Στόλτενμπεργκ: Kαθήκον των συμμάχων η παροχή όπλων στην Ουκρανία – Ζελένσκι: Χρειαζόμαστε όπλα μεγάλου βεληνεκούς
9 months, 21 days ago
6

Ο γενικός γραμματέας του NATO Γενς Στόλτενμπεργκ σημείωσε σήμερα ότι παρά τις συνεχιζόμενες συνομιλίες όσον αφορά το μέλλον της Ουκρανίας στη Συμμαχία, το πιο επείγον καθήκον των δυτικών συμμάχων αυτή τη στιγμή εξακολουθεί να είναι να στηρίξουν την πολεμική προσπάθεια της χώρας κατά της Ρωσίας.

«Βεβαίως οι εγγυήσεις, τα έγγραφα, τα συμβούλια είναι σημαντικά, αλλά το πιο επείγον καθήκον τώρα είναι να εξασφαλιστούν αρκετά όπλα για τον Ουκρανό πρόεδρο (Βολοντίμιρ) Ζελένσκι και τις ένοπλες δυνάμεις του”, σημείωσε ο Στόλτενμπεργκ στην κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι στη διάρκεια της συνόδου κορυφής του NATO στο Βίλνιους.

Το Κίεβο χρειάζεται όπλα μεγάλου βεληνεκούς για να πολεμήσει τις ρωσικές δυνάμεις στην Ουκρανία, σημείωσε παράλληλα ο Ουκρανός πρόεδρος, προσθέτοντας ότι θα εγείρει το ζήτημα αυτό στις συνομιλίες με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν.

Σε δηλώσεις που έκανε από το Βίλνιους όπου έχει συναντήσεις με ηγέτες του NATO, o Ζελένσκι ευχαρίστησε τον Μπάιντεν για την απόφαση να παρασχεθούν στο Κίεβο πυρομαχικά διασποράς, λέγοντας ότι χρειάζονται για την άμυνα της Ουκρανίας και για να βοηθήσουν στην ανακατάληψη εδαφών που έχει θέσει η Ρωσία υπό τον έλεγχό της.

Ο Ζελένσκι διαβεβαίωσε εκ νέου ότι τα όπλα αυτά θα χρησιμοποιηθούν μόνον σε στρατιωτικούς στόχους στην Ουκρανία.

“Η Ρωσία χρησιμοποιεί διαρκώς πυρομαχικά διασποράς στο έδαφός μας. Πολεμούν αποκλειστικά στο έδαφός μας. Σκοτώνουν τον λαό μας”, υπογράμμισε.

“Η βοήθεια που μπορούμε να λάβουμε από τις ΗΠΑ όσον αφορά τα πυρομαχικά διασποράς προορίζεται αποκλειστικά για στρατιωτικούς στόχους, ιδιαίτερα στα προσωρινά καταληφθέντα εδάφη της Ουκρανίας”, πρόσθεσε.

“Αυτό είναι απολύτως ελέγξιμο και δεν θα χρησιμοποιηθούν πουθενά αλλού. Πρέπει να υπάρξει δικαιοσύνη”, τόνισε.