Ο ιός χτυπά ξανά την οικονομία
3 years, 5 months ago
6

Χειροτεύει η κατάσταση μετά το δεύτερο κύμα πανδημίας

Μετά το πρώτο σοκ από το χτύπημα του Εγκέλαδου ο κορωνοϊός επανήλθε δριμύτερος. Παραμένει χωρίς αμφιβολία το μεγάλο θέμα του καιρού μας που τα πάντα ακινητοποιεί. Τα πολλαπλασιαζόμενα κρούσματα και τα προαναγγελθέντα νέα περιοριστικά μέτρα τεσσάρων εβδομάδων θα ανακόψουν τις τάσεις ανάκαμψης που είχαν αρχίσει να καταγράφονται στο τρίτο τρίμηνο του έτους και «θα προκαλέσουν νέους κραδασμούς στην ελληνική οικονομία».

Σύμφωνα με εκτιμήσεις του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Γιάννη Στουρνάρα, στο τρίμηνο Ιουλίου – Σεπτεμβρίου η ελληνική οικονομία κατέγραφε ανάκαμψη της τάξεως του 7% σε σχέση με το δεύτερο τρίμηνο μεταξύ Απριλίου και Ιουνίου. Τώρα, στο τελευταίο τρίμηνο του έτους μεταξύ Οκτωβρίου και Δεκεμβρίου, τα δεδομένα αλλάζουν και πάλι. Κανείς δεν μπορεί να εκτιμήσει με ακρίβεια πόσο θα επιδράσουν τα νέα περιοριστικά μέτρα σε πλήθος δραστηριοτήτων καθ’ όλη τη διάρκεια του Νοεμβρίου.

Ενας μεγάλος άγνωστος «Χ» ορθώνεται ξανά από την πανδημία φορτώνοντας βάρη στον ιδιωτικό τομέα και επιπρόσθετες υποχρεώσεις στον κρατικό προϋπολογισμό και στο δημόσιο ταμείο. Κατά τα φαινόμενα, η πανδημία θα συνεχίσει να βασανίζει την ελληνική οικονομία τουλάχιστον μέχρι τα μέσα του εορταστικού 2021. Η χειρότερη συγκυρία για τα 200 χρόνια από την έναρξη του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα.

Οφείλουμε να σημειώσουμε πάντως ότι ο κορωνοϊός συγκλονίζει όλες τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις. Ακόμη και εκείνη της Ανγκελα Μέρκελ, η οποία στην τελευταία, εξ αποστάσεως με τηλεδιάσκεψη, σύνοδο κορυφής δεν έκρυβε την αγωνία της για τη συνέχεια. Την απασχολούσαν, πέραν των άλλων, τα κύματα απειθαρχίας και μη συμμόρφωσης ακόμη και των γερμανών πολιτών.

Φέρεται μάλιστα να είπε ότι «οι πολίτες δεν φοβούνται, και μόνο όταν πολλαπλασιάζονται τα κρούσματα και βλέπουν να γεμίζουν οι Εντατικές με ασθενείς ανασκουμπώνονται και τηρούν τα προβλεπόμενα μέτρα αυτοπροστασίας». Πράγμα που σημαίνει ότι η απειθαρχία στα όποια μέτρα δεν είναι ελληνικό προνόμιο. Συναντάται παντού…

in.gr