Αρμένιοι που ζουν στην Ελλάδα πηγαίνουν στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ: «Να είναι αυτός ο τελευταίος πόλεμος»
4 years, 1 day ago
6

Αρμένιοι που ζουν στην Ελλάδα ετοιμάζονται να αναχωρήσουν για το Ναγκόρνο-Καραμπάχ για να πάρουν μέρος στον πόλεμο ως εθελοντές.

«Ή τώρα ή ποτέ» είναι το κλίμα που επικρατεί στον λαό της Αρμενίας για την ανάφλεξη της σύρραξης στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ. Η μοίρα τους εξαρτάται από την έκβαση των εξελίξεων, όπως δηλώνουν Ελληνοαρμένιοι που φεύγουν ως εθελοντές για τον πόλεμο.

«Η αρμενική διασπορά στην Ελλάδα κάλεσε τους συμπατριώτες να προσφερθούν εθελοντικά στον αρμενικό στρατό για να υπερασπιστούν την πατρίδα τους απέναντι στην επίθεση του Αζερμπαϊτζάν και της Τουρκίας» δήλωσε στο Sputnik ο επικεφαλής του πολιτιστικού κέντρου «Αρμενία» στην Αθήνα.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η πρόσκληση ανακοινώθηκε πριν από τρεις ημέρες και υπέγραψαν άμεσα περισσότερα από 100 άτομα.

«Η χώρα μας αντιτίθεται στη σοβαρότερη κοινή επίθεση από την Τουρκία και το Αζερμπαϊτζάν. Η ύπαρξη και η ασφάλεια της Αρμενίας και του Καραμπάχ απειλούνται. Ο γενναίος στρατός μας, οι γενναίοι στρατιώτες, οι αξιωματικοί και οι στρατηγοί μας χρειάζονται σωματική και ηθική υποστήριξη από όλη την Αρμενία» αναφέρεται στην έκκληση της αρμενικής διασποράς.

Οι περισσότεροι από τους εθελοντές είναι Αρμένιοι – πολίτες της Αρμενικής Δημοκρατίας ή έχουν διπλή υπηκοότητα. Υπάρχουν όμως και πολλοί Έλληνες. Ένας εξ αυτών, ακτιβιστής του πολιτιστικού κέντρου, ο Μηνάς Σαχακιάν, μίλησε στο Sputnik.

Σύμφωνα με τον ίδιο, πηγαίνουν κυρίως νέοι, ωστόσο υπάρχουν και 40χρονοι που φεύγουν εθελοντικά.

«Υπάρχουν και γυναίκες. Μια 42χρονη γυναίκα εγγράφηκε ως εθελοντής – είναι παντρεμένη, έχει παιδί, εντάσσεται στον στρατό για να βοηθήσει. Υπήρχε ένα 18χρονο κορίτσι. Η κόρη μου είναι επίσης εθελοντής» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Μηνάς Σαχακιάν.

Μάλιστα, όπως επισημαίνει, υπάρχουν και εθελοντές που πολέμησαν στον πρώτο πόλεμο στο Ναγκόρνο-Καμπαράχ και έχουν την εμπειρία.

Εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού, υπάρχουν πολλά προβλήματα σχετικά με το πώς θα φτάσουν στην Αρμενία. Οι Αρμένιοι θέλουν να οργανώσουν μια ναυλωμένη πτήση από την Ελλάδα. Μια άλλη διαδρομή είναι μέσω της Γαλλίας, καθώς από εκεί υπάρχει απευθείας πτήση από το Παρίσι προς το Ερεβάν.

Ο Σαχακιάν ανέφερε ότι η Γεωργία παίζει ένα «βρώμικο παιχνίδι».

«Δεν επιτρέπει στα ρωσικά αεροπλάνα να πετούν στο Ερεβάν. Πρέπει να κάνουν μια μεγάλη παράκαμψη. Αντίθετα, τα αεροπλάνα της Τουρκίας, του Αζερμπαϊτζάν και του Ισραήλ, τα οποία είναι γεμάτα με όπλα, η Γεωργία αφήνει να διέρχονται από την επικράτειά της» τόνισε, προσθέτοντας ότι η πρόσκληση σε εθελοντές έχει γνωστοποιηθεί σε ολόκληρο τον κόσμο.

«Στην Αμερική, 10.000 άνθρωποι είναι εγγεγραμμένοι. Το πρώτο αεροπλάνο έχει ήδη αναχωρήσει για την Αρμενία. Περισσότεροι από ένα εκατομμύριο Αρμένιοι ζουν στην Αμερική. Υπάρχουν πολλοί εθελοντές στη Γαλλία. Στη Ρωσία, πέντε χιλιάδες άτομα εγγράφονται ως εθελοντές» εξήγησε, λέγοντας μάλιστα πως στην Ελλάδα ζουν περίπου 100.000 Αρμένιοι.

Δεν απαιτούνται μεγάλα χρηματικά ποσά για την αποστολή εθελοντών. «Απλά πρέπει να φτάσεις στην Αρμενία, όλα είναι εκεί. Και οι Αρμένιοι σε όλο τον κόσμο έχουν συγκεντρώσει περισσότερα από 10 εκατομμύρια δολάρια» είπε ο Σαχάκιαν.

«Θέλω ολόκληρο τον κόσμο, όλη την ανθρωπότητα, ολόκληρο τον πλανήτη να καταλάβει ότι δεν πρόκειται για πόλεμο μεταξύ του Χριστιανισμού και του Ισλάμ. Αυτός είναι ο πόλεμος των Τούρκων εναντίον όλων. Θέλουν να ενώσουν τις τουρκόφωνες δημοκρατίες της Κεντρικής Ασίας με την Τουρκία και το Αζερμπαϊτζάν, και η Αρμενία στέκεται σαν ένα κόκαλο στο λαιμό τους» υπογράμμισε ο ίδιος.

Η κόρη του Μηνά Σαχακιάν, η Άρεβικ, είναι 28 χρονών.

«Ναι, είμαι εθελόντρια, και αν είναι απαραίτητο, θα πάω στον πόλεμο. Τι έχουν κάνει; Δεν θέλουμε πόλεμο, θέλουμε ειρήνη. Ο Ερντογάν βρίσκεται από πίσω (από τους Αζέρους), τους δίνει χρήματα» είπε η Άρεβικ, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι γνωρίζει πολλούς που πηγαίνουν στην Αρμενία ως εθελοντές.

«Πολλοί Έλληνες έχουν κινητοποιηθεί για να βοηθήσουν την Αρμενία. Αλλά και εμείς οι ίδιοι θα πάμε, ξέρουμε ότι πρέπει να κερδίσουμε, γιατί αυτή είναι η πατρίδα μας» τόνισε η Άρεβικ.

Ένας άλλος Αρμένιος, ο Άγκο, είναι 30 ετών και η οικογένειά του ζει στην Ελλάδα για 20 χρόνια.

«Υπηρέτησα 12 μήνες στον ελληνικό στρατό, σε θωρακισμένες μονάδες, στον Έβρο, κοντά στα σύνορα με την Τουρκία. Έχω στρατιωτική εκπαίδευση, ξέρω πώς να χειριστώ όπλα. Αλλά όταν ήμουν στον στρατό πριν από 11 χρόνια, δεν υπήρχαν τέτοιες συγκρούσεις» δήλωσε ο Άγκο στο Sputnik.

«Δεν το πιστεύω ότι οι συμπατριώτες μου -ειρηνικοί άνθρωποι, γυναίκες, παιδιά- πεθαίνουν κι εγώ κάθομαι εδώ. Είναι αδύνατο» ανέφερε.

Σύμφωνα με τον ίδιο, δεδομένου ότι όχι μόνο οι Αζέροι, αλλά και οι Τούρκοι και οι μισθοφόροι πολεμούν στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ, όλοι οι Αρμένιοι πρέπει να σηκωθούν για να υπερασπιστούν την πατρίδα τους.

Οι γονείς του ανησυχούν, αλλά στηρίζου την απόφασή του, σημείωσε ο Άγκο. «Η μαμά μου ανησυχεί, αλλά λέει ότι είναι περήφανη για εμένα. Ο μικρότερος αδερφός μου ανησυχεί επίσης, αλλά λέει – “πήγαινε”. Ο πατέρας μου πέθανε όταν ήμουν νέος, και ο πατριός μου, Έλληνας, με στηρίζει πλήρως».

Οι φίλοι του, Αρμένιοι και Έλληνες, φεύγουν επίσης για την Αρμενία ως εθελοντές. Περιμένει την αποστολή του στην Αρμενία «σήμερα-αύριο».

Ένας άλλος εθελοντής, ο Γκορ Ζαχάρωφ, είπε ότι ήρθε στην Ελλάδα πριν από τέσσερα χρόνια για να σπουδάσει, είναι φοιτητής Νομικής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και μετά την αποφοίτησή του θα επιστρέψει στην πατρίδα του.

«Υπηρέτησα στην Αρμενία για δύο χρόνια στον στρατό, σε ένα τάγμα πυροβολικού. Γνωρίζουμε τα πάντα για τον πόλεμο. Τα περάσαμε όλα αυτά, υπήρχαν ασκήσεις. Μας διδάχθηκαν τα πάντα» ανέφερε χαρακτηριστικά στο Sputnik ο Γκορ.

«Το Αρτσάχ δεν είναι για εμάς μόνο μια γη, είναι οι συγγενείς μας, είναι η ιστορία μας, είναι οι αδελφοί μας στο μέτωπο. Πρέπει όλοι να είμαστε εκεί» τόνισε. Και κατέληξε:

«Όλοι υποστηρίζουν την απόφαση να πάμε στο μέτωπο. Αυτός ο πόλεμος πρέπει να είναι ο τελευταίος στην ιστορία του Αρτσάχ και να τελειώσει με τέτοιο τρόπο ώστε να μην ξαναγίνει ποτέ πόλεμος. Ο επιτιθέμενος πρέπει να καταλάβει ότι οι Αρμένιοι θα υπερασπιστούν την πατρίδα τους. Η Αρμενία είναι τα πάντα για μένα».