Σχέδιο Γ’Π.Π. χιλιάδων σελίδων θα δοθεί στα έθνη του ΝΑΤΟ!!
10 months, 11 days ago
6

Την ώρα που άρχισαν να σκάνε τα «πρώτα μανιτάρια».

Το ΝΑΤΟ θα επιστρέψει στη σύνοδο κορυφής του στο Βίλνιους τον Ιούλιο, με τους ηγέτες να εγκρίνουν χιλιάδες σελίδες μυστικών στρατιωτικών σχεδίων που θα περιγράφουν λεπτομερώς για πρώτη φορά μετά τον Ψυχρό Πόλεμο πώς θα απαντούσε η συμμαχία σε μια ρωσική επίθεση.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reutersη κίνηση σηματοδοτεί μια θεμελιώδη αλλαγή – το ΝΑΤΟ δεν είχε δει την ανάγκη να καταρτίσει αμυντικά σχέδια μεγάλης κλίμακας για δεκαετίες, καθώς πολέμησε μικρότερους πολέμους στο Αφγανιστάν και το Ιράκ και ένιωθε ότι η μετασοβιετική Ρωσία δεν αποτελούσε πλέον υπαρξιακή απειλή.

Η συμμαχία προειδοποιεί τώρα ότι πρέπει να έχει όλα τα σχέδια σε εφαρμογή πολύ πριν ξεσπάσει μια σύγκρουση με έναν αντίπαλό της όπως η Μόσχα.

«Η θεμελιώδης διαφορά μεταξύ διαχείρισης κρίσεων και συλλογικής άμυνας είναι η εξής: Δεν είμαστε εμείς, αλλά ο αντίπαλός μας που καθορίζει το χρονοδιάγραμμα», δήλωσε ο ναύαρχος Ρομπ Μπάουερ, ένας από τους κορυφαίους στρατιωτικούς αξιωματούχους του ΝΑΤΟ.

«Πρέπει να προετοιμαστούμε για το γεγονός ότι η σύγκρουση μπορεί να παρουσιαστεί ανά πάσα στιγμή».

Περιγράφοντας αυτό που αποκαλεί τα περιφερειακά του σχέδια, το ΝΑΤΟ θα δώσει επίσης στα έθνη καθοδήγηση σχετικά με τον τρόπο αναβάθμισης των δυνάμεων και της επιμελητείας τους.

«Οι σύμμαχοι θα γνωρίζουν ακριβώς ποιες δυνάμεις και ικανότητες χρειάζονται, συμπεριλαμβανομένου πού, τι και πώς να αναπτυχθούν», δήλωσε ο Γ.Γ. του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ σχετικά με τα εξαιρετικά απόρρητα έγγραφα που θα μοιραστούν στα κράτη του ΝΑΤΟ.

el.gr