Σε ετοιμότητα για τις φορολογικές δηλώσεις – Πότε ανοίγει το taxisnet
26 days ago
6

Λιγότερες από δέκα μέρες έχουν μείνει μέχρι το τέλος του μήνα και μέσα σε αυτό το διάστημα θα πρέπει να ανοίξει το taxisnet για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων, για 8,5 εκατ. φορολογούμενους.

Κατά πληροφορίες, αύριο,  εκτός απροόπτου, θα ανοίξει η πλατφόρμα του taxis για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων από 8,5 εκατομμύρια φορολογούμενους. Σημαντικές αλλαγές με προ συμπληρωμένους -αλλά και με δικαίωμα διόρθωσης- νέους κωδικούς θα περιλαμβάνει το έντυπο Ε3 που θα κληθούν να συμπληρώσουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι ατομικές επιχειρήσεις, ενώ 1 εκατομμύριο μισθωτοί και συνταξιούχοι θα λάβουν προσυμπληρωμένες και έτοιμες προς υποβολή τις δηλώσεις τους.

Ποιοι θα δουν προσυμπληρωμένες φορολογικές δηλώσεις

Η διαδικασία σύνταξης και υποβολής φορολογικών δηλώσεων πρακτικά καταργείται για περίπου 1 εκατομμύριο πολίτες και συγκεκριμένα, για τους φορολογούμενους που έχουν εισοδήματα αποκλειστικά από μισθούς και συντάξεις.

Όπως προβλέπει η νέα διάταξη του φορολογικού νομοσχεδίου, η φορολογική δήλωση θα προσυμπληρώνεται αυτόματα από την ΑΑΔΕ και αν ο φορολογούμενος δεν διατυπώσει αντιρρήσεις εντός της προθεσμίας υποβολής των φορολογικών δηλώσεων, θα οριστικοποιείται επίσης αυτόματα.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι η δήλωση θα είναι προσυμπληρωμένη και είτε ο φορολογούμενος θα μπορεί να την υποβάλει με ένα κλικ ή εφόσον δεν πράξει απολύτως τίποτε, τότε θα υποβληθεί αυτόματα με την λήξη της προθεσμίας.

Αξίζει να σημειωθεί πως το taxisnet θα ανοίξει αρχικά για τα φυσικά πρόσωπα και στη συνέχεια με τα νομικά πρόσωπα.

Παράλληλα, με διάταξη που ψηφίστηκε στη Βουλή, προβλέπεται η παροχή έκπτωσης 3% σε όσους πληρώσουν εφάπαξ το φόρο εισοδήματος έως το τέλος Αυγούστου.