Η Ρωσία ετοιμάζει επιχείρηση απεγκλωβισμού κοσμοναυτών από τον ISS μετά από χτύπημα μετεωρίτη σε διαστημόπλοιο
1 year, 3 months ago
6

Αποστολή διάσωσης από πλευράς της Ρωσίας αναμένεται να ξεκινήσει με σκοπό τον απεγκλωβισμό πληρώματος του Διεθνή Διαστημικού Σταθμού μετά από χτύπημα μετεωρίτη, σύμφωνα με την εφημερίδα  Guardian.

Πιο συγκεκριμένα η Μόσχα θα εκτοξεύσει ένα σκάφος διάσωσης στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό τον επόμενο μήνα με σκοπό την ασφαλή επιστροφή τριών μελών του πληρώματος που βρίσκονται κυριολεκτικά εγκλωβισμένα μετά από το βίαιο χτύπημα που υπέστη ο θάλαμός τους από μετεωρίτη.

Το αγκυροβολημένο Soyuz MS-22 υπέστη μεγάλη διαρροή τον περασμένο μήνα, αφήνοντας ψυκτικό αέριο στο διάστημα και ωθώντας ένα ζευγάρι κοσμοναυτών να ματαιώσουν τον προγραμματισμένο διαστημικό τους περίπατο.

Την ίδια στιγμή η διαστημική υπηρεσία της Ρωσίας, Roscosmos, δήλωσε ότι το χτύπημα δεν αποτέλεσε άμεση απειλή για το πλήρωμα του διαστημικού σταθμού, προκάλεσε ωστόσο ανησυχίες για το αν όλοι στο τροχιακό φυλάκιο θα μπορούσαν να επιστρέψουν στη Γη σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Με τη διαρροή να έχει ως αποτέλεσμα υψηλότερες θερμοκρασίες καμπίνας, το MS-22 κρίθηκε ακατάλληλο, αφήνοντας μόνο ένα επιχειρησιακό «θάλαμο διαφυγής» αγκυροβολημένο στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό– ένα διαστημικό σκάφος SpaceX Crew Dragon.

 pronews.gr

Υπάρχουν επτά άτομα στον διαστημικό σταθμό, αλλά η κάψουλα SpaceX έχει μόνο τέσσερις θέσεις.