Συνεχείς καταστροφές ΝΑΤΟϊκού εξοπλισμού στην Λετονία – «Δολιοφθορές από φιλορώσους» λέει η Ρίγα Τρεις μέσα ημέρες και τέσσερις συνολικά σε τέσσερις μήνες
11 months, 8 days ago
6

Για τρίτη φορά μέσα σε λίγες ημέρες και τέταρτη συνολικά μέσα σε τέσσερις μήνες χτυπήθηκε στο έδαφος της Λετονίας ΝΑΤΟϊκός εξοπλισμός και μεταφορές καυσίμων και σύμφωνα με πηγές από την Ρίγα πρόκειται για επιτυχημένες επιχειρήσεις δολιοφθοράς.

Συγκεκριμένα, ένα φορτηγό Scania με ρυμουλκούμενο που μετέφερε όχημα παντός εδάφους Bandvagn 206 τυλίχθηκε στις φλόγες κοντά στην πρωτεύουσα Ρίγα.

 

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Διοικητή των Ενόπλων Δυνάμεων, η επίσημη αιτία του περιστατικού ήταν… τροχαίο ατύχημα.

Η φωτιά εκδηλώθηκε στις ερπύστριες του οχήματος. Στο ατύχημα δεν ενεπλάκησαν άλλα οχήματα.

Στο σημείο έσπευσαν 21 πυροσβέστες, πέντε βυτιοφόρα, ένα υδροφόρο και ένα όχημα διάσωσης.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η συνολική έκταση της φωτιάς ήταν 25 τετραγωνικά μέτρα.

Αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν δύο εκρήξεις στην περιοχή.

Η αστυνομία αναζητά τους δράστες καθώς πρόκειται ξεκάθαρα για επίθεση.

Παρά τις προσπάθειες των αρχών να αποδώσουν τη ζημιά στον στρατιωτικό εξοπλισμό σε συνηθισμένα τροχαία ατυχήματα, οι πληροφορίες για ορισμένες φιλορωσικές ομάδες σαμποτάζ που δρουν στη χώρα αυξάνονται.

Επιπλέον, ορισμένες αναφορές θυμίζουν το εργοστάσιο το οποίο λειτουργεί η αμερικανική εταιρεία Edge Autonomy που παρήγαγε drones για τον ουκρανικό στρατό αλλά κάηκε κοντά στη Ρίγα τον Φεβρουάριο.

Παρόμοιο περιστατικό σημειώθηκε στις 13 Ιουνίου, όταν ένα στρατιωτικό βυτιοφόρο Oshkosh M977 του ΝΑΤΟ που μετέφερε καύσιμα από τη Φινλανδία στη Λιθουανία έπιασε φωτιά στο Salaspils, όχι μακριά από τη Ρίγα.

 

Μία μέρα αργότερα άγνωστος έβαλε φωτιά σε κονβόι που μετέφερε εξοπλισμό του ΝΑΤΟ.

Προς το παρόν δεν είναι γνωστό πώς κατάφερε να βάλει τη φωτιά, ωστόσο φαίνονται οχήματα του ΝΑΤΟ να έχουν τυλιχθεί στις φλόγες.

 

 

Οι Ρώσοι το τελευταίο χρονικό διάστημα επιχειρούν να εντοπίζουν τις διαδρομές του δυτικού στρατιωτικού εξοπλισμού που καταφθάνει στην Ουκρανία και προσπαθούν να τον καταστρέφουν πριν αυτός φτάσει στα ουκρανικά μέτωπα.

Τους τελευταίους μήνες αυτό το κάνουν με επιτυχία εντός ουκρανικού εδάφους ανάμεσα στους χώρους αποθήκευσης και κατά τη μεταφορά του ΝΑΤΟϊκού εξοπλισμού προς τις ουκρανικές δυνάμεις πρώτης γραμμής.

Έχοντας όμως η Μόσχα κατανοήσει, ότι αυτό δεν είναι αρκετό φαίνεται πως επιχειρούν να προκαλούν καταστροφή, τουλάχιστον μέρους του εξοπλισμού, πριν αυτός φτάσει στο ουκρανικό έδαφοs.

 pronews.gr

Εκτός της Πολωνίας και οι χώρες της Βαλτικής αποτελούν τους σημαντικότερους μεταφορικούς κόμβους για την μεταφορά εξοπλισμού, οπλικών συστημάτων και πυρομαχικών.