Βρετανία: 47χρονος πέθανε από «μακρά Covid» δύο μήνες αφότου βγήκε από την εντατική
3 years, 4 months ago
6

Νόσησε από κορωνοϊό στο πρώτο κύμα της πανδημίας. Κατάφερε να βγει από την εντατική, με το νοσηλευτικό προσωπικό να προβαίνει σε επευφημίες. Και 60 ημέρες μετά, δεν τα κατάφερε και κατέληξε.

Ο λόγος για τον Roehl Ribaya, τον 47χρονο μηχανικό αεροναυπηγικής, που θεωρείται ότι έπασχε από «μακρά Covid» – όπως αναφέρθηκε στα βρετανικά μέσα ενημέρωσης- βυθίζοντας την οικογένειά του στο πένθος.

Ο ασθενής εισήχθη στο Blackpool Victoria Hospital στις 29 Μαΐου και πέρασε δύο μήνες στη μονάδα εντατικής θεραπείας. Τις 48 ημέρες ήταν διασωληνωμένος.

Οι γιατροί και οι νοσοκόμοι ξέσπασαν σε πανηγυρισμούς όταν πήρε εξιτήριο από το νοσοκομείο τον Ιούλιο. Ήταν ο τελευταίος τους ασθενής από το πρώτο κύμα του κορωνοϊού που βρισκόταν εκεί.

«Ήμουν σίγουρος ότι θα πέθαινα. Πώς μπορείς να ευχαριστήσεις τους ανθρώπους που σου έσωσαν τη ζωή;» είχε πει τότε ο 47χρονος, πατέρας ενός παιδιού.


Δεν κατάφερε ποτέ του να ανακάμψει

Μετά τον θάνατό του, την περασμένη Πέμπτη, η σύζυγός του, νοσοκόμα στο επάγγελμα, αποκάλυψε ότι «ποτέ δεν ανάρρωσε» από τις μεσοπρόθεσμες επιπτώσεις του κορωνοϊού. Μάλιστα εξέφρασε φόβους ότι ο σύζυγός της είναι μία από τις πολλές τραγωδίες της «μακράς Covid».

Η σύζυγός του έκανε εξετάσεις στον 47χρονο μετά από μία καρδιακή προσβολή που υπέστη. Λίγο αργότερα έπεσε σε κώμα και δύο ημέρες μετά κατέληξε. «Ποτέ δεν ήταν ο ίδιος. Είχε δύσπνοια όλη την ώρα» είπε, καλώντας τους ανθρώπους να τηρούν τα μέτρα για τον κορωνοϊό, για να μην χάσουν κι άλλοι τη ζωή τους.

Επισήμως, ο Ribaya πέθανε από καρδιακή ανακοπή, με δευτερογενή αιτία την πνευμονική ίνωση που προκάλεσε ο κορωνοϊός. Η αναπνοή του, μαρτυρούν οικογενειακοί φίλοι, ήταν δύσκολη και ο ίδιος δεν μπορούσε να ανέβει τις σκάλες. Το περασμένο διάστημα χρειάστηκε να μεταφερθεί αρκετές φορές στο νοσοκομείο.

Θλίψη και απογοήτευση προκάλεσε ο θάνατος του 47χρονου και στο νοσοκομείο που δέχθηκε τη νοσηλεία. Το προσωπικό δηλώνει συντετριμμένο, μην ξεχνώντας τον ιδιαίτερο συμβολισμό που είχε το εξιτήριό του, ως το τελευταίο θύμα του πρώτου κύματος.