Βρετανία: Ηχηρή αποχώρηση Ντόμινικ Κάμινγκς- Φεύγει εντός του έτους από την Ντάουνιγνκ Στριτ
3 years, 7 months ago
6

Σε δήλωσή του στο BBC ο αμφιλεγόμενος “ειδικός” σύμβουλος του βρετανού Μπόρις Τζόνσον ανέφερε ότι θέλει μέχρι το τέλος του έτους να έχει καταστεί περιττός στον κυβερνητικό μηχανισμό.

Ο Ντόμινικ Κάμινγκς, ο πολυσυζητημένος «ειδικός» σύμβουλος του βρετανού Μπόρις Τζόνσον και αρχιτέκτονας της καμπάνιας υπέρ του Brexit, δήλωσε ότι θα αποχωρήσει από την θέση του μέχρι το τέλος του έτους.

Οι «φήμες για δικές μου απειλές περί παραίτησης είναι εφευρήματα», δήλωσε ο Κάμινγκς στο BBC έπειτα από την φημολογία ότι ο «εγκέφαλος» της πρωθυπουργίας Τζόνσον θα ακολουθήσει τον δρόμο του παραιτηθέντα διευθυντή επικοινωνιών της Ντάουνινγκ Στριτ και στενού του συνεργάτη στην καμπάνια για το Brexit Λι Κέιν, ο οποίος σύμφωνα με τον βρετανικό Τύπο ήταν το πρώτο θύμα μίας σκληρής μάχης εξουσίας ανάμεσα στην ομάδα Κάμινγκς και τον «κύκλο» της πρωθυπουργικής «αρραβωνιαστικιάς» Κάρι Σίμοντς. Μίας μάχης που εκτυλίσσεται πίσω από την πόρτα του αριθμού 10 της Ντάουνινγκ Στριτ ωσάν η χώρα να μην είναι βυθισμένη στην κρίση της επιδημίας του κορονοϊού, ενώ ταυτόχρονα η διαδικασία του Brexit βρίσκεται στην τελική της ευθεία.

Ομως «η θέση μου δεν έχει αλλάξει από τον περασμένο Ιανουάριο, οπότε έγραφα στο blog μου ότι σκοπεύω να είμαι περιττός μέχρι το τέλος του 2020», επέμεινε ο Ντόμινικ Κάμινγκς.

Στα μαχαίρια με τους δημόσιους λειτουργούς λόγω της εκπεφρασμένης του επιθυμίας να «μετασχηματίσει» τον δημόσιο τομέα, ο Ντόμινικ Κάμινγκς έκανε πολλούς εχθρούς, και εντός του στρατοπέδου των Τόρις, από τότε που διορίσθηκε κορυφαίος πρωθυπουργικός σύμβουλος με την άφιξη του Μπόρις Τζόνσον στην Ντάουνινγκ Στριτ τον Ιούλιο 2019.

Θεωρείται υπεύθυνος για μία σειρά απολύσεων συνεργατών υπουργών, που κατηγορήθηκαν ότι δεν ήταν αρκετά ένθερμοι υπερασπιστές του Brexit.

Η αναταραχή κορυφώνεται την ώρα που Λονδίνο και Βρυξέλλες έχουν αρχίσει το τελικό σπριντ των διαπραγματεύσεων στην προσπάθεια επίτευξης εμπορικής συμφωνίας πριν από τέλος της μεταβατικής περιόδου, στο τέλος του έτους.

Εάν δεν υπάρξει συμφωνία μέχρι τότε, θα υπάρξει αυτόματη επιστροφή των δασμών και ποσοστώσεων στις συναλλαγές ανάμεσα στο Ηνωμένο Βασίλειο και τους 27.

«Οι σύμβουλοι πάνε κι΄έρχονται…θα μας λείψει, αλλά κινούμαστε προς μία διαφορετική φάση», δήλωσε ο υπουργός Μεταφορών Γκραντ Σαπς στο Sky News.

Τον περασμένο Μάιο, ο Μπόρις Τζόνσον επέλεξε να υποστηρίξει τον Ντόμινικ Κάμινγκς στο σκάνδαλο που προκλήθηκε από τις απαγορευμένες μετακινήσεις του συμβούλου του εν μέσω lockdown. Η υπόθεση έφερε σε δύσκολη θέση τον βρετανό πρωθυπουργό, ήδη αποδέκτη δριμείας κριτικής για την διαχείριση της υγειονομικής κρίσης.

Ο Ντόμινικ Κάμινγκς, για τους φίλους «Ντομ» θεωρείται από φίλους και εχθρούς θεωρείται αδίστακτος στρατηγιστής που λίγο ενδιαφέρεται για τις συμβάσεις της παραδοσιακής βρετανικής πολιτικής, ενώ ο Ντέιβιντ Κάμερον τον έχει χαρακτηρίσει «ψυχοπαθή καριερίστα».

Μαζί του τελειώνει η κυριαρχία της ομάδας «Vote Leave» στην Ντάουνινγκ Στριτ και πολλοί Τόρις ελπίζουν ότι η αποχώρηση του «εγκεφάλου» του Μπόρις Τζόνσον θα σημάνει το τέλος της επιθετικής προσέγγισης της διακυβέρνησης, της χαώδους διαχείρισης της υγειονομικής κρίσης, των προκλητικών κυβερνητικών παρεμβάσεων και των παλινωδιών.

Μη κατονομαζόμενη πηγή της Ντάουνινγκ Στριτ δήλωσε στο BBC ότι ο Κάμινγκς θα βρεθεί εκτός κυβέρνησης την περίοδο των Χριστουγέννων, ενω άλλη πηγή δήλωσε ότι «πήδηξε από το τρένο πριν τον σπρώξουν».

news247.gr