Ανοιχτά όλες τις Κυριακές του χρόνου τα εμπορικά καταστήματα στο κέντρο της Αθήνας
3 years, 7 months ago
6

Το “πράσινο φως” στη λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων που βρίσκονται στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας, όλες τις Κυριακές του χρόνου, άναψε απόφαση του Αντιπεριφερειάρχη του Κεντρικού Τομέα, που δημοσιεύθηκε χθες Δευτέρα στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Με τη συγκεκριμένη απόφαση, ο Αντιπεριφερειάρχης ενεργοποιεί την παρ. 2 του άρθρου 16 του ν. 4177/2013, με την οποία του δίδεται η δυνατότητα, μετά από διαβούλευση με τοπικούς και συλλογικούς φορείς, να λειτουργούν προαιρετικά τα εμπορικά καταστήματα και άλλες Κυριακές, πέραν αυτών που ορίζει ο νόμος.

Σήμερα, επιτρέπεται η προαιρετική λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων τις Κυριακές από τον Μάιο έως και τον Οκτώβριο, εκτός από τη δεύτερη Κυριακή του Αυγούστου.

Έτσι με την τελευταία απόφαση οι εμπορικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στο τρίγωνο Πλάκας- Μοναστηράκι – Ακρόπολη, μπορούν να λειτουργούν όλες τις  Κυριακές του έτους. Δηλαδή και τους μήνες από τον Νοέμβριο έως τον Απρίλιο.

Το μέτρο, με βάση τη συγκεκριμένη απόφαση θα ενεργοποιηθεί όχι τον προσεχή Νοέμβριο αλλά τον Νοέμβριο του 2021. Η συγκεκριμένη απόφαση μπορεί να αναθεωρείται ετησίως με απόφαση που εκδίδεται τον Δεκέμβριο, ενώ σε περίπτωση μη έκδοσης νέας απόφασης, θεωρείται ότι ισχύει η προηγούμενη ρύθμιση.

Τέσσερις ήταν οι λόγοι που συνεκτιμήθηκαν για να ληφθεί η συγκεκριμένη απόφαση, που “πέρασε” μέσα στον Ιούλιο από διαβούλευση στην οποία συμμετείχαν τα εμπλεκόμενα μέρη.

Σύμφωνα με το σκεπτικό, η παραδοσιακή αγορά της Πλάκας, αποτελεί στην πραγματικότητα την “Παλιά πόλη της Αθήνας”, όπως οριοθετείται στο πολεοδομικό διάταγμα (Δ ́ 1329/1993), όπου στο άρθρο 1 οριοθετείται ακριβώς η περιοχή της παλιάς αγοράς, που περιλαμβάνει την Πλάκα, το Μοναστηράκι και την Ακρόπολη.

Επίσης στην απόφαση του Αντιπεριφερειάρχη αναφέρεται πως σε όλες τις πρωτεύουσες της Ευρώπης, η “παλιά πόλη” διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξη του τουρισμού και τα εμπορικά καταστήματα λειτουργούν με ειδικό ωράριο.

Ένας ακόμη λόγος είναι ότι τα εμπορικά καταστήματα που βρίσκονται στα σημεία της παραδοσιακής αγοράς της Αθήνας (Πλάκα – Μοναστηράκι – Ακρόπολη), στηρίζονται αποκλειστικά στον εισερχόμενο τουρισμό και η λειτουργία δεν περιορίζεται στις ημέρες της τυπικής λειτουργίας των καταστημάτων, δηλαδή από Δευτέρα έως Σάββατο. Ενώ στην περιοχή δραστηριοποιούνται κυρίως μικρές, οικογενειακές επιχειρήσεις και απασχολούν ως προσωπικό μόνιμους συνεργάτες.

Η διαβούλευση, των εμπλεκομένων μερών, πραγματοποιήθηκε στα γραφεία του Αντιπεριφερειάρχη Κεντρικού Τομέα στις 10 Ιουλίου και τα άτυπα πρακτικά υπεγράφησαν ανεπιφύλακτα από άπαντες τους παρευρισκομένους και συγκεκριμένα από τον επιχειρησιακό προϊστάμενο της Δημοτικής Αστυνομίας, από εκπρόσωπο της Ομοσπονδίας Εμπορικών Καταστημάτων, από τον Αντιπρόεδρο Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, από τον εκπρόσωπο των καταστηματαρχών Πλάκας, από την Προϊσταμένη της Γενικής Διεύθυνσης Βιώσιμης Ανάπτυξης και Κλιματικής Αλλαγής, της Περιφέρειας Αττικής. Επί του θέματος τοποθετήθηκε στις 13 Ιουλίου ο Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών, το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών και ο Αντιδήμαρχος της Δημοτικής Αστυνομίας Αθηνών και Κοινόχρηστών χώρων.