Ρωσία-Λοχαγός των μυστικών υπηρεσιών: «Ο Πούτιν του 2009 με τον σημερινό είναι δύο διαφορετικοί άνθρωποι»
10 months, 27 days ago
6

Ο λοχαγός της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Ασφαλείας (FSO) Γκλεμπ Καρακούλοφ εγκατέλειψε την Ρωσία και μιλάει σε συνέντευξή του για τον Ρώσο πρόεδρο.

Ολοχαγός της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Ασφαλείας (FSO) Γκλεμπ Καρακούλοφ, ο οποίος εργαζόταν μέχρι τα μέσα Οκτωβρίου 2022 ως μηχανικός στη διεύθυνση που παρείχε μυστικές επικοινωνίες για τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, έχει διαφύγει στο εξωτερικό για να καταγγείλει τον πόλεμο κατά της Ουκρανίας. Ο ιστότοπος Dossier Centre δημοσίευσε σήμερα συνέντευξη του Καρακούλοφ στην οποία δίνει λεπτομέρειες για την εργασία του και την απόφαση να φύγει. Ο ιστότοπος The Dossier τονίζει ότι ο Καρακούλοφ είναι ο πιο υψηλόβαθμος αξιωματικός των μυστικών υπηρεσιών από την έναρξη της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία που εγκατέλειψε τη χώρα και καταδίκασε τον πόλεμο. Ο Καρακούλοφ καταζητείται στην Ρωσία και σε βάρος του έχει κινηθεί υπόθεση με την κατηγορία της λιποταξίας.

Η συνέντευξη έγινε στα τέλη του 2022. Ο ιστότοπος δημοσιεύει το υλικό, έχοντας βεβαιωθεί ότι ο Καρακούλοφ και η οικογένειά του είναι ασφαλείς.

Ο λοχαγός Καρακούλοφ δήλωσε σε συνέντευξή του ότι ο κύριος λόγος για την αποχώρησή του ήταν η μεγάλης κλίμακας εισβολή στην Ουκρανία. Σύμφωνα με τον πρώην αξιωματικό της FSO, «απλά δεν μπορούσε να βρίσκεται στην υπηρεσία αυτού του προέδρου», ενώ αποκαλεί τον Πούτιν «εγκληματία πολέμου».

Ο Καρακούλοφ περιγράφει λεπτομέρειες της απόδρασης του. Τον Οκτώβριο, τον έστειλαν σε ένα επαγγελματικό ταξίδι στο Καζακστάν. Η σύζυγος και το παιδί του είχαν επίσης μεταβεί εκεί. Από εκεί, την τελευταία ημέρα του επαγγελματικού ταξιδιού του, πέταξε στην Κωνσταντινούπολη με την οικογένειά του, χρησιμοποιώντας το υπηρεσιακό του διαβατήριο. Έγινε «αντιληπτός» το ίδιο βράδυ, αλλά είχε ήδη εγκαταλείψει το ρωσικό έδαφος.

Ο ίδιος λέει ότι ο Πούτιν δεν χρησιμοποιεί ούτε κινητό τηλέφωνο, ούτε ιντερνέτ. «Όλες τις πληροφορίες τις λαμβάνει από άτομα, από το άμεσο περιβάλλον του. Ο ίδιος ζει σε ένα είδος πληροφοριακού κενού», ισχυρίζεται ο Καρακούλοφ. Επιβεβαιώνει ότι όλοι όσοι βρεθούν στον ίδιο χώρο με τον Πούτιν πρέπει να περάσουν μια καραντίνα δύο εβδομάδων. Λέει επίσης ότι δεν γνωρίζει αν ο Ρώσος πρόεδρος είχε αρρωστήσει βαριά.

Ο λοχαγός Καρακούλοφ περιέγραψε τον Πούτιν του 2009 και τον σημερινό Ρώσο πρόεδρο ως «δύο διαφορετικούς ανθρώπους» ως προς την συμπεριφορά του. «Τώρα είναι πολύ κλειστός. Έχει θωρακίσει τον εαυτό του από τον κόσμο με κάθε είδους εμπόδια, την ίδια καραντίνα, την έλλειψη πληροφοριών. Η αντίληψή του για την πραγματικότητα έχει στρεβλωθεί», λέει. Οι περισσότεροι από τους πρώην συναδέλφους του στην FSO, λέει, υποστηρίζουν τον Πούτιν και τον πόλεμο σε δημόσιες συζητήσεις. Παρ’ όλα αυτά, ο Καρακούλοφ έχει απευθύνει έκκληση τόσο σε αυτούς όσο και σε άλλους Ρώσους αξιωματικούς να μην ακολουθούν εγκληματικές εντολές, όπως λέει. «Οι αξιωματικοί του FSO βρίσκονται συνεχώς γύρω από τον πρόεδρο. Μπορείτε απλά να πάτε μέσα και να ξεκαθαρίσετε ότι αυτό είναι έγκλημα. Και είναι στα χέρια σας να μπορέσετε να σταματήσετε αυτή την τρέλα πολύ γρήγορα», δήλωσε ο Καρακούλοφ.

Επιβεβαίωσε επίσης ότι τα γραφεία του Πούτιν στην Αγία Πετρούπολη, το Σότσι και το Νόβο-Ογκάριοβο είναι απολύτως πανομοιότυπα ως προς την εσωτερική διακόσμηση, όπως και ότι ο Πούτιν χρησιμοποιεί τεθωρακισμένο τρένο στις μετακινήσεις του.

Ρώσοι αξιωματούχοι δεν έχουν ακόμη σχολιάσει τη συνέντευξη του πρώην αξιωματικού του FSO.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ