Talk of the market: Το εμβόλιο πυροδοτεί σενάρια για ταχεία έξοδο από την κρίση
3 years, 4 months ago
6

Οι ελπίδες για ένα ασφαλές εμβόλιο κατά του Covid-19 διαθέσιμο για όλους, οι οποίες καλλιεργήθηκαν από τις Pfizer – BioNTech πυροδοτούν σενάρια για ταχεία έξοδο της παγκόσμιας οικονομίας από την κρίση. Όμως και η ινδονησιακή φαρμακευτική Bio Farma ανακοίνωσε ότι η τρίτη φάση της κλινικής δοκιμής του υποψήφιου εμβολίου της κινεζικής Sinvac, CoronaVac, εξελίσσεται ομαλά διαψεύδοντας πληροφορίες από ρυθμιστικό φορέα της Βραζιλίας ότι αναστέλλονται οι δοκιμές στη χώρα εξαιτίας περιστατικού με επιπλοκές. Την ίδια στιγμή ο αμερικανικός οργανισμός FDA ενέκρινε την κυκλοφορία του φαρμάκου bamlanivimab της Eli Lilly.

Πάντως τα καλά νέα από το μέτωπο των επιστημονικών ερευνών δεν κάνουν διαφορά για τα συστήματα υγείας σε αυτή τη φάση. Στην Ελλάδα η κατάσταση παραμένει οξεία, με ρεκόρ θετικότητας στα τεστ που αγγίζει το 14% και με ραγδαία αύξηση διασωληνωμένων ασθενών αλλά και θανάτων.

Οι αγορές ωστόσο προεξοφλούν το σενάριο της οικονομικής ανάκαμψης, όπως αποτυπώθηκε στην εντυπωσιακή άνοδο των τιμών των μετοχών σε όλα τα χρηματιστήρια, με το ελληνικό να υπεραποδίδει καταγράφοντας διψήφια άνοδο χθες, 11,5%, με την αξία των συναλλαγών στα 119 εκατ. ευρώ. Οι τράπεζες ηγήθηκαν της κούρσας, με ενδεικτική την άνοδο 29% για Εθνική και Alpha Bank. ΑΛΦΑ+3,91% Σήμερα, παρά τις ρευστοποιήσεις για αποκόμιση βραχυπρόθεσμων κερδών, η τάση φαίνεται ανθεκτική. 

Το ενδιαφέρον σήμερα εστιάζεται στην αναθεώρηση των δεικτών του οίκου MSCI. Αναφορικά με τις δρομολογούμενες αλλαγές στο πλαίσιο της εξαμηνιαίας αναθεώρησης του ελληνικού δείκτη του οίκου, θα τεθούν σε ισχύ από το κλείσιμο της συνεδρίασης της 30ής Νοεμβρίου. Σήμερα στον δείκτη MSCI Greece συμμετέχουν οι μετοχές του ΟΤΕ, ΟΤΕ+0,53% με στάθμιση 45,40%, του ΟΠΑΠ ΟΠΑΠ+5,54% με 23,52%, της Jumbo με 22,09% και της Motor Oil με 8,99%.

Άρχισε η διαδικασία υποβολής προτάσεων από το τραπεζικό σύστημα για τον δεύτερο κύκλο του προγράμματος εγγυοδοσίας CoViD-19, σύμφωνα με την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα (Hellenic Development Bank HDB). Πρώτη υπέβαλε προτάσεις χρηματοδότησης η Eurobank και θα ακολουθήσουν, με βάση το συμφωνημένο χρονοδιάγραμμα, όλοι οι υπόλοιποι από τους συνολικά 12 χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς που συμμετέχουν στο πρόγραμμα. Το ελληνικό δημόσιο διαθέτει 780 εκατ. ευρώ τα οποία με τη μόχλευση μέσω της ΕΑΤ θα μετατραπούν σε επιχειρηματικά δάνεια συνολικού ύψους 2,5 δις ευρώ, με το 85% να κατευθύνεται σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Ο όμιλος Cretan Investments Group Hellas εξαγόρασε από τον Όμιλο AKS Hotels το ξενοδοχείο lti AKS Minoa Palace συνολικής δυναμικότητας 119 δωματίων.

Με ρυθμό 9% αναπτύσσονται οι πωλήσεις των supermarket από την αρχή του χρόνου, σύμφωνα με στοιχεία της IRI που αποτυπώνουν την εξέλιξη της ζήτησης μέχρι τις 25 Οκτωβρίου. Την τελευταία εβδομάδα της περιόδου μέτρησης καταγράφεται αύξηση τζίρου 4,2%. Τα τρόφιμα κατέγραψαν αύξηση πωλήσεων 2%, στα είδη οικιακής χρήσης η αύξηση διαμορφώνεται σε 9,4% και στα είδη προσωπικής περιποίησης σημειώθηκε αύξηση 1,9%. Είναι πάντως εντυπωσιακό ότι στα υπόλοιπα είδη, πλην τροφίμων, η αύξηση διαμορφώνεται σε 19,7% καταδεικνύοντας την σταθερή διείσδυση των αλυσίδων super market σε όλους τους κλάδους του λιανεμπορίου.

Εντωμεταξύ, μετά τις πιέσεις που δέχθηκε η κυβέρνηση από επαγγελματίες των οποίων η δραστηριότητα πλήττεται από το lockdown για απαγόρευση πώλησης από τα supermarket διαρκών αγαθών όπως είδη ένδυσης, υπόδησης, παιχνιδιών, εποχιακών ειδών και βιβλίων, υπεγράφη σχετική απόφαση από τον υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων.

Η τηλεπικοινωνιακή εταιρεία Grid Telecom, θυγατρική του ΑΔΜΗΕ, περνά το 2021 στις υπηρεσίες υψηλής ταχύτητας, σύμφωνα με τα όσα είπε στο τηλεπικοινωνιακό συνέδριο Infocom η διοίκηση της εταιρείας που σήμερα παρέχει υπηρεσίες “σκοτεινής οπτικής ίνας”.

naftemporiki.gr