Ιατρική επανάσταση: Ελληνίδα ειδικός έκανε την πρώτη επέμβαση με υπερήχους σε ασθενή με Αλτσχάιμερ
3 years, 4 months ago
6

Η μέθοδος της Ελίζας Κονοφάγου, καθηγήτριας στο Κολούμπια, θα εφαρμοστεί σε ανίατες νευρολογικές ασθένειες, στον καρκίνο του μαστού και στις καρδιακές αρρυθμίες.

πρώτη αναίμακτη επέμβαση με χρήση υπερήχων σε ασθενή με Αλτσχάιμερ ολοκληρώθηκε με επιτυχία στη Νέα Υόρκη. Επικεφαλής της ομάδας, μια Ελληνίδα, η Ελίζα Κονοφάγουκαθηγήτρια Βιοϊατρικής Μηχανικής και Ραδιολογίας στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια.

Η μέθοδός της θα εφαρμοστεί σε ανίατες νευρολογικές παθήσεις, αλλά και στη θεραπεία του καρκίνου του μαστού και των καρδιακών αρρυθμιών. Σε συνέντευξή της στο iefimerida η Δρ Κονοφάγου εξήγησε, μεταξύ άλλων: «Το έργο της ομάδας μου συμπεριλάμβανε διαφορετικούς επιστημονικούς τομείς. Από φυσική ακουστικών κυμάτων, συνδυασμό υπερηχητικών συστημάτων με νευροπλοηγούς αλλά και κατανόηση των επιδράσεων του υπερήχου σε συνδυασμό με φυσαλίδες πάνω στον εγκεφαλικό ιστό.

Αυτό μας επέτρεψε να αναπτύξουμε τη μέθοδό μας, με το δικό μας πρωτότυπο σύστημα, που οδήγησε στο άνοιγμα του αιματοεγκεφαλικού φραγμού σε ασθενή, εκτός του μαγνητικού τομόγραφου, με παρακολούθηση σε πραγματικό χρόνο. Μ’ αυτόν τον τρόπο επιτυγχάνουμε την είσοδο στον εγκέφαλο των φαρμάκων τα οποία ήδη υπάρχουν και μπορούν να θεραπεύσουν το Αλτσχάιμερ και το Πάρκινσον, λόγω όμως του φραγμού δεν μπορούν να περάσουν σε ικανοποιητική δόση».

Ιδιαίτερα ελπιδοφόρα αποτελέσματα έχει παρατηρήσει η ειδικός και στο Πάρκινσον, όπου «έχουμε δεi ότι το φάρμακο μπορεί να διεισδύσει, τουλάχιστον 2 με 7 φορές περισσότερο, στην περιοχή του εγκεφάλου και να έχει ανάλογη αποτελεσματικότητα με αναπλήρωση της μορφολογίας και λειτουργικότητας των νευρώνων που παράγουν ντοπαμίνη, τη βασική ουσία που ελαττώνεται στον εγκέφαλο των ασθενών με Πάρκινσον»

«Μ’ αυτόν τον τρόπο επιτυγχάνουμε την είσοδο στον εγκέφαλο των φαρμάκων τα οποία ήδη υπάρχουν και μπορούν να θεραπεύσουν το Αλτσχάιμερ και το Πάρκινσον, λόγω όμως του φραγμού δεν μπορούν να περάσουν σε ικανοποιητική δόση».

Η μη επεμβατική τεχνική της που έχει την έγκριση του FDA δημοσιεύτηκε καταρχήν στο αμερικανικό ιατρικό περιοδικό «Science Translational Medicine», όταν η επιστημονική ομάδα της έδειξε σε 55 ασθενείς με διαφορετικές μορφές αρρυθμίας ότι η νέα μέθοδος μπορεί να συμπληρώσει τις υπάρχουσες διαγνωστικές τεχνικές, όπως το ηλεκτροκαρδιογράφημα.

Οι δυνητικά θανατηφόρες αρρυθμίες μπορούν να θεραπευθούν μέσω κατάλυσης με καθετήρα στην καρδιά, όμως οι γιατροί πρέπει πρώτα να εντοπίσουν ποιες ακριβώς περιοχές του καρδιακού ιστού προκαλούν τις ανωμαλίες στους παλμούς της καρδιάς. Σήμερα οι περισσότερες αρρυθμίες ανιχνεύονται μέσω ηλεκτροκαρδιογραφήματος, το οποίο όμως δεν είναι πάντα ακριβές, ενώ αφήνει και περιθώρια για υποκειμενική ερμηνεία εκ μέρους του γιατρού.

Η Ελίζα Κονοφάγου αποφοίτησε από τη Βαρβάκειο Πρότυπο Σχολή της Αθήνας, σπούδασε Φυσικοχημεία στο Πανεπιστήμιο 6 του Παρισιού, έκανε μεταπτυχιακά στη Βιοϊατρική Μηχανική στο Imperial College του Λονδίνου και πήρε το διδακτορικό της επίσης στη Βιοϊατρική Μηχανική από το Πανεπιστήμιο του Χιούστον των ΗΠΑ το 1999. Σήμερα διευθύνει το Εργαστήριο Υπερήχων και Ελαστικής Απεικόνισης στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια. Είναι επίσης ένα από τα μέλη του νέου Εθνικού Συμβουλίου Έρευνας, Τεχνολογίας και Καινοτομίας (ΕΣΕΤΕΚ) της Ελλάδας.

Δείτε μια παλαιότερη συνέντευξη της Ελίζας Κονοφάγου: