Τουρκία: Σενάρια για πρόωρες εκλογές
3 years, 7 months ago
6

Ηαποχώρηση – σοκ των δύο κορυφαίων οικονομικών αξιωματούχων της Τουρκίας το σαββατοκύριακο προετοιμάζει το έδαφος για μία αύξηση των επιτοκίων και άλλες κινήσεις με στόχο να σταματήσει η πτώση – ρεκόρ της λίρας, ανέφεραν αναλυτές, αν και αιωρούνται πολιτικά ζητήματα σχετικά με την αλλαγή ηγεσίας, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters.
Χωρίς να υπάρξει κάποια εξήγηση από την κυβέρνηση του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο γαμπρός του Μπεράτ Αλμπαϊράκ δήλωσε αργά χθες μέσω του Instagram ότι παραιτείται από τη θέση του υπουργού Οικονομικών για λόγους υγείας.

Η κίνηση αυτή έγινε μετά την επίσημη ανακοίνωση νωρίς το πρωί το Σάββατο ότι ο Ερντογάν αντικατέστησε τον επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας Μουράτ Ουζάλ με ένα πρώην υπουργό Οικονομικών, χωρίς να αναφερθεί κάποιος λόγος, αν και αξιωματούχοι δήλωναν ότι αυτός είχε να κάνει με την υποτίμηση του τουρκικού νομίσματος. 

Η λίρα έκανε άλμα έως 4% έναντι του δολαρίου σήμερα – η μεγαλύτερη ενδοσυνεδριακή αύξηση πολλών μηνών. Μόλις την Παρασκευή, η λίρα είχε κατρακυλήσει σε νέο ιστορικά χαμηλό επίπεδο, έχοντας χάσει το 30% της αξίας της φέτος, καταγράφοντας τη χειρότερη επίδοση μεταξύ των νομισμάτων αναδυόμενων αγορών στο 2020. Η βουτιά της λίρας καθοδηγήθηκε από τις ανησυχίες για τα μειωμένα συναλλαγματικά διαθέσιμα της κεντρικής τράπεζας, τις υψηλού κόστους κρατικές παρεμβάσεις στις αγορές συναλλάγματος, τα αρνητικά πραγματικά επιτόκια και τον κίνδυνο κυρώσεων από τη Δύση για την εξωτερική και αμυντική πολιτική της Τουρκίας.

Τι ισχύει με την παραίτηση του γαμπρού

Πληροφορίες της φιλο-κυβερνητικής εφημερίδας «Γενί Σαφάκ», αναφέρουν ότι επίκειται εντός των επόμενων ωρών ανακοίνωση της τουρκικής προεδρίας σχετικά με την παραίτηση ή μη Αλμπαϋράκ και συγκεκριμένα έπειτα από τη συνεδρίαση της κεντρικής επιτροπής του κυβερνώντος κόμματος της οποίας θα προεδρεύσει ο Ταγίπ Ερντογάν, ενώ τα αντιπολιτευτικά μέσα κάνουν ήδη λόγο για επικείμενο ανασχηματισμό, ακόμη και πρόωρες εκλογές. Ήδη, ο τουρκικός τύπος αναφέρει ότι ο Τούρκος πρόεδρος συναντήθηκε με τον πρώην αντιπρόεδρο – υπεύθυνο για την οικονομία – Νουρετίν Τζανικλί και τον πρόεδρο της Κεντρικής Τράπεζας Νατζί Αγμπάλ.

Η εφημερίδα «Σοζτζού», αναφέρει ότι ο Τούρκος πρόεδρος απέλυσε το διοικητή της τουρκικής κεντρικής τράπεζας Μουράτ Ουουσάλ και διόρισε τον Νατζί Αγμπάλ στη θέση του χωρίς να το γνωρίζει ο υπουργός Οικονομικών του κι ο Αλμπαϋράκ παραιτήθηκε ως αντίδραση σε αυτό.

Μετά την παραίτηση, η αντιπολίτευση ζήτησε και πάλι πρόωρες εκλογές, αν και οι φήμες προς το παρόν μιλούν για πιθανό ανασχηματισμό, αν και ο σύμμαχος του Ερντογάν, αρχηγός του εθνικιστικού κόμματος, Ντεβλέτ Μπαχτσελί, ενδεχομένως να αντιταχθεί σε μια τέτοια κίνηση και ο Τούρκος πρόεδρος να περιοριστεί σε απλή αντικατάσταση του υπουργού των Οικονομικών.

Πάντως, ο αντιπρόεδρος του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) δήλωσε χθες βράδυ: «Βαρεθήκαμε από αυτό το πανηγύρι. Να γίνουν πρόωρες εκλογές το συντομότερο». Ο εκπρόσωπος του κόμματος Φαίκ Οζτράκ ανέφερε ότι «ο οικογενειακός καβγάς βούλιαξε την οικονομία. Ο λαός μας δεν είναι αναγκασμένος να ανεχτεί τα καπρίτσια της ενός ανδρός αρχή». Το στέλεχος του AKP, Μεχμέτ Μους, πάντως, ο οποίος ήταν και ο πρώτος που αντέδρασε από το κυβερνών κόμμα, είπε ότι ελπίζουν ο Αλμπαϋράκ να παραμείνει στο πόστο του με την έγκριση του Ερντογάν.

Στα 232 ευρώ ο βασικός μισθός στην Τουρκία

Ο βασικός μισθός σε μία χώρα είναι πάντως ο καλύτερος δείκτης για του πού πορεύεται η οικονομία της. Και το ίδιο ισχύει και για την Τουρκία, φυσικά. Τον Ιανουάριο του 2016, ο βασικός μισθός στην Τουρκία ήταν 403 ευρώ. Το 2020, ο βασικός μισθός είναι 232 ευρώ.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Σοζτζού», η Τουρκία βρίσκεται σε χειρότερη κατάσταση από την Κίνα, η οποία δέχεται κριτική για την πρόσληψη φθηνού εργατικού δυναμικού.

pentapostagma.gr