Σοκ στην Τουρκία-Η Αίγυπτος διαπραγματεύεται ΑΟΖ με την Παλαιστίνη
3 years, 5 months ago
6

ΗΑίγυπτος σε μια κίνηση ματ ετοιμάζει οριοθέτηση ΑΟΖ με την Παλαιστίνη “πνίγοντας” τα όνειρα της Τουρκίας στην Α.Μεσόγειο.

Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι έχουν λάβει τα πρώτα πρακτικά μέτρα για να οριοθετήσουν τα θαλάσσια σύνορα με την Αίγυπτο, σχηματίζοντας μια ομάδα ειδικών για διαπραγμάτευση με το Κάιρο.

Τον Σεπτέμβριο, η Παλαιστινιακή Αρχή υπέγραψε τον χάρτη του Φόρουμ για την εμπορία και εκμετάλλευση του φυσικού αερίου  της Ανατολικής Μεσογείου (EMGF).

Η Αίγυπτος έχει καταλήξει σε συμφωνίες οριοθέτησης των θαλάσσιων συνόρων με την Ελλάδα και την Κύπρο τον Αύγουστο πριν υπογράψει το σχετικό σύμφωνο, το οποίο περιλαμβάνει το Ισραήλ, την Ιταλία, την Ιορδανία, την Παλαιστινιακή Αρχή και την Ελλάδα.

Το φόρουμ στοχεύει στην ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ των έξι κρατών μελών, επιτρέποντας  σε κάθε χώρα να εξερευνήσει τους δικούς της φυσικούς πόρους στην  Α. Μεσόγειο.

Αυτές οι περιφερειακές εξελίξεις υλοποιούνται καθώς η Τουρκία ξεκίνησε έρευνες για την ανεύρεση φυσικού αερίου κοντά στην ελληνική ΑΟΖ.

Μιλώντας σε αραβικό πρακτορείο ειδήσεων με την προϋπόθεση της ανωνυμίας, ένας αξιωματούχος του Παλαιστινιακού υπουργείου εξωτερικών, τόνισε ότι διεξάγονται εντατικές διαπραγματεύσεις με την Αίγυπτο για το θέμα της ΑΟΖ .

Η ίδια πηγή τόνισε ότι “η οριοθέτηση των θαλάσσιων συνόρων έχει καταστεί επιτακτική ανάγκη καθώς το Ισραήλ συνεχίζει να “κλέβει” τους παλαιστινιακούς φυσικούς πόρους, ειδικά το φυσικό αέριο, στα ανοικτά των παλαιστινιακών ακτών”.

Ο ίδιος Παλαιστίνιος αξιωματούχος τόνισε ότι αναμένει να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις με την Αίγυπτο στο Κάιρο τους επόμενους μήνες, αφού τα δύο μέρη συμφωνήσουν σε μια οριστική ημερομηνία, ενώ υπενθύμισε  ότι επιθυμία της κυβέρνησης του είναι να μετατραπεί η Παλαιστίνη σε χώρα εξαγωγής φυσικού αερίου αποφέροντας στα ταμεία της δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως.

Η παλαιστινιακή κυβέρνηση πρέπει να επιλύσει ένα οικονομικό έλλειμμα λόγω της μείωσης της διεθνούς και της αραβικής βοήθειας, ενώ τονίζεται ότι και το Ισραήλ παρακρατεί  παλαιστινιακά φορολογικά έσοδα.

Στις 8 Οκτωβρίου 2019, η Παλαιστίνη είχε παρουσιάσει χάρτες και συντεταγμένες στα Ηνωμένα Έθνη και τον Αραβικό Σύνδεσμο για την ΑΟΖ της, ενώ  έχει υλοποιηθεί  επίσης μια σειρά από βήματα για να οριοθετηθούν τα θαλάσσια σύνορά της.

Στις 28 Οκτωβρίου, ο πρόεδρος του Παλαιστινιακού Ταμείου Επενδύσεων, Μοχάμεντ Μουσταφά, είπε στο Παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων WAFA: “Το Ισραήλ αναγνώρισε την ΑΟΖ μας και δεσμεύτηκε να επιτρέψει στην παλαιστινιακή πλευρά να αναπτύξει τους πόρους της σύμφωνα με τον χάρτη του χωρών της συμφωνίας East Med-7.

Ο Samir Abu Mdallala, πρύτανης της Σχολής Οικονομικών και Διοικητικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο Al-Azhar στη Γάζα, δήλωσε ότι είναι σημαντικό για τους Παλαιστίνιους να διαπραγματευτούν την ΑΟΖ τους, καθώς πολλές μεσογειακές χώρες έχουν υπογράψει τέτοιες συμφωνίες.τα, όπως είναι οι δολοφονίες Παλαιστινίων ψαράδων που εισέρχονται κατά λάθος στα χωρικά ύδατα της Αιγύπτου.

Είπε επίσης ότι οι συνομιλίες θα επιτρέψουν στους Παλαιστίνιους να επωφεληθούν από τον τεράστιο πλούτο πανίδας της περιοχής.

Η Hanna Issa, καθηγήτρια διεθνούς δικαίου στο Πανεπιστήμιο Al-Quds, δήλωσε ότι η οριοθέτηση των θαλάσσιων συνόρων μεταξύ Παλαιστίνης και Αιγύπτου είναι απαραίτητη για τη διατήρηση των παλαιστινιακών δικαιωμάτων.

Ωστόσο, προειδοποίησε πως «ένα τέτοιο βήμα θα παραμείνει ατελές, αν το Ισραήλ δεν  αναγνωρίσει το Κράτος της Παλαιστίνης βάσει των ψηφισμάτων του ΟΗΕ και να συνεχίσει να καταλαμβάνει εδάφη και ύδατα των Παλαιστινίων».

Σημασία έχει ότι ακόμα και η Παλαιστίνη έχει οριοθετήσει ΑΟΖ, την οποία έχει καταθέσει στον ΟΗΕ, ενώ η Ελλάδα που συμμετέχει στην ίδια συμφωνία των χωρών της περιοχής δεν έχει πράξει ουδέν επί τούτου.

Μόνο η οριοθέτηση ελληνικής ΑΟΖ θα μας δώσει το δικαίωμα να προχωρήσουμε σε εκμετάλλευση των πλουτοπαραγωγικών πηγών μας, για να μπορέσουμε να αποπληρώσουμε τα υπέρογκα δάνεια που μας έχουν φορτώσει οι Ευρωπαίοι εταίροι μας, για να μας …σώσουν.

pentapostagma.gr