Σαουίρις: Ο Ερντογάν θέλει να γίνει νέος Οθωμανός αυτοκράτορας
3 years, 7 months ago
6

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει κάνει τη Μέση Ανατολή άνω-κάτω, είπε μιλώντας στο CNBC ο Αιγύπτιος δισεκατομμυριούχος επιχειρηματίας Ναγκίμπ Σαουίρις.

«Ο Ερντογάν φέρνει τα πάνω-κάτω στην περιοχή, πέραν και αυτών που κάνει με τις έρευνες στη Μεσόγειο και την προσπάθειά του να κλέψει το ελληνικό πετρέλαιο και αέριο», είπε ο Σααουίρις, που είναι ο πρόεδρος και CEO της Orascom Investment Holding.

«Έχουμε τις νέες φιλοδοξίες του κ. Ερντογάν να γίνει ο νέος Οθωμανός αυτοκράτορας της περιοχής», δήλωσε χαρακτηριστικά. «Έχει πολλή δουλειά στη Συρία, στη Λιβύη, στο Ιράκ και τώρα στην Αρμενία και το Ναγκόρνο-Καραμπάχ».

Οι ΗΠΑ έχουν «πρακτικά εξαφανιστεί» από την περιοχή, ενώ η Ρωσία, η Τουρκία και το Ιράν εμπλέκονται περισσότερο σε τοπικές συγκρούσεις, πρόσθεσε. «Αυτό δεν είναι καλό για την τύχη της Μέσης Ανατολής».

Ο Σαουίρις δήλωσε ότι η κυβέρνηση Τραμπ είναι «εντελώς προκατειλημμένη» υπέρ του Ισραήλ. «Είμαι πιο αισιόδοξος γιατί κανείς μπορεί να πει ότι θέλει για τον Μπάιντεν. Όμως το ένα πράγμα που είναι βέβαιο είναι ότι είναι πιο έμπειρος από τον Ντόναλντ Τραμπ στις διεθνείς υποθέσεις», τόνισε.

Υπενθυμίζεται ότι το καλοκαίρι, ο Ερντογάν επέκρινε την Αίγυπτο γιατί υποστήριξε τις δυνάμεις που αντιτίθενται στην κυβέρνηση της Τρίπολης στη Λιβύη.

Όταν το CNBC ζήτησε από το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών να σχολιάσει τη δήλωση Σαουίρις, παραπέμφθηκε στην πλησιέστερη τουρκική πρεσβεία. «Η τουρκική εξωτερική πολιτική στοχεύει να διατηρήσει και να χτίσει την ειρήνη και τη σταθερότητα και να προστατεύσει τα εθνικά μας συμφέροντα, σύμφωνα με τη διεθνή νομοθεσία. Ο πρόεδρος Ερντογάν κυβερνά το κράτος μας ανάλογα και όλοι οι ισχυρισμοί περί του αντιθέτου είναι αβάσιμοι», είπε ο Μουράτ Λουτέμ, πρέσβης της Τουρκίας στη Σιγκαπούρη.