Τένις – Παγκόσμια αγωνία για την αγνοούμενη κινέζα αθλήτρια – Τα νέα βίντεο που γεννούν ερωτήματα
2 years, 7 months ago
6

Νέα βίντεο με τη θεωρούμενη ως αγνοούμενη τενίστρια Πενγκ Σουάι έδωσαν στη δημοσιότητας τα κρατικά μέσα ενημέρωσης της Κίνας, τη στιγμή που η διεθνής πίεση προς το Πεκίνο εντείνεται ώστε να παράσχει αξιόπιστες αποδείξεις για το πού βρίσκεται και αν η 35χρονη αθλήτρια είναι ασφαλής.

Σύμφωνα με τον Guardian, το νέο βίντεο ανέλαβε να δημοσιοποιήσει ο αρχισυντάκτης της Global Times, Xου Ξιντζίν: Εμφανίζει την τενίστρια να παρίσταται σε έναν αγώνα τένις μικρότερων ηλικιών. Η ανάρτηση έγινε στο Twitter, πλατφόρμα που είναι επισήμως απαγορευμένη στην Κίνα.

Ο ισχυρισμός του είναι ότι η λήψη του βίντεο έγινε σήμερα, Κυριακή, γεγονός όμως που δεν έχει επιβεβαιωθεί και ήδη αμφισβητείται από την Διεθνή Ένωση Γυναικείου Τένις (WTA) που χαρακτήρισε τα στοιχεία ανεπαρκή για να πιστοποιήσουν ότι η Σουάι είναι ελεύθερη και ασφαλής.

«Αυτό το βίντεο από μόνο του είναι ανεπαρκές. Όπως έχω δηλώσει από την αρχή, εξακολουθώ να ανησυχώ για την υγεία και την ασφάλεια της Σουάι» δήλωσε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της WTA.

Κυκλοφόρησε, επίσης, ένα δεύτερο κλιπ της Πενγκ Σουάι. Την εμφανίζει να υπογράφει σε παιδιά μπαλάκια του τένις ως «έμπνευση να παρακινήσει περισσότερα μικρά παιδιά στο άθλημα.

 

Τέλος, ένα τρίτο βίντεο που είχε προηγηθεί φέρεται να δείχνει την Σουάι να τρώει σε εστιατόριο του Πεκίνου, το βράδυ του Σαββάτου.

Ο Ξιντζίν, γράφοντας στα αγγλικά στο Twitter, σημείωσε ότι το βίντεο στο εστιατόριο δείχνει την  Πενγκ Σουάι να δειπνεί με τον προπονητή της και φίλους της.

Η συζήτηση που διεξάγεται έχει να κάνει με  αγώνες τένις και ένας από τους άνδρες που βρίσκονται μαζί με την Πενγκ και δύο ακόμη γυναίκες εμφανίζεται να λέει «αύριο είναι 20 Νοεμβρίου». Μία γυναίκα τον διακόπτει, όμως, βιαστικά και τού λέει «είναι 21η Νοεμβρίου».

Διεθνής κατακραυγή

Σημειώνεται πως, από τις αρχές Νοεμβρίου όταν και η Κινέζα τενίστρια έγραψε στα κινεζικά social media ότι ο πρώην αντιπρόεδρος της χώρας, Ζανγκ Γκαολί, τη βίασε και αργότερα είχαν περιστασιακές σεξουαλικές επαφές, η τύχη της αγνοείται.

Τόσο η ίδια όσο και η κινεζική κυβέρνηση δεν έχουν προβεί σε κάποιο σχολιασμό των ισχυρισμών της. Το επίμαχο post στα social media της Πενγκ διαγράφτηκε γρήγορα ενώ το topic μπήκε σε block.

To θέμα πήρε μεγάλες διαστάσεις με τενίστριες όπως η Ναόμι Οζάκα και η Σερίνα Ουίλιαμς να tweet-άρουν με το hashtag #WhereIsPengShuai, ενώ η WTA ζητάει τη διεξαγωγή επίσημης έρευνας.

Σε δηλώσεις του στο CNN ο εκτελεστικός διευθυντής Στιβ Σάιμον της WTA σημείωσε ότι η Ομοσπονδία σκέφτεται να αποσύρει όλες τις διοργανώσεις της από την Κίνα.
Όλα αυτά κι ενώ τον Φεβρουάριο του 2022 η Κίνα ετοιμάζεται να φιλοξενήσει τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες, με τη ΔΟΕ για την ώρα να τηρεί σιγή ιχθύος για το θέμα.

 

 

in.gr