Τουρκία: «Βράζει» η αντιπολίτευση – «Ο Ερντογάν διοικεί τη χώρα σαν οικογενειακή επιχείρηση»
3 years, 4 months ago
6

«Η παραίτηση του ΥΠΟΙΚ ισοδυναμεί με κρατική κρίση» λέει η αντιπολίτευση

Το κυριότερο αντιπολιτευόμενο κόμμα στην Τουρκία δήλωσε σήμερα πως η παραίτηση του υπουργού Οικονομικών Μπεράτ Αλμπαϊράκ, με ανακοίνωση που ανήρτησε στον λογαριασμό του στο Instagram, δεν έχει προηγούμενο και ισοδυναμεί με «κρατική κρίση», ενώ επέκρινε επίσης την αιφνιδιαστική απομάκρυνση του διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας.

Η παραίτηση του Αλμπαϊράκ, που επικαλέστηκε λόγους υγείας, σημειώθηκε μία ημέρα αφού ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο πεθερός του, διόρισε τον πρώην υπουργό Οικονομικών Νατζί Αγκμπάλ στη θέση του πρώην επικεφαλής της ΚΤ Μουράτ Ουισάλ. Κανένας λόγος δεν δόθηκε για την απομάκρυνση αυτή, όμως αξιωματούχοι είπαν πως η πτώση της λίρας ευθύνεται γι΄αυτό.

Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου στην Άγκυρα, ο επικεφαλής του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου δήλωσε πως ο Ερντογάν διοικεί τη χώρα σαν να ήταν «οικογενειακή επιχείρηση» και πρόσθεσε πως η Κεντρική Τράπεζα έχει χάσει την ανεξαρτησία της. Είπε ακόμη ότι είναι ντροπή που κανένα μεγάλο τουρκικό ΜΜΕ δεν αναφέρθηκε στην παραίτηση του Αλμπαϊράκ για σχεδόν 24 ώρες.