Βρετανία: Είχαν ιδιωτικοποιήσει το νερό – Η εταιρεία στα πρόθυρα χρεοκοπίας και οι πολίτες πρέπει να πληρώσουν 14 δισ.λίρες
10 months, 19 days ago
6

Ένα αποκαλυπτικό ρεπορτάζ δημοσίευσε η βρετανική εφημερίδα The Guardian, το οποίο αφορά  μια «μαύρη τρύπα» 10 δισεκατομμυρίων λιρών στα οικονομικά της Thames Water, η οποία είναι μεγάλη ιδιωτική εταιρεία κοινής ωφέλειας και η μεγαλύτερη εταιρεία υπηρεσιών ύδρευσης και αποχέτευσης του Ηνωμένου Βασιλείου.

Η εταιρεία ύδρευσης, η οποία εξυπηρετεί 15 εκατομμύρια πελάτες, βρίσκεται σε επείγουσες συνομιλίες με τη βρετανική ρυθμιστική αρχή νερού Ofwat, υπουργούς και κυβερνητικά τμήματα, μετά την αποχώρηση της διευθύνουσας συμβούλου της Sarah Bentley και ανησυχεί για την ικανότητά της να συνεχίσει να λειτουργεί χωρίς εισφορά μετρητών πολλών δισεκατομμυρίων.

Με λίγα λόγια η ιδιωτική εταιρεία έχει χρεοκοπήσει και περιμένει τώρα να τη σώσει η βρετανική κυβέρνηση, δηλαδή οι Βρετανοί πολίτες από την τσέπη τους!

Από το δημοσίευμα του Guardian

Σύμφωνα με τον Guardian, τα υπό συζήτηση μέτρα διάσωσης, περιλαμβάνουν την υπαγωγή της εταιρείας σε προσωρινή εθνική ιδιοκτησία, προκειμένου να εξασφαλιστεί ένα πακέτο αναχρηματοδότησης. Αυτό θα μπορούσε να σημαίνει ότι μπορεί (δ.δ. δηλαδή σίγουρα) να χρειαστούν δημόσια κεφάλαια και υψηλότεροι λογαριασμοί για τους πελάτες.

Όσοι συμμετείχαν στις συζητήσεις διάσωσης, που ξεκίνησαν τις τελευταίες εβδομάδες, έχουν πει ότι η Thames Water θα μπορούσε να απαιτήσει έως και 10 δισ. λίρες περισσότερα από ό,τι έχει ήδη προϋπολογιστεί, για να φέρει την υποδομή της στα ρυθμιστικά πρότυπα, αν και οι αξιωματούχοι εξακολουθούν να προσπαθούν να εκτιμήσουν το ενδεχόμενο κόστος.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Να σημειωθεί ότι το παραπάνω ποσό, δεν περιλαμβάνει το κόστος πληρωμής τόκων για το υπέρογκο χρέος των 14 δισεκ. λιρών.