Ελπιδοφόρα νέα: Ακτινοθεραπεία των καρκινικών όγκων χωρίς παρενέργειες σε 5 λεπτά
3 years, 5 months ago
6

Αγώνα δρόμου για την επιβίωσή τους κάνουν καθημερινά χιλιάδες ογκολογικοί ασθενείς στη χώρα μας. Συνοδοιπόροι σε αυτόν τον αγώνα είναι οι θεράποντες ιατροί οι οποίοι ακόμη κι εν μέσω covid-19, μένουν στο πλευρό των ασθενών προκειμένου να κάνουν τις απαραίτητες θεραπείες τους.

Φυσικά σημαντικό ρόλο για την επιβίωσή τους παίζουν οι θεραπείες με νέα εξελιγμένα συστήματα ακτινοθεραπείας όπως είναι το σύστημα TomoTherapy το οποίο αποδεδειγμένα συμβάλει στη βελτίωση της ποιότητας ζωής και την αύξηση του προσδόκιμου επιβίωσής τους.

Άλλωστε κοινός παρονομαστής για όλους τους ογκολογικούς ασθενείς είναι η καταστροφή των καρκινικών κυττάρων, ώστε να μην ανιχνεύονται πλέον στον οργανισμό τους. Εξίσου σημαντικό θεωρείται και η διατήρηση των υγειών ιστών του οργανισμού, καθώς πολλές θεραπείες έχουν παράπλευρες επιπτώσεις.

Το πρόβλημα αυτό έρχεται να επιλύσει το σύστημα ελικοειδούς τομοθεραπείας TomoTherapy το οποίο αποτελεί ένα από τα πλέον εξελιγμένα συστήματα ακτινοθεραπείας παγκοσμίως.

Όπως σημειώνει ο Δρ. Ευάγγελος Παντελής υπεύθυνος ακτινοπροστασίας του τμήματος ακτινοθεραπείας της κλινικής Ιατρόπολις: «Το σύστημα TomoTherapy ενσωματώνει τις τεχνολογίες της αξονικής τομογραφίας και της περιστροφικής ακτινοθεραπείας με δέσμες ακτινοβολίας διαμορφωμένης έντασης, ώστε να επιτύχει την χορήγηση της θεραπευτικής ακτινοβολίας στον όγκο, προστατεύοντας παράλληλα τους περιβάλλοντες υγιείς ιστούς.

Το σύστημα TomoTherapy μπορεί να υπολογίζει σε καθημερινή βάση την εξέλιξη της θεραπείας και να ενημερώνει τον ακτινοθεραπευτή ογκολόγο για την πιθανή αναπροσαρμογή του πλάνου θεραπείας λόγω αλλαγής βάρους ή συρρίκνωσης του όγκου. Παράλληλα, ανιχνεύοντας την ακτινοβολία εξόδου, ελέγχει για κάθε ασθενή και για κάθε συνεδρία την ακριβή χορήγηση του πλάνου προσφέροντας εξατομικευμένο έλεγχο της θεραπείας».

Πρόκειται για ένα μοναδικό ακτινοθεραπευτικό μηχάνημα το οποίο χτυπά με εξαιρετική ακρίβεια τους καρκινικούς όγκους σε εξαιρετικά σύντομο χρόνο (4-5 λεπτά). Το TomoTherapy μοιάζει όπως ένας ευρύχωρος αξονικός τομογράφος, αλλά έχει τη δυνατότητα να απλοποιεί ακόμη και τα πιο σύνθετα περιστατικά καρκίνου, μετατρέποντας τα σε απλά.

Πρόκειται για ένα μοναδικό ακτινοθεραπευτικό μηχάνημα το οποίο χτυπά με εξαιρετική ακρίβεια τους καρκινικούς όγκους σε εξαιρετικά σύντομο χρόνο (4-5 λεπτά).

Ποιους όγκους χτυπά το TomoTherapy

Το TomoTherapy έχει ευρείες εφαρμογές στην θεραπεία πολλών μορφών καρκίνου, συμπεριλαμβανομένων των καρκίνων του προστάτη, της κεφαλής και του τραχήλου, του ορθού, του τραχήλου της μήτρας, του μαστού, του πνεύμονα, του εγκεφάλου, των οστών και μαλακών μορίων, καθώς επίσης και στα λεμφώματα και το πολλαπλούν μυέλωμα. Μπορεί να ανοίξει νέες θεραπευτικές επιλογές για τους ασθενείς που έχουν φτάσει τη μέγιστη δόση ανοχής με τις κλασσικές μεθόδους ακτινοβολίας, ή έχουν όγκους σε ακτινοευαίσθητες περιοχές.

Η εξατομικευμένη θεραπεία

Το πρώτο στάδιο που εξασφαλίζει την ακρίβεια της ακτινοθεραπείας είναι η εξομοίωση. Σε αυτό το στάδιο λαμβάνονται απεικονιστικές εξετάσεις του ασθενούς σε θέση θεραπείας και τοποθετούνται σημεία αναφοράς στο σώμα του ασθενούς για να προσδιορίζεται επακριβώς η περιοχή που θα ακτινοβοληθεί.

Όταν ολοκληρωθεί η εξομοίωση, ο γιατρός αναλύει τις απεικονιστικές εξετάσεις καθώς και άλλες ιατρικές πληροφορίες του ασθενούς και σχεδιάζει αναλυτικά σε εξειδικευμένα συστήματα τη νόσο που πρέπει να καταστραφεί, καθώς και τα κρίσιμα όργανα της περιοχής του σώματος που πρέπει να προφυλαχθούν.

Αφού ολοκληρωθεί ο σχεδιασμός της θεραπείας, συνταγογραφείται η δόση ακτινοβολίας που θα χορηγηθεί. Στη συνέχεια ο ειδικός φυσικός ιατρικής με τη βοήθεια εξελιγμένων συστημάτων υπολογισμού, δημιουργεί ένα εξατομικευμένο πλάνο θεραπείας, το οποίο ελέγχεται στο μηχάνημα θεραπείας πριν την εφαρμογή της ίδιας θεραπείας στον ασθενή (ποιοτικός έλεγχος).

Η καθημερινότητα

Η εξωτερική ακτινοθεραπεία είναι ανώδυνη, ακριβώς όπως η λήψη μιας αξονικής τομογραφίας. Η ακτινοβολία κατευθύνεται από ένα μηχάνημα που βρίσκεται μακριά από το σώμα και είναι μια μη επεμβατική διαδικασία.

Όπως εξηγεί ο Παναγιώτης Παντελάκος MD, PhD Ογκολόγος Ακτινοθεραπευτής,  Διευθυντής Κλινικής Cyberknife & TomoTherapy του Ιατρόπολις με εξειδίκευση στην ακτινοχειρουργική: «Οι θεραπείες συνήθως προγραμματίζονται πέντε ημέρες την εβδομάδα, από Δευτέρα έως Παρασκευή, και μπορούν να συνεχιστούν για μία έως και επτά εβδομάδες. Ο αριθμός των συνεδριών ακτινοβολίας εξαρτάται από το είδος του καρκίνου, το στόχο της θεραπείας και τη γενική κατάσταση της υγείας του ασθενούς. Αυτό καθορίζεται κατά τον σχεδιασμό της θεραπείας.

Η διάρκεια της θεραπείας είναι 10-12 λεπτά συμπεριλαμβανομένου του χρόνου που χρειάζεται για τη σωστή τοποθέτηση του ασθενούς στο μηχάνημα θεραπείας και τη λήψη αξονικών τομογραφιών για τον ακριβή προσδιορισμό του στόχου και των φυσιολογικών οργάνων.

Η θεραπεία πραγματοποιείται από ειδικευμένους τεχνολόγους ακτινοθεραπείας και ελέγχεται από τον ακτινοθεραπευτή ογκολόγο καθημερινά. Ο ακτινοθεραπευτής ογκολόγος έχει επίσης τη δυνατότητα να ελέγξει αναλυτικά την εξέλιξη της θεραπείας και να παρέμβει αν διαπιστώσει μεταβολές στην ανατομία του ασθενούς (π.χ. μεταβολή βάρους, ανταπόκριση βλάβης)_οι οποίες επηρεάζουν το πλάνο θεραπείας».

Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ