«Storm Z»: Η νέα «Wagner» της Μόσχας έκανε την εμφάνισή της στις μάχες έξω από το Μπάκχμουτ – Τσετσένοι & Ρώσοι Πεζοναύτες απώθησαν τους Ουκρανούς Δημιουργήθηκε για τις επόμενες αστικές μάχες – H Ρωσία δημιουργεί τον πυρήνα ενός μελλοντικού επαγγελματικού στρατού
11 months ago
6

H Mόσχα δημιούργησε μία ακόμα ιδιωτική εταιρεία τύπου «Wagner», την «Storm Z», η οποία ήδή φέρεται πως έχει αναπτυχθεί στα μέτωπα γύρω από το Μπάκχμουτ και θα συμμετάσχει στις επόμενες  αστικές μάχες στο Ντόνμπας με σκοπό την κατάληψη βασικών ουκρανικών οχυρών θέσεων.

Στο Μπάκχμουτ μετά την οριστική κατάληψη της πόλης οι ρωσικές δυνάμεις απώθησαν τους Ουκρανούς που είχαν προσπαθήσει να πιέσουν τα ρωσικά «πλευρά» από Βορρά και Νότο με τον φιλόδοξο στόχο να περικυκλώσουν την πόλη και τους Ρώσους μέσα σε αυτήν.

Οι Ουκρανοί αναγκάστηκαν να επιστρέψουν στις δασώδεις περιοχές για να καλλυφθούν και α ανασυνταχθούν.

Βασικό ρόλο στην απώθησή τους έπαιξαν οι Τσετσένοι της Ταξιαρχίας Άκχματ ενώ συμμετείχαν, ρωσόφωνοι του Λουγκάνσγκ, η 9η Ταξιαρχία Τυφεκιοφόρων και η 155η Ταξιαρχία των Ρώσων Πεζοναυτών.

Οι Ρώσοι στο άμεσο μέλλον έχουν να καταλάβουν τρία σημαντικά αστικά κέντρα στο Ντόνμπας, το Σεβέρσκ, το Σλαβιάσνκ και το Κραματόρσκ. Το έργο θα είναι δύσκολο και η ρωσική ηγεσία προτιμάει να χρησιμοποιήσει «εθελοντές και ιδιώτες» για να μην υπάρχει πρόβλημα στην ρωσική κοινωνία.

Οι απώλειες θα είναι μεγάλες και η ρωσική κοινωνία πρέπει να μείνει σχετικά ανέπαφη.

 

 

 

Όπως και να έχει πάντως η «Wagner» και η «Storm Z» πλέον θα αποτελούν τους πρώτους πυρήνες γύρω από τους οποίους οι Ρώσοι θα δημιουργήσουν έναν αμιγώς επαγγελματικό στρατό στο μέλλον, γιατί στην Ουκρανία κατάλαβαν πως το σύστημα των κληρωτών δεν μπορεί να αποδώσει στον σύγχρονο πόλεμο.

Η συγκεκριμένη μονάδα όπως και η Wagner, αποτελείται από εθελοντές, ενώ οι Ουκρανοί αναφέρουν πως έχουν κάνει εκτεταμένη στρατολόγηση κρατουμένων από τις ρωσικές φυλακές.

Η ύπαρξή της είχε αποκαλυφθεί πρόσφατα ως φήμη σε έκθεση Ινστιτούτου για τη Μελέτη του Πολέμου (ISW) που επικαλούνταν ανώνυμο Ουκρανό αξιωματικό, τον οποίο χαρακτήριζε ως «αξιόπιστο».

Οι μονάδες «Storm Z» φαίνεται να αποτελούνται από νεοσύλλεκτους εφέδρους. Οι εξειδικευμένες μονάδες θα έχουν επίσης «ευέλικτη δομή» και η σύνθεσή τους θα διαμορφώνεται ανάλογα με τους στόχους της μονάδας και το περιβάλλον έδαφος.

Κάθε μονάδα «Storm Z» φέρεται να περιλαμβάνει 100 άτομα προσωπικό και «προορίζεται να διεξάγει αστικές πολεμικές επιχειρήσεις ή επιχειρήσεις σε περίπλοκες γεωγραφικές περιοχές για να καταλάβει  σημαντικά και στρατηγικής σημασίας στόχους, όπως οχυρά, θέσεις διοίκησης και κέντρα επικοινωνίας».

Οι νέες μονάδες αναπτύσσονται κατά κύριο λόγο κατά μήκος της πρώτης γραμμής των πόλεων Αβντιίβκ–Ντονέτσκ, όπου οι μονάδες της Νότιας Στρατιωτικής Περιφέρειας (SMD) έχουν κολλήσει απέναντι στις «μυρμηγκοφωλιές» των Ουκρανών σε Αντίιβκα και Μαρίνκα.

Πρόκειται για πολυπεπίπεδες γραμμές άμυνας και χαρακωμάτων που δημιουργήθηκαν κατά την διάρκεια 8 ετών με την βοήθεια και τις οδηγίες των Αμερικανών.

Μέχρι τώρα η παρουσία τους δεν είχε επισημανθεί επισήμως αλλά το 2ο ουκρανικό τάγμα εφόδου φέρεται να αιχμαλώτισε τρεις μαχητές της οργάνωσης, που πολεμούσαν στο πλευρό της 72ης ρωσικής Ταξιαρχίας στο Μπάκχμουτ.

Δεν έχουν ακόμα εντυπωσιάσει με τις μαχητικές τους ικανότητες καθώς έλαβαν μία ελλιπή και ταχύρυθμη εκπαίδευση κάτι το οποίο θα κοστίσει και ανθρώπινες ζωές.

Ο λόγος που οι Ρώσοι δημιούργησαν μία δεύτερη ιδιωτική οργάνωση ήταν γιατί δεν θέλουν να εξαρτώνται αποκλειστικά από τον Γ.Πριγκόζιν για τις «δύσκολες δουλειές» στην Ουκρανία, ενώ υπάρχει έντονη φημολογία πως ο αρχηγός της Wagner έχει σκοπό να εξελιχθεί πολιτικά φτάνοντας ακόμα και στην προεδρία της Ρωσίας καθώς κάποια στιγμή εκ των πραγμάτων, λόγω ηλικίας ο νυν Ρώσος πρόεδρος Β.Πούτιν θα αποσυρθεί από την πολιτική.

 

pronews.gr