Χάδι: Πως κάνει καλό στην υγεία των μωρών
3 years, 7 months ago
6

Το πρώτο πράγμα που κάνουμε όταν ένα μωρό κλαίει είναι να το πάρουμε αγκαλιά και να αρχίσουμε να το χαϊδεύουμε. Φαίνεται όμως πως το χάδι δεν ηρεμεί μόνο τα μωρά αλλά κάνει καλό και στην υγεία τους. Αυτό τουλάχιστον δείχνει νέα έρευνα Βρετανών επιστημόνων.

Ερευνητές από τα πανεπιστήμια της Οξφόρδης και του Λίβερπουλ στην Βρετανία κατέγραψαν με τη βοήθεια ηλεκτροεγκεφαλογραφήματος την εγκεφαλική δραστηριότητα σε 32 μωρά.
Τα αποτελέσματα της έρευνας δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό βιολογίας «Current Biology».

Όπως διαπίστωσαν η επικεφαλής της έρευνας Ρεμπέκα Σλέιτερ και οι συνεργάτες της, το απαλό και αργό χάιδεμα ενός μωρού όχι μόνο το ηρεμεί, αλλά μειώνει στον εγκέφαλό του τη δραστηριότητα που σχετίζεται με τον πόνο.
Μάλιστα, όπως φάνηκε από την έρευνα, η ιδανική ταχύτητα χαϊδέματος, που φέρνει το μεγαλύτερο παυσίπονο αποτέλεσμα, είναι περίπου τρία εκατοστά το δευτερόλεπτο.

Η μελέτη είναι ουσιαστικά μια επιστημονική επιβεβαίωση αυτού που οι γονείς γνωρίζουν από προσωπική εμπειρία με τα μωρά τους, ιδίως όταν αυτά πρόκειται να υποβληθούν σε κάποια επώδυνη ιατρική εξέταση όπως η λήψη αίματος.

Τα μισά από αυτά, τα οποία τα χάιδευαν με μια μαλακή βούρτσα, εμφάνισαν κατά μέσο όρο 40% λιγότερα νευρωνικά αποτυπώματα πόνου στον εγκέφαλό τους, σε σχέση με τα υπόλοιπα μισά που δεν τα είχαν χαϊδέψει.

«Το άγγιγμα φαίνεται να έχει αναλγητικό αποτέλεσμα, χωρίς μάλιστα παρενέργειες», δήλωσε η δρ Σλέιτερ, η οποία είπε ότι «ενστικτωδώς οι γονείς χαϊδεύουν τα μωρά τους με την ιδανική ταχύτητα».

tromaktiko.gr