Τουρκία: Εχθρικές οι πολιτικές Ελλάδας, Κύπρου και Αιγύπτου
3 years, 4 months ago
6

Ανακοίνωση με την οποία απορρίπτει την κοινή δήλωση των ηγετών της Ελλάδος, Κύπρου και Αιγύπτου εξέδωσε το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών τονίζοντας ότι περιέχει αβάσιμες κατηγορίες εναντίον της Τουρκίας, γεγονός που το χαρακτηρίζει μάλιστα και συνηθισμένο.

Κατηγορεί τις τρεις χώρες ότι οι δηλώσεις τους σε κάθε τριμερή συνάντηση δείχνουν τις πραγματικές τους προθέσεις που δεν είναι η υποστήριξη της ειρήνης, της σταθερότητας και της συνεργασίας στην Ανατολική Μεσόγειο αλλά η στοχοποίηση της Τουρκίας.

Όπως σημειώνει το τουρκικό ΥΠΕΞ η πραγματική συνεργασία στην Ανατολική Μεσόγειο μπορεί να επιτευχθεί μόνο με μια περιεκτική προσέγγιση που περιλαμβάνει όλες τις παραποτάμιες χώρες, συμπεριλαμβανομένων των Τουρκοκυπρίων.

Αν οι χώρες που δημιουργούν τα προβλήματα στην περιοχή δεν αλλάξουν τις μινιμαλιστικές και εχθρικές πολιτικές τους, δεν μπορούν να είναι η λύση στα προβλήματα αναφέρει η ανακοίνωση για να προσθέσει ότι η Τουρκία συνεχίζει αποφασιστικά να προστατεύει τόσο τα δικαιώματά της όσο και εκείνα των Τουρκοκυπρίων στην Ανατολική Μεσόγειο.

Αναλυτικά, η ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών: 

«Απορρίπτουμε πλήρως τη δήλωση η οποία δημοσιεύτηκε στο τέλος της τριμερούς Ελλάδας, Ελληνοκυπριακής Διοίκησης (Κυπριακή Δημοκρατία) και Αιγύπτου και περιέχει αβάσιμες κατηγορίες και ισχυρισμούς εναντίον της χώρας μας, όπως είναι συνηθισμένο και από προηγούμενες συναντήσεις αυτών των τριών.

Το γεγονός ότι οι δηλώσεις που δημοσιεύονται από αυτό το δημιούργημα των τριών, το οποίο ισχυρίζεται ότι έχει σαν στόχο την υποστήριξη της ειρήνης και της σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο, στοχεύει τη χώρα μας κάθε φορά και αποκαλύπτει τις πραγματικές προθέσεις αυτών των χωρών.

Η πραγματική συνεργασία στην Ανατολική Μεσόγειο μπορεί να επιτευχθεί μόνο με μια συνολική προσέγγιση που περιλαμβάνει όλες τις παράκτιες χώρες συμπεριλαμβανομένων και των Τουρκοκυπρίων.

Εάν οι χώρες που δημιουργούν τα προβλήματα στην περιοχή δεν αλλάξουν τις μαξιμαλιστικές και εχθρικές πολιτικές τους, δεν μπορούν να είναι μέρος της επίλυσης των προβλημάτων. Θα συνεχίσουμε αποφασιστικά να προστατεύουμε τόσο τα δικαιώματά μας όσο και τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων στην Ανατολική Μεσόγειο».