Συνελήφθη ο 21χρονος εθνοφρουρός για τη διαρροή απόρρητων εγγράφων του Πενταγώνου – Τι περιείχαν
1 year, 3 months ago
6

Το FBI προχώρησε σε μία σύλληψη για τη διαρροή των διαβαθμισμένων εγγράφων του Πενταγώνου, ενώ η επιχείρηση είναι σε εξέλιξη στο Νορθ Ντάιτον της Μασαχουσέτης, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Reuters.

Οεπικεφαλής της διαδικτυακής ομάδας στην οποία διέρρευσαν διαβαθμισμένα έγγραφα του Πενταγώνου είναι μέλος της Εθνοφρουράς Αεροπορίας της Μασαχουσέτης, ανέφερε η εφημερίδα New York Times, επικαλούμενη συνεντεύξεις και έγγραφα τα οποία εξέτασε.

Δείτε βίντεο από τη σύλληψη:

Ο συλληφθείς ονομάζεται Τζακ Τεϊσέιρα, 21 ετών, και ήταν ο επικεφαλής του Thug Shaker Central, μιας διαδικτυακής ομάδας με 20-30 μέλη, τα οποία μοιράζονταν την αγάπη τους για τα όπλα, ρατσιστικά memes  και βιντεοπαιχνίδια.

Το υπουργείο Δικαιοσύνης έχει ξεκινήσει επίσημη προκαταρκτική έρευνα από την περασμένη εβδομάδα για τη διαρροή, ενώ το Πεντάγωνο αξιολογεί επί του παρόντος τον αντίκτυπο της ίσως πιο επιζήμιας δημοσιοποίησης απόρρητων αμερικανικών εγγράφων εδώ και πολλά χρόνια.

Νωρίτερα, ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δήλωσε ότι οι Αρχές «πλησιάζουν» στην πηγή της διαρροής.

Τι περιείχαν τα έγγραφα

Ένα από τα έγγραφα κάνει τον απολογισμό του πολέμου στην Ουκρανία μέχρι την 1η Μαρτίου 2023, δηλαδή έναν χρόνο μετά την έναρξη των μαχών. Με βάση τις εκτιμήσεις της Υπηρεσίας Πληροφοριών του υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ, οι ρωσικές απώλειες φτάνουν τους 189.500-223.000 άνδρες – από αυτούς οι 35.500-43.000 σκοτώθηκαν στη μάχη και οι 154.000-180.000 τραυματίστηκαν.

Από την πλευρά της Ουκρανίας, υπολογίζεται ότι οι νεκροί είναι μεταξύ 15.500-17.500 και οι τραυματίες 109.000-113.500. Οι αριθμοί αυτοί είναι σχεδόν δεκαπλάσιοι από οποιοδήποτε απολογισμό έχουν ανακοινώσει μέχρι σήμερα η Ρωσία και η Ουκρανία.

Η Μόσχα φέρεται να έχει χάσει περισσότερα από 150 αεροσκάφη και ελικόπτερα, έναντι 90 για το Κίεβο. Μια άλλη «εκδοχή» του εγγράφου, προφανώς επεξεργασμένη, αναφέρει αντιθέτως ότι οι ουκρανικές απώλειες είναι μεγαλύτερες από τις ρωσικές, γεγονός που φαίνεται να επιβεβαιώνει τους φόβους του Πενταγώνου ότι η διαρροή θα μπορούσε δυνητικά να τροφοδοτήσει την παραπληροφόρηση.