Τι συμβαίνει με το τραπεζικό σύστημα των ΗΠΑ; – 190 αμερικανικές τράπεζες βρίσκονται στο «κόκκινο»! Μετά την PacWest καταρρέει και η Western Alliance
10 months, 23 days ago
6

H τραπεζική κρίση στις ΗΠΑ δεν έχει τέλος και σειρά μετά την PacWest παίρνει η Western Alliance της οποίας η μετοχή καταρρέει κατά 38,45% ενώ φαίνεται πως στο «κόκκινο» βρίσκονται 190 αμερικανικές περιφερειακές τράπεζες!

Πολύ μεγάλο νούμερο για να το αντέξουν ακόμα και οι ΗΠΑ.

Yπενθυμίζεται πως έχουν προηγηθεί οι καταρρεύσεις των Silvergate Capital, Signature Bank, Silicon Valley Bank, First Republic, Pac West…

Άλλες περιφερειακές τράπεζες που βρίσκονται σε επικίνδυνη ζώνη είναι οι Zions, Comerica και Key και έπεται συνέχεια.

Ειδικότερα, σε σχέση με τη Western Alliance, όπως έγινε γνωστό, πλέον, διερευνά στρατηγικές επιλογές, συμπεριλαμβανομένης πιθανής πώλησης του συνόλου ή μέρους της επιχείρησης.

Η τράπεζα, με έδρα την Αριζόνα, η οποία είχε περιουσιακά στοιχεία 71 δισεκατομμυρίων δολαρίων στα τέλη Μαρτίου, έχει προσλάβει συμβούλους για να διερευνήσει τις επιλογές της, όπως μεταδίδουν οι Financial Times, προσθέτοντας ότι οι συζητήσεις είναι ακόμη σε πρώιμο στάδιο και μπορεί να καταλήξουν στο μηδέν.

Η Western Alliance τις τελευταίες δύο δεκαετίες διοικούνταν από τον Robert Sarver, πρώην ιδιοκτήτη της ομάδας του NBA Phoenix Suns.

Νωρίτερα φέτος, ο Sarver αναγκάστηκε να πουλήσει τους Suns μετά από έρευνα που βρήκε στοιχεία ότι υπό την ηγεσία του η ομάδα είχε δημιουργήσει ένα εχθρικό περιβάλλον τόσο για τους μαύρους όσο και για τις γυναίκες.

Στον Sarver επιβλήθηκε πρόστιμο 10 εκατομμυρίων δολαρίων και αποκλεισμός από το NBA και το WNBA για ένα χρόνο.

Ο Sarver, ο οποίος είχε τον κορυφαίο ρόλο στη Western Alliance από το 2003, αλλά παραιτήθηκε από την προεδρία της τράπεζας πέρυσι καθώς εκτυλίχθηκε η διαμάχη για το ΝΒΑ.

Στο μεταξύ, μια νέα μελέτη για την ευθραυστότητα του τραπεζικού συστήματος των ΗΠΑ διαπίστωσε ότι περίπου 190 τράπεζες κινδυνεύουν να πτωχεύσουν ακόμη και αν μόνο οι μισοί από τους καταθέτες τους αποφασίσουν να αποσύρουν τα κεφάλαιά τους!

Ειδικότερα, σύμφωνα με το Δίκτυο Έρευνας Κοινωνικών Επιστημών (SSRN), η αξία των περιουσιακών στοιχείων του τραπεζικού συστήματος των ΗΠΑ είναι 2,2 τρισεκατομμύρια δολάρια χαμηλότερη από ό,τι υποδεικνύεται από τη λογιστική αξία των περιουσιακών στοιχείων που αντιπροσωπεύουν τα χαρτοφυλάκια δανείων που διατηρούνται μέχρι τη λήξη.

Όπως επισημαίνεται, η ανασφάλιστη μόχλευση (δηλαδή, το ανασφάλιστο χρέος/περιουσιακά στοιχεία) είναι το κλειδί για την κατανόηση του εάν αυτές οι ζημίες θα οδηγούσαν σε αφερέγγυες ορισμένες τράπεζες στις ΗΠΑ.

«Εάν οι αυξήσεις των επιτοκίων είναι μικρές, έτσι ώστε η μείωση της αξίας των περιουσιακών στοιχείων της τράπεζας να είναι σχετικά μικρή, δεν υπάρχει κίνδυνος ισορροπίας.

Ωστόσο, για αρκετά υψηλές αυξήσεις στα επιτόκια, η «κακή» ισορροπία λειτουργίας) γίνεται μια πιθανότητα.

Οι τράπεζες με μικρότερη κεφαλαιοποίηση και υψηλότερη ανασφάλιστη μόχλευση εύλογα είναι σε επικίνδυνη ζώνη….

Μια μελέτη περίπτωσης της πρόσφατα πτωχευθείσας τράπεζας Silicon Valley Bank (SVB) είναι ενδεικτική.

Το 10% των τραπεζών έχουν μεγαλύτερες μη πραγματοποιηθείσες ζημίες από αυτές της SVB.

Σημειώνεται πως η SVB δεν ήταν η τράπεζα με τη χειρότερη κεφαλαιακή διάρθρωση, με το 10% των τραπεζών να έχουν λιγότερα κεφάλαια από την SVB.

Από την άλλη πλευρά, η SVB είχε δυσανάλογο ποσοστό ανασφάλιστης χρηματοδότησης: μόνο το 1% των τραπεζών είχε υψηλότερη ανασφάλιστη μόχλευση.

Υπολογίζουμε παρόμοια μοτίβα και σε άλλες αμερικανικές τράπεζες.

Σε αυτό το πλαίσιο, αν μόνο οι μισοί από τους ανασφάλιστους καταθέτες αποφασίσουν να αποσυρθούν, σχεδόν 190 τράπεζες με περιουσιακά στοιχεία 300 δισεκατομμυρίων δολαρίων διατρέχουν πιθανό κίνδυνο απομείωσης, πράγμα που σημαίνει ότι η αγοραία αξία των υπόλοιπων περιουσιακών στοιχείων τους μετά από αυτές τις αναλήψεις θα είναι ανεπαρκής για την αποπληρωμή όλων των ασφαλισμένων καταθέσεων».

Στο μεταξύ, πάνω από 50% απώλεσαν οι μετοχές της PacWest και της First Horizon κατά την προσυνεδριακή διαπραγμάτευση, με τους επενδυτές να παρακολουθούν με κομμένη την ανάσα να ξετυλίγεται το κουβάρι της τραπεζικής κρίσης στην αμερικανική ήπειρο.

Οι μετοχές της First Horizon κατέρρευσαν, αφού η Toronto-Dominion Bank δημοσίευσε ανακοίνωση στην οποία περιγράφει πώς “τερματίστηκε” η συμφωνία για την αγορά της τράπεζας με έδρα το Μέμφις.

Οι τραπεζίτες δήλωσαν ότι και οι δύο “κατέληξαν σε αμοιβαία συμφωνία” για τον τερματισμό της αρχικά ανακοινωθείσας συμφωνίας συγχώνευσης, η οποία ανακοινώθηκε στις 28 Φεβρουαρίου 2022.

Η TD δήλωσε ότι “δεν έχει χρονοδιάγραμμα για την απόκτηση των ρυθμιστικών εγκρίσεων για λόγους που δεν σχετίζονται με την First Horizon.

Επειδή υπάρχει αβεβαιότητα ως προς το πότε και αν μπορούν να ληφθούν αυτές οι κανονιστικές εγκρίσεις, τα μέρη συμφώνησαν αμοιβαία να τερματίσουν τη συμφωνία συγχώνευσης”.

Το αρχικό σχέδιο της TD ήταν να αγοράσει την First Horizon έναντι 13,4 δισ. δολαρίων.

Αυτό θα επέτρεπε στην καναδική τράπεζα να επεκτείνει την παρουσία της στα νοτιοανατολικά με πάνω από 400 νέα τραπεζικά καταστήματα και 1,1 εκατομμύρια ατομικούς και επιχειρηματικούς πελάτες σε 12 πολιτείες.

Ωστόσο, ο τερματισμός της συγχώνευσης έρχεται καθώς το περιφερειακό τραπεζικό σύστημα των ΗΠΑ βρίσκεται σε αναταραχή.

Η First Republic Bank νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ήταν η δεύτερη μεγαλύτερη τραπεζική χρεοκοπία στην ιστορία των ΗΠΑ και ο τέταρτος περιφερειακός πιστωτικός οργανισμός που καταρρέει από τον Μάρτιο μετά την Silvergate Capital, τη Silicon Valley Bank της SVB Financial Group και την Signature Bank.

Καταρρέει και η PacWest

Ένα απίστευτο sell off υπέστη η μετοχή της PacWest, καθώς κατέρρευσε κατά 50%, με την τράπεζα της Καλιφόρνιας να αναζητά μια οικονομική γραμμή ζωής εν μέσω της χειρότερης αναταραχής στον κλάδο από το 2008.

Η τράπεζα ανέθεσε στην επενδυτική τράπεζα Piper Sandler να τη βοηθήσει να διερευνήσει στρατηγικές επιλογές, συμπεριλαμβανομένης της πώλησης.

 pronews.gr 

Καμία όμως επίσημη διαδικασία πώλησης δεν έχει ξεκινήσει ακόμη και η τράπεζα εξέταζε επίσης το ενδεχόμενο άντλησης νέων κεφαλαίων.