Σύνοδος ΝΑΤΟ – Στέρε: Η Νορβηγία αυξάνει τη στρατιωτική της βοήθεια προς την Ουκρανία
10 months, 16 days ago
6

Η κυβέρνηση της Νορβηγίας θα αυξήσει κατά 2,5 δισεκ. κορώνες (περίπου 220 εκατ. ευρώ) τη στρατιωτική βοήθεια που παρέχει στην Ουκρανία φέτος για να φτάσει τα 10 δισεκ. κορώνες (870 εκατ. ευρώ), ανακοίνωσε σήμερα.

«Οαμυντικός πόλεμος που διεξάγει η Ουκρανία (…) κρίνεται τώρα. Τώρα είναι πραγματικά απαραίτητη (η βοήθεια)», εκτίμησε ο Νορβηγός πρωθυπουργός Γιόνας Γκαρ Στέρε μιλώντας σε Νορβηγούς δημοσιογράφους πριν την έναρξη της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους.

Το ποσό των 2,5 δισεκ. κορωνών θα περιληφθεί στον φάκελο των 75 δισεκ. κορωνών που έχει δημιουργήσει η Νορβηγία για την παροχή στρατιωτικής και μη βοήθειας στην Ουκρανία την περίοδο 2023- 27.

Το Όσλο θα προσφέρει φέτος 10 δισεκ. κορώνες στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία και άλλα 7,5 δισεκ. για άλλους σκοπούς.

Ο Στέρε πρόσθεσε ότι η χώρα του θα καταβάλλει στο ταμείο στήριξης της Ουκρανίας που έχει δημιουργήσει το ΝΑΤΟ ποσό ύψους 300 εκατ. κορωνών ετησίως.

Η Νορβηγία είναι μεταξύ των χωρών που έχουν προσφέρει άρματα μάχης Leopard 2 στην Ουκρανία, όπως και άλλα τεθωρακισμένα, αλλά και συστήματα εκτόξευσης πολλαπλών ρουκετών και βλήματα του πυροβολικού.