Σλοβενία: Σοβαρά επεισόδια επί ώρες κατά των περιοριστικών μέτρων (Video)
3 years, 4 months ago
6

Διαδήλωση εναντίον των περιοριστικών μέτρων με σκοπό την αποτροπή της εξάπλωσης της πανδημίας του κορονοϊού στη Σλοβενία εκτραχύνθηκε χθες Πέμπτη το βράδυ με βίαια επεισόδια να ξεσπούν και την αστυνομία να επεμβαίνει για να διαλύσει το πλήθος κάνοντας εκτεταμένη χρήση δακρυγόνων και άλλων κατασταλτικών μέσων.

Αρκετές εκατοντάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν μπροστά στο κτίριο του κοινοβουλίου και κάποιοι επιτέθηκαν σε αστυνομικούς που τους προειδοποιούσαν ότι παραβίαζαν τα μέτρα εναντίον της πανδημίας.

Ορισμένοι από τους διαδηλωτές πέταξαν μπουκάλια, πέτρες και άλλα αντικείμενα εναντίον μονάδων αντιμετώπισης ταραχών, που έκαναν χρήση δακρυγόνων και εκτοξευτήρων νερού υπό πίεση.

Στα επεισόδια, που διήρκεσαν πάνω από δύο ώρες σε μέρος του κέντρου της πόλης, τραυματίστηκαν τουλάχιστον τρεις άνθρωποι, σύμφωνα με ιδιωτικό τηλεοπτικό δίκτυο.

Ο επικεφαλής της αστυνομίας της σλοβένικης πρωτεύουσας Στάνισλαβ Βρέτσαρ από την πλευρά του δήλωσε σε ΜΜΕ ότι «περίπου δέκα αστυνομικοί» τραυματίστηκαν ελαφρά, οι περισσότεροι από πέτρες που πέταξαν διαδηλωτές.

«Στις 19:00 η αστυνομία αποκατέστησε την τάξη στη Λουμπλιάνα», ανέφερε, διευκρινίζοντας ότι δέκα διαδηλωτές συνελήφθησαν.

Η Σλοβενία έμεινε συγκριτικά αλώβητη από το πρώτο κύμα της πανδημίας, όμως μπροστά στην πρόσφατη έξαρση των κρουσμάτων κορωνοϊού (συνολικά 41.000 επί συνολικού πληθυσμού δύο εκατομμυρίων) η κυβέρνηση επέβαλε τον περασμένο μήνα εκ νέου περιοριστικά μέτρα, συμπεριλαμβανομένων της απαγόρευσης της κυκλοφορίας πλην περιπτώσεων που είναι απολύτως αναγκαίο, του κλεισίματος των σχολείων και των εμπορικών καταστημάτων που δεν χαρακτηρίζονται απαραίτητα.