Τάσος Μπαλάσκας: Έχασε την σύζυγό του στην Καππαδοκία, έσωσε δεκάδες ζωές στην Πάρνηθα – Δείτε φωτογραφίες
10 months, 28 days ago
6

Ο φωτογραφος Τάσος Μπαλάσκας που είχε συγκινήσει το πανελλήνιο πριν από τρεις μήνες όταν προσπαθούσε να φέρει στην Ελλάδα τη σορό της γυναίκας του που έχασε τη ζωή της στην Καππαδοκία από ανεύρυσμα, είναι ένας από τους εθελοντές που μπήκαν στις φλόγες της Πάρνηθας για να σώσουν τα ζώα που είχαν εγκλωβιστεί.

«Ήμουν ανέκαθεν εθελοντής, έχω μάθει να προσφέρω όπου απαιτείται, όπου υπάρχει ανάγκη για βοήθεια είτε σε συνάνθρωπο, σε συμπολίτη στη γειτονιά μου, είτε σε ζώα. Ιδίως σε τέτοιες καταστάσεις, που αυτά είναι ανήμπορα και καταδικασμένα. Και ο εθελοντισμός, όμως, με έχει βοηθήσει στις δύσκολες στιγμές μου, με βοηθά και τώρα που αντιμετωπίζω την πρόσφατη απώλεια της Αλεξάνδρας, της συζύγου μου.

Άλλωστε είμαι πατέρας τεσσάρων παιδιών. Θέλω από τη μία το παράδειγμά μου να είναι οδηγός και για αυτά, να τρέχουν προς βοήθεια σε όποιον την χρειάζεται, και από την άλλη να νιώθω την ασφάλεια πως αν αυτά χρειαστούν κάποια στιγμή ένα στήριγμα, θα βρεθεί ένας άνθρωπος δίπλα τους να τους σταθεί» τόνισε ο ίδιος.

Δείτε φωτογραφίες:

fwtografos-2
fwtografos-1

 

Οι προσπάθειες των εθελοντών -επί το πλείστον κάτοικοι Μενιδίου- καταγράφηκαν στον φωτογραφικό φακό και προκάλεσαν ρίγη συγκίνησης. Με κίνδυνο να τραυματιστούν, έτρεξαν μέσα στις φλεγόμενες περιοχές της Πάρνηθας, απεγκλώβισαν και περιέθαλψαν όσα ζωάκια βρήκαν μπροστά τους, κάποια εκ των οποίων οι ιδιοκτήτες τους τα είχαν εγκαταλείψει.

Υπενθυμίζεται ότι ο σύζυγος της άτυχης κοπέλας είχε περιγράψει στο protothema.gr τις δραματικές στιγμές που βίωσε στην Τουρκία πριν από τρεις μήνες όταν ξαφνικά έχασε την σύζυγο του κι ενώ βρίσκονταν σε ταξίδι αναψυχής. Τότε, είχε πει: «Τον τελευταίο καιρό η Αλεξάνδρα αισθανόταν κάποιους πονοκεφάλους και η αλήθεια είναι πως δεν είχαμε μπει στην διαδικασία για κάποιον ιατρικό έλεγχο γιατί ήταν καλά.

Όπως έμαθα όμως από το νοσοκομείο εδώ, προέκυψε ανεύρυσμα το οποίο επιβαρύνθηκε από το ταξίδι μας, γιατί αλλάξαμε δυο πτήσεις. Το ανεύρυσμα προφανώς “έσκασε” το βράδυ που φτάσαμε. Ήρθαμε Καππαδοκία μεσημέρι, όλο το απόγευμα κοιμόταν και κάποια στιγμή που σηκώθηκε έπεσε και χτύπησε. Την παρέλαβε ασθενοφόρο κι αμέσως την πήγαμε νοσοκομείο αλλά δυστυχώς δεν τα καταφέραμε».

Δεν έβρισκε κανέναν να συνεννοηθεί στα ελληνικά ή τα αγγλικά

Από τη στιγμή που η νεαρή γυναίκα βρέθηκε διασωληνωμένη στο νοσοκομείο και μέχρι να ολοκληρωθεί ο κύκλος των εξετάσεων, προκειμένου να διαπιστωθεί τι ακριβώς έχει συμβεί, ξεκίνησε ο «εφιάλτης» και για τον Τάσο Μπαλάσκα, ο οποίος μάταια προσπαθούσε να συνεννοηθεί.

kapadokia_mak

Όσο κι αν αναζητούσε κάποιον να μιλάει αγγλικά ή ελληνικά δεν έβρισκε, καθώς ακόμα κι ο γιατρός που την είχε αναλάβει μιλούσε μόνο τουρκικά: «Δυστυχώς καμία συνεννόηση και με κανέναν. Έπαθα πανικό. Από την μια έχανα την γυναίκα μου κι από την άλλη δεν ήξερα από τι. Μόνος μου αναζητούσα λύση. Επικοινώνησα με την Πρεσβεία, μου έλεγαν τι να κάνω αλλά κανένας δεν καταλάβαινε. Λυπάμαι αλλά σε αυτές τις περιπτώσεις έπρεπε να προβλέπονται κάποια πράγματα, έστω να μου στείλουν ένα μεταφραστή κάπως να συνεννοηθούμε.

Δυστυχώς χάθηκε πολύτιμος χρόνος» ανέφερε και πρόσθεσε: «Από τα πολλά σεβάστηκαν την αγωνία μου, κατανόησαν τον εφιάλτη που ζω μόνος μου στην Καππαδοκία κι έστειλαν έναν κρατικό μεταφραστή, ο οποίος ανέλαβε να προχωρήσει την υπόθεση. Αν ξέραμε την γλώσσα ίσως να γνωρίζαμε τι να κάνουμε κι όχι να ζήσουμε όλη αυτή την φρίκη».