“Ποντάρει” στον Μπάιντεν η Νότια Κορέα για την αποπυρηνικοποίηση της Πιονγκγιάνγκ
3 years, 7 months ago
6

ΗΝότιος Κορέα αισθάνεται την πυρηνική απειλή να αυξάνεται σε βάρος της από τη Βόρεια Κορέα. Για τον λόγο αυτό εκφράζει δια του ΥΠΕΞ της την επιθυμία της, όπως ο νέος Πρόεδρος των ΗΠΑ Μπάϊντεν επανεκινήσει το ταχύτερο δυνατόν τον διάλογο με την Β.Κορέα για αποπυρηνικοποίηση της Κορεατικής χερσονήσου.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Νότιας Κορέας, Kang Kyung-wha, συναντήθηκε με μερικούς από τους “συμμάχους” του Μπάιντεν στην Ουάσινγκτον, στο περιθώριο της συνάντησής του με τον νυν υπουργό Εξωτερικών, Mike Pompeo, ανέφερε το Reuters, προσθέτοντας ότι ο Νοτιοκορεάτης ΥΠΕΞ, προέτρεψε την κυβέρνηση Μπάιντεν να δώσει προσοχή στην επιτάχυνση της έναρξης των συνομιλιών ΗΠΑ-Β.Κορέας για αποπυρηνικοποίηση της Κορεατικής χερσονήσου.

«Τόνισα την ανάγκη ενίσχυσης των διπλωματικών προσπαθειών για την επίτευξη του στόχου της αποπυρηνικοποίησης της Κορεατικής χερσονήσου δεδομένου του επείγοντος του πυρηνικού ζητήματος της Βόρειας Κορέας», είπε, σύμφωνα με το Reuters.

«Δίνω ιδιαίτερη έμφαση στη σημασία της ταχείας επανεκκίνησης του διαλόγου ΗΠΑ-Βόρειας Κορέας… ως ζήτημα που απαιτεί προτεραιότητα, σε επίπεδο κορυφής», πρόσθεσε.

Ο Πρόεδρος Τραμπ πραγματοποίησε δύο συνόδους κορυφής με τον Kim Jong Un, ηγέτη της Βόρειας Κορέας και συναντήθηκε επίσης με τον ίδιο στην αποστρατικοποιημένη ζώνη μεταξύ Βόρειας και Νότιας Κορέας.

Η πρώτη τους σύνοδος ολοκληρώθηκε με μια δήλωση ότι τα έθνη θα εργαστούν για την αποπυρηνικοποίηση.

Η δεύτερη σύνοδος ολοκληρώθηκε χωρίς συγκεκριμένη συμφωνία και οι προσπάθειες αναζωογόνησης των συνομιλιών έχουν σταματήσει από τότε.

Η Βόρεια Κορέα επανέλαβε τις δοκιμές πυραύλων και συνέχισε να βελτιώνει τα πυραυλικά και πυρηνικά οπλοστάσια της.

Νωρίτερα τον Οκτώβριο, παρουσίασε έναν τεράστιο νέο διηπειρωτικό βαλλιστικό πύραυλο σε στρατιωτική παρέλαση.

Ο Μπάιντεν είπε τον Οκτώβριο ότι θα συναντηθεί με τον Κιμ υπό την προϋπόθεση ότι  αυτός «θα μειώσει την πυρηνική του ικανότητα».

pentaposagma.gr