Ρωσική παγίδα θανάτου στην Ζαπορίζια: Η ουκρανική διείσδυση κάηκε από 116 θερμοβαρικές ρουκέτες TOS! (upd) Επικριτικός ο πρώην αρχηγός των ουκρανικών αερομεταφερόμενων δυνάμεων
11 months, 9 days ago
6

(Ανανέωση – Αρχική δημοσίευση 09.00): Η ουκρανική προσπάθεια διαπέρασης της ρωσικής άμυνας στην Ζαπορίζια, που επιτεύχθηκε χθες, όλα δείχνουν ότι ήταν ένα ρωσικό τέχνασμα, καθώς η περιοχή που καταλήφθηκε ήταν στοχοποιημένη και κυριολεκτικά κάηκε από την ομοβροντία θερμοβαρικών ρουκετών τύπου TOS-1.

Λίγες ώρες έπειτα από την κατάληψη του θύλακα Ορέκοφ στην Ζαπορίζια, από τον ουκρανικό Στρατό, αφού οι Ρώσοι είχαν αποχωρήσει, το σημείο κυριολεκτικά ισοπεδώθηκε από 116 θερμοβαρικές ρουκέτες του συστήματος TOS που σημαίνει ότι ολόκληρη πυροβολαρχία βρίσκονταν στην περιοχή και τους περίμενε.

Ήταν τέτοια η καταστροφή που πλέον γίνεται λόγος για παγίδα θανάτου που έστησαν οι Ρώσοι στο Ουκρανούς.

Αυτή τη στιγμή, τα δύο σημεία όπου οι Ουκρανοί κατάφεραν να διασπάσουν την άμυνα των Ρώσων, εμφανίζονται ως «γκρίζα ζώνη», Καθώς δεν υπάρχει σαφής εικόνα για τις ουκρανικές απώλειες και το κατά πόσον παραμένουν Ουκρανοί στρατιώτες στο σημείο.

 

Η χρήση αυτών των ρουκετών, όχι μόνο δεν έχει διαψευσθεί, αλλά αντίθετα έχει διαφημιστεί από την ρωσική πλευρά όπως με το βίντεο στην Αντίβκα:

 

Οι μάχες στην Ουκρανία μαίνονται με αμείωτη ένταση με τις ουκρανικές δυνάμεις να προσπαθούν να βρουν αδύνατα σημεία στην ρωσική άμυνα σχεδόν σε όλο το μέτωπο.

Οι προσπάθειες διάτρησης του μετώπου στην Ζαπορίζια με σκοπό την Μελιτόπολη που επιτεύχθηκε εν μέρει αργά χθες δεν δείχνει να προχωρά χωρίς αυτό να σημαίνει ότι έχει αναχαιτιστεί πλήρως η δυναμική της.

Μάλιστα οι μάχες είναι σφοδρές στην περιοχή Πιατιχάτκι όπου είναι το κεντρικό σημείο στήριξης για την κυριαρχία στον δρόμο Ορεκόβ-Βασιλίεβα στην Ζαπορίζια.

 

Αυτή η κίνηση δεν αποτρέπει τον ουκρανικό στρατό να επιχειρεί επιθετικές αναγνωρίσεις και στα υπόλοιπα σημεία της γραμμής τόσο από τον βορά στο Κουπιάνσκ όσο και στην περιοχή του Μπακχμούτ.

 

 

Τα δυτικά οπλικά συστήματα βρίσκονται στην αιχμή του ουκρανικού δόρατος τόσο με τα ΤΟΜΑ Bradley όσο και με Leopard-2 αλλά και οι απώλειες από το ρωσικό πυροβολικό είναι συνεχείς.

 

 

 

 

Πλέον ισχυρό ρόλο στην αναχαίτιση των ουκρανικών επιθέσεων παίζει η ρωσική αεροπορία και τα επιθετικά ελικόπτερα και ειδικότερα τα ka-52 τα οποία επιχειρούν υπό την κάλυψη Su-35.

Μάλιστα χθες μαχητικό των Ουκρανών που προσπάθησε να καταρρίψει ρωσικά ελικόπτερα εντοπίστηκε και καταστράφηκε από τα ρωσικά Su-35 που κάλυπταν την περιοχή.

 

Ο στρατιωτικός εμπειρογνώμονας και πρώην διοικητής των ουκρανικών αερομεταφερόμενων δυνάμεων, Ιβάν Γιακούμπετς, επέκρινε τον ρυθμό προέλασης των ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων σε συνέντευξή του στο Radio NV στις 16 Ιουνίου.

«Όπου προχωράμε κατά ένα ή ενάμιση χιλιόμετρο, αυτά είναι πράγματι επιτυχίες. Ωστόσο, όταν προοδεύουμε κατά 100-300 μέτρα, ουσιαστικά ισοδυναμεί με στάση», ανέφερε ο ίδιος.

 

pronews.gr

Ο Γιακούμπετς είπε ότι η κάλυψη μιας απόστασης 100 έως 300 μέτρων συνεπάγεται «διέλευση ή υπέρβαση της μισής ουδέτερης ζώνης», η οποία, σύμφωνα με τον ίδιο, εκτείνεται από 300 έως 500 μέτρα σε ορισμένες κατευθύνσεις.