Η Αρμενία απαγορεύει την εισαγωγή τουρκικών προϊόντων για έξι μήνες
3 years, 5 months ago
6

Το Υπουργείο Οικονομίας της Αρμενίας συνέταξε και εισήγαγε σε δημόσια διαβούλευση, νομοσχέδιο που επιδιώκει να απαγορεύσει προσωρινά τις εισαγωγές ορισμένων τουρκικών προϊόντων στην Αρμενία, δήλωσε ο Πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων του Αρμενικού Κοινοβουλίου, Μπαμπκέν Τουνιάν.

Εάν εγκριθεί από το Υπουργικό Συμβούλιο, η απαγόρευση θα τεθεί σε ισχύ από τις 31 Δεκεμβρίου 2020 για περίοδο έξι μηνών.

Η απόφαση βασίζεται στην ανοιχτή υποστήριξη της Τουρκίας, συμπεριλαμβανομένης της μεταφοράς τζιχαντιστών μαχητών, στο Αζερμπαϊτζάν στις συνεχιζόμενες επιθέσεις της στο Ναγκόρνο Καραμπάχ και την Αρμενία, γράφει το αρμενικό πρακτορείο ειδήσεων armenpress.

Δεδομένου ότι η Αρμενία είναι μέλος της Ευρασιατικής Οικονομικής Ένωσης, η Ευρασιατική Οικονομική Επιτροπή θα ειδοποιηθεί σύμφωνα με τους κανονισμούς.

Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομίας, παρόλο που η απαγόρευση των εισαγωγών είναι μια οικονομική κίνηση, η κίνηση αυτή εντούτοις περιέχει επίσης ένα στοιχείο ασφάλειας.

“Όχι μόνο επιβάλλονται οικονομικές κυρώσεις εναντίον της Τουρκίας με αυτήν την απαγόρευση, αλλά και όσον αφορά την ασφάλεια, οι οικονομικές ροές από τις αρμενικές πηγές στο κρατικό ταμείο της Τουρκίας αναστέλλονται”, δήλωσε το υπουργείο, προσθέτοντας ότι και με αυτούς τους πόρους η Τουρκία υποστηρίζει το Αζερμπαϊτζάν τώρα. Το υπουργείο προσέθεσε ότι η κίνηση θα “αποτρέψει επίσης τη διείσδυση διαφόρων απειλών μέσω της εισαγωγής τελικών αγαθών από μια εχθρική χώρα”, δήλωσε ο Τουνιάν.

Πολλές επιχειρήσεις στην Αρμενία είχαν ήδη αποσύρει εθελοντικά τα τουρκικά προϊόντα.

Το υπουργείο Οικονομίας δήλωσε ότι η διακοπή των εισαγωγών από την Τουρκία δεν θα προκαλέσει έλλειψη αυτών των προϊόντων στην Αρμενία, επειδή αυτά τα προϊόντα θα αντικατασταθούν από άλλες αγορές ή από τοπικώς παραγόμενα.

Οι εισαγωγές από την Τουρκία στην Αρμενία το 2019 ανήλθαν σε 268,1 εκατομμύρια δολάρια (Ρούχα – 69,4 εκατομμύρια δολάρια, εσπεριδοειδή – 10,3 εκατομμύρια δολάρια, μηχανήματα, εξοπλισμός – 35,3 εκατομμύρια δολάρια, πετρέλαιο και πετρέλαιο – 24,3 εκατομμύρια δολάρια, προϊόντα χημικής βιομηχανίας – 23,6 εκατομμύρια δολάρια, βασικά μέταλλα – 21,6 εκατομμύρια δολάρια.