Ξεκινά η εαρινή αντεπίθεση των Ουκρανών; – Εκατοντάδες HIMARS εκτοξεύθηκαν κατά των Ρώσων – Εντυπωσιακό βίντεο Οι Ουκρανοί θέτουν ως πρώτο στόχο τους την Κριμαία
1 year, 15 days ago
6

Ένα εντυπωσιακό βίντεο με την εκτόξευση εκατοντάδων κατευθυνόμενων πυραύλων από εκτοξευτές HIMARS κατά ρωσικών θέσεων έδωσαν στην δημοσιότητα οι Ουκρανοί δημιουργώντας υπόνοιες για έναρξη της εαρινής ουκρανικής αντεπίθεσης.

Δεν είναι σαφές που έχει γυριστεί το βίντεο αυτό, αλλά είναι πολύ πιθανό να αφορά το νότιο μέτωπο, καθώς οι Ουκρανοί κατόπιν προτροπής των Δυτικών δείχνουν να προσανατολίζονται σε μία απευθείας επίθεση στην Κριμαία, για να αναγκάσουν την Ρωσία να διαπραγματευτεί, υπό τον φόβο ότι μπορεί να την χάσει.

Η Κριμαία για την Ρωσία αποτελεί αφορμή πυρηνικού πολέμου καθώς κατοικείται από ρωσικό πληθυσμό.

Στην Δύση θέλουν πάση θυσία την Κριμαία κι ας διαβιούν εκεί Ρώσοι, γιατί θεωρούν πως έτσι θα ανατραπεί ο Β.Πούτιν, ενώ θεωρούν βέβαιο πως μία τέτοια ήττα θα επιφέρει την διάλυση της Ρωσικής Ομοσπονδίας.

Τουλάχιστον αυτό είναι το σκεπτικό κύκλων στην Ουάσινγκτον.

Το Κίεβο θέλει να διασπάσει τις δυνάμεις των Ρώσων σε Ντόνμπας και Κριμαία, ενώ θεωρεί πιο ευάλωτο το νότιο μέτωπο καθώς στο Ντόνμπας οι ρωσικές δυνάμεις έχουν ενισχύσει ιδιαίτερα τις αμυντικές τους γραμμές.

Οι Ουκρανοί έχουν παραλάβει 38 εκτοξευτές HIMARS και τον ανάλογο αριθμό βλημάτων από την Δύση.

Πρόκειται για ένα οπλικό σύστημα-«game changer» που επί της ουσίας εμπόδισε τους Ρώσους να επικρατήσουν με το ανώτερο Πυροβολικό τους.

Τα HIMARS δεν χρησιμοποιούν απλές ρουκέτες όπως είναι οι ρωσικές. Είναι κατευθυνόμενοι πύραυλοι με περιθώριο κυκλικού λάθους 30 μέτρα στα 90 χλμ.

Με λίγα λόγια είναι άκρως αποτελεσματικά και επίσης πολύ ακριβά συστήματα.

Αυτός είναι και ο λόγος που η Δύση προειδοποιεί το Κίεβο πως αν δεν καταφέρει κάτι ουσιαστικό στην εαρινή του αντεπίθεση τότε από εκεί και πέρα θα είναι… μόνο του και θα πρέπει να διαπραγματευτεί.

Η Δύση παίζει το τελευταίο της «χαρτί» και θα έχει ενδιαφέρον τι θα μπορέσουν να κάνουν οι ρωσικές δυνάμεις έναντι του πακτωλού δυτικών οπλικών συστημάτων που έχουν μεταφερθεί στην Ουκρανία.

 

 

 pronews.gr