Τα χαρτονομίσματα των 5 ευρώ αλλάζουν – Έτσι θα είναι τα νέα
3 years, 4 months ago
6

Βρίσκονται σε ήδη σε κυκλοφορία και φέρουν την υπογραφή της Κριστίν Λαγκάρντ.

Στην κυκλοφορία βρίσκονται τα καινούργια χαρτονομίσματα των 5 ευρώ, τα οποία φέρουν την υπογραφή της επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ. Στην ουσία, η παρουσία της υπογραφής της κ. Λαγκάρντ και όχι του προκατόχου της, Μάριο Ντράγκι, είναι η μόνη διαφορά σε σχέση με τα προηγούμενα. Μάλιστα, η κ. Λαγκάρντ φωτογραφήθηκε με καμάρι με τα νέα χαρτονομίσματα που πλέον θα έχουν την δική της υπογραφή.

Δείτε τα καινούρια χαρτονομίσματα των 5 ευρώ:

Το χαρτονόμισμα των 5 ευρώ:

Το χαρτονόμισμα των 5 ευρώ είναι το τραπεζογραμμάτιο ευρώ με τη χαμηλότερη αξία και έχει χρησιμοποιηθεί από την εισαγωγή του ευρώ (ως χαρτονόμισμα) το 2002. Χρησιμοποιείται σε 25 χώρες ως μοναδικό νόμισμα (εκ των οποίων 23 το χρησιμοποιούν νόμιμα), με πληθυσμό περίπου 343 εκατομμυρίων ανθρώπων. Τον Αύγουστο του 2019, υπήρχαν περίπου 1.927.000.000 χαρτονομίσματα των 5 ευρώ σε κυκλοφορία στην ευρωζώνη. Είναι το πέμπτο μεγαλύτερο χαρτονόμισμα του ευρώ όσον αφορά τη κυκλοφορία του, αντιπροσωπεύοντας το 8.3% του συνόλου των τραπεζογραμματίων σε κυκλοφορία.

Οι εκτιμήσεις δείχνουν ότι ο μέσος όρος ζωής του τραπεζογραμματίου των πέντε ευρώ είναι λιγότερο από ένα έτος, πριν να αντικατασταθεί λόγω φθοράς. Έχοντας διαστάσεις 120 επί 62 χιλιοστών, είναι το μικρότερο εκ των χαρτονομισμάτων του ευρώ και έχει σχήμα γκρι χρώματος. Το χαρτονομίσματα των πέντε ευρώ απεικονίζουν γέφυρες και αψίδες/πόρτες σε ρυθμό Κλασικής αρχιτεκτονικής (μέχρι και τον πέμπτο αιώνα). Έχει πολλές σύνθετες λειτουργίες ασφάλειας, όπως υδατογραφήματα, αόρατο μελάνι, ολογράμματα και μικροεκτυπώσεις που τεκμηριώνουν την αυθεντικότητα του. Στις 8 Νοεμβρίου 2012, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ανακοίνωσε ότι η πρώτη σειρά των χαρτονομισμάτων θα αντικατασταθεί από την σειρά Ευρώπη, ξεκινώντας με το χαρτονόμισμα των πέντε ευρώ στις 2 Μαΐου 2013.

pagenews.gr