Η Ελλάδα γίνεται… φοροπαράδεισος! Για ποιους σχεδιάζει ρυθμίσεις κι εκπτώσεις η Κυβέρνηση
3 years, 5 months ago
6

Έκπτωση 50% στον φόρο εισοδήματος για εφτά χρόνια για όσους μεταφέρουν τη φορολογική τους έδρα στην Ελλάδα.

Μία διαφορετική διεύρυνση της φορολογικής βάσης επιχειρεί η κυβέρνηση, με στόχο να μπουν έξτρα χρήματα στα κρατικά ταμεία, αφού βλέπει πως έχει γίνει «αφαίμαξη» του κόσμου.

Σύμφωνα με το δίκτυο Bloomberg, σχεδιάζει να φέρει ρύθμιση η οποία θα προβλέπει έκπτωση 50% στον φόρο εισοδήματος για εφτά χρόνια για όσους μεταφέρουν τη φορολογική τους έδρα στην Ελλάδα.

Αυτό το κάνει ως έξτρα κίνητρο για τις ξένες επιχειρήσεις που θέλουν να επενδύσουν στην Ελλάδα (Microsoft, Volkswagen) αλλά και τα στελέχη που μπορούν να επανδρώσουν αυτές τις επιχειρήσεις. Προφανώς, έχει και ως στόχο τους Έλληνες που ζουν πλέον στο εξωτερικό (και εμφανίζονται ως φορολογικοί κάτοικοι εξωτερικού), σε περίπτωση που επιθυμούν να επιστρέψουν στα πάτρια εδάφη, αλλά η υψηλή φορολογία αποτελεί γι’ αυτούς αποτρεπτικό παράγοντα.

Φυσικά, το πρόβλημα των ξένων δεν είναι μόνο ο φόρος, αλλά πολλές ακόμα παθογένειες της ελληνικής κοινωνίας, όπως ο μισθός, οι εισφορές έως και η ανέλιξή τους.

«Τεχνολογία σημαίνει ότι τώρα μπορούμε να επιλέξουμε πού ζούμε και πού εργαζόμαστε» σχολίασε στο Bloomberg ο Αλέξης Πατέλης, επικεφαλής οικονομικός σύμβουλος του Κυριάκου Μητσοτάκη. «Η Ελλάδα μπορεί τώρα να προσφέρει φορολογικά κίνητρα καθώς και τον ήλιο» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με το ξένο δίκτυο, «η Ελλάδα έλαβε διεθνώς τα εύσημα για τον τρόπο που χειρίστηκε την πανδημία την άνοιξη. Τώρα η χώρα έχει επιβάλει ένα δεύτερο lockdown, σε μια προσπάθεια να σταματήσει την πιο πρόσφατη εξάπλωση του ιού. Η προσέλκυση ξένων και η αναστροφή του brain drain θεωρούνται “κλειδί” για την αλλαγή σελίδας στη χώρα, που βγήκε από μια οικονομική κρίση διάρκειας 10 ετών, η οποία τής κόστισε το 25% της οικονομικής της παραγωγής» γράφει το Bloomberg.

Αντίστοιχα κίνητρα έχουν ψηφιστεί και για τους πλούσιους ξένους που θέλουν να μεταφέρουν τη φορολογική τους έδρα στην Ελλάδα.

newsbreak.gr