Μόλις κυκλοφόρησε το τελευταίο έργο της Άλκης Ζέη, μετά θάνατον: Ένας λογοτεχνικός αποχαιρετισμός
3 years, 7 months ago
6

«Ο νυχτερινός περίπατος της γιαγιάς» είναι μια υπέροχη ιστορία, έσοδα από τις πωλήσεις της οποίας θα διατεθούν για έναν σημαντικό σκοπό.

Μπορεί αυτή την περίοδο να έχουμε στερηθεί πολλές από τις καθημερινές χαρές της ζωής, αλλά τουλάχιστον μας μένει η ανάγνωση, και μάλιστα με πολυαναμενόμενες, νέες κυκλοφορίες για μικρούς και μεγάλους να εμπλουτίζουν διαρκώς την εκδοτική παραγωγή. Ανάμεσα σε αυτές, το τελευταίο έργο της Άλκης Ζέη, που πέθανε στις αρχές του χρόνου σε ηλικία 97 ετών. «Ο νυχτερινός περίπατος της γιαγιάς» μόλις κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Μεταίχμιο και είναι μια εικονογραφημένη ιστορία γεμάτη νοσταλγία, ένα βιβλίο προφητικό, που υπόσχεται να αγγίξει τις καρδιές όλων μας.

Στις Βρυξέλλες, την πόλη όπου χτυπάει η καρδιά της Ευρώπης, χτυπάει και η καρδιά της γιαγιάς. Πλήρης ημερών, γεμάτη συναισθήματα, εικόνες και μία ευρύτερη κατανόηση του κόσμου, η γιαγιά γλιστράει έξω από τη ζωή σαν να πηγαίνει έναν νυχτερινό περίπατο. Έναν μαγικό περίπατο που κλείνει τον μεγάλο κύκλο μιας γεμάτης ζωής.

Η συγγραφική τέχνη και ωριμότητα της πρέσβειρας της παιδικής λογοτεχνίας, που γέμισε με λέξεις και ιστορίες την παιδική ηλικία μας, συναντά την εικονογράφηση του Νικόλα Χατζησταμούλου, που προσεγγίζει το θέμα της απώλειας με λυρισμό και ευαισθησία.

Η συγγραφική τέχνη και ωριμότητα της πρέσβειρας της παιδικής λογοτεχνίας, που γέμισε με λέξεις και ιστορίες την παιδική ηλικία μας, συναντά την εικονογράφηση του Νικόλα Χατζησταμούλου.

Μέρος των εσόδων από τις πωλήσεις του βιβλίου θα διατεθούν στον ΟΔΥΣΣΕΑ για την υποστήριξη της δράσης του. Ο ΟΔΥΣΣΕΑΣ είναι ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός που ιδρύθηκε από τη Δάφνη Βλουμίδη και Γερμανούς φίλους του ξενοδοχείου «Βότσαλα» στη Μυτιλήνη. Από την ίδρυσή του το 2012 (στο Βερολίνο) ξεκίνησαν προγράμματα απασχόλησης, μάθησης και επικοινωνίας για νέους πρόσφυγες που βρίσκονται στο νησί της Λέσβου.

Τον Δεκέμβριο γιορτάζονται τα γενέθλια της Ζέη με μια ακόμα έκπληξη: Το εμβληματικό μυθιστόρημά της «Ο μεγάλος περίπατος του Πέτρου» γίνεται graphic novel, επίσης από τις εκδόσεις Μεταίχμιο, σε διασκευή της πολυβραβευμένης συγγραφέως Αγγελικής Δαρλάση και εικονογράφηση του κομίστα Δημήτρη Μαστώρου. Και οι δύο δημιουργοί επιλέχτηκαν με την έγκριση της Άλκης Ζέη.

Τον Δεκέμβριο κυκλοφορεί το εμβληματικό μυθιστόρημά της «Ο μεγάλος περίπατος του Πέτρου» σε graphic novel, σε διασκευή της πολυβραβευμένης συγγραφέως Αγγελικής Δαρλάση και εικονογράφηση του κομίστα Δημήτρη Μαστώρου.