Μακρόν: Επανέλαβε ότι δεν αποκλείεται η αποστολή χερσαίων δυνάμεων στην Ουκρανία
18 days ago
6

Δεν αποκλείεται η αποστολή χερσαίων δυνάμεων στην Ουκρανία εάν η Μόσχα «επιχειρήσει να σπάσει τις γραμμές του μετώπου» και εάν ήταν αίτημα του Κιέβου, επανέλαβε σήμερα ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν.

Είναι η δεύτερη φορά που ο ένοικος των Ηλυσίων απειλεί ευθέως το Κρεμλίνο, όπως σχολιάζει το γαλλικό δίκτυο BFMTV.

Σε δηλώσεις του στο περιοδικό The Economist, ο ηγέτης της Πέμπτης Γαλλικής Δημοκρατίας υποστήριξε χαρακτηριστικά: «Εάν οι Ρώσοι πρόκειται να διαπεράσουν τις γραμμές του μετώπου, εάν υπάρχει ένα ουκρανικό αίτημα- κάτι που δεν συμβαίνει μέχρι τώρα- θα έπρεπε εύλογα να αναρωτηθούμε για κάτι τέτοιο».

«Το να αποκλείεις ένα τέτοιο ενδεχόμενο εκ των προτέρων, σημαίνει ότι έχεις αποτύχεις να πάρεις το μάθημά σου τα τελευταία δύο χρόνια. Αρχικά, οι χώρες του ΝΑΤΟ είχαν αποκλείσει την αποστολή τανκς και αεροσκαφών στην Ουκρανία προτού αλλάξουν τελικά γνώμη», πρόσθεσε ο αρχηγός του γαλλικού κράτους.

Ο Εμανουέλ Μακρόν βρέθηκε στο στόχαστρο πολλών Ευρωπαίων ηγετών λίγο πριν την εκπνοή του Φεβρουαρίου επισημαίνοντας ότι η αποστολή δυτικών στρατευμάτων στο ουκρανικό έδαφος δεν θα πρέπει να «αποκλείεται» στο μέλλον.

Ο Γάλλος πρόεδρος έσπευσε να επισημάνει ότι ήθελε να αποκαταστήσει τη «στρατηγική ασάφεια» στην ευρωπαϊκή απάντηση που αφορά τον πόλεμο του Πούτιν στην Ουκρανία, στο όνομα μιας «αναβίωσης» που ο ίδιος επιθυμεί.

Σημειώνεται ότι οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, όπως και οι Ηνωμένες Πολιτείες, έσπευσαν να αποστασιοποιηθούν άμεσα από τις δηλώσεις του, ακόμη κι αν κάποιες έκτοτε έκαναν ένα βήμα προς την κατεύθυνσή του.

Από τη ρωσική πλευρά, ο αντιπρόεδρος της Δούμας (Κάτω Βουλή) έχει δεσμευτεί ότι η Ρωσία θα «σκοτώσει όλους τους Γάλλους στρατιώτες» που θα βρεθούν στο μέτωπο του πολέμου.

«Ο Πούτιν δεν αποκλείει τίποτα»

«Όπως είπα», υποστηρίζει ο Μακρόν στο περιοδικό Economist αναφερόμενος στον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, «δεν αποκλείω τίποτα, γιατί έχουμε μπροστά μας κάποιον που δεν αποκλείει τίποτα. Ήμασταν αναμφίβολα πολύ διστακτικοί στο να διατυπώσουμε τα όρια της δράσης μας σε κάποιον που δεν έχει πλέον (όρια) και που είναι ο επιτιθέμενος».

«Έχω έναν ξεκάθαρο στρατηγικό στόχο: Η Ρωσία δεν μπορεί να κερδίσει στην Ουκρανία. Εάν η Ρωσία κερδίσει στην Ουκρανία, δεν θα έχουμε πλέον ασφάλεια στην Ευρώπη. Ποιος μπορεί να προσποιηθεί ότι η Ρωσία θα σταματήσει εκεί; Ποια ασφάλεια θα υπάρχει για τις άλλες γειτονικές χώρες, όπως τη Μολδαβία, τη Ρουμανία, την Πολωνία και τη Λιθουανία; Και ποια θα ήταν η αξιοπιστία για τους Ευρωπαίους που θα είχαν ξοδέψει δισεκατομμύρια ενώ θα διακυβεύονταν η επιβίωση της ηπείρου μας; Πρέπει λοιπόν να σταματήσουμε τη Ρωσία, δεν πρέπει να αποκλείσουμε τίποτα», υπογράμμισε ο Γάλλος πρόεδρος.