Ο Πάνος Γερμανός πουλά την πολωνική Play σε ένα μέγκα ντιλ ύψους 2,2 δισ ευρώ
3 years, 7 months ago
6

Εξέρχεται της πολωνικής εταιρείας κινητής τηλεφωνίας Play o όμιλος Olympia συμφερόντων του επιχειρηματία Πάνου Γερμανού πουλώντας τη συμμετοχή της στην γαλλική Iliad σε ένα ντιλ που φθάνει τα 2,2 δισ ευρώ.

Το χρυσό ντιλ δίνει τεράστια ρευστότητα στον όμιλο ο οποίος έχει περάσει στη φάση επέκτασης δραστηριοτήτων τόσο με την Sunlight και το νέο εργοστάσιο μπαταριών στις ΗΠΑ όσο και με το μετασχηματισμό των Public – Media Markt.

Η γαλλική Iliad του Γάλλου δισεκατομμυριούχου Χαβιέ Νελ έχει καταθέσει επίσημη πρόταση εξαγοράς στην τιμή των 39 ζλότι ανά μετοχή με τον όμιλο Olympia αλλά και τον έτερο μεγαλομέτοχο την ισλανδική Novator Partners, που από κοινού ελέγχουν το 40%, να είναι σύμφωνες, όπως αναφέρει επίσημο ανακοινωθέν της γαλλικής εταιρείας.

Η προσφορά της Iliad είναι κατά 39% υψηλότερη από την τιμή κλεισίματος της μετοχής της πολωνικής εταιρείας την περασμένη Παρασκευή, γεγονός που έχει προκαλέσει ράλι σήμερα στο χρηματιστηριακό ταμπλό καταγράφοντας άνοδο άνω του 30%.

«Η Iliad έχει υπογράψει δεσμευτική συμφωνία για την εξαγορά ενός πακέτου ελέγχου 40% από τους δύο μεγαλύτερους μετόχους της Play με την ίδια τιμή (δηλαδή 39 ζλότι ανά μετοχή), η οποία θα δώσει στην Iliad την πλειοψηφία των θέσεων στο Συμβούλιο Διευθυντών της Play», ανέφερε η Iliad σε ανακοίνωσή της.

Η χρονική στιγμή που έγινε το ντιλ φαίνεται ότι είναι η καλύτερη δυνατή για τον όμιλο Olympia και τον Πάνο Γερμανό. Και τούτο καθώς η μετοχή της Play το προηγούμενο διάστημα δεχόταν πιέσεις καθώς οι επενδυτές ανησυχούσαν για το κόστος που θα είχε η αλλαγή του εξοπλισμού της Huawei Technologies Co που χρησιμοποιεί κατά κόρον η πολωνική εταιρεία, στην περίπτωση που και η πολωνική κυβέρνηση ακολουθούσε τις ΗΠΑ μπλοκάροντας την κινεζική εταιρεία απ’ το δίκτυο κινητής τηλεφωνίας. Μάλιστα η Play είχε προχωρήσει την περασμένη εβδομάδα στην εκτίμηση πως θα χρειαζόταν 900 εκατ. ζλότι (239 εκατ. δολ) τα επόμενα επτά χρόνια για την αντικατάσταση του εξοπλισμού.

Επίσης πληροφορίες του Bloomberg τον περασμένο Ιούνιο ανέφεραν ότι η Play εξέταζε σοβαρά να πουλήσει το χαρτοφυλάκιο των 8.000 σημείων εκπομπής του σήματος της με μία αποτίμηση περίπου 800 εκατ. ευρώ.

Πηγή: protothema.gr