Ισπανία: Θησαυρός αξίας 500.000 ευρώ βρέθηκε στο στομάχι νεκρής φάλαινας (φωτο) Αποτελεί το «ιερό δισκοπότηρο» των αρωματοποιών εδώ και αιώνες
9 months, 22 days ago
6

Μια νεκρή φάλαινα ξεβράστηκε σε παραλία στις Κανάριες Νήσους της Ισπανίας και στα σπλάχνα της κρυβόταν ένας πολύτιμος θησαυρός.

Η θαλασσοταραχή και η άνοδος της παλίρροιας κατέστηκαν αρκετά δύσκολη την εξέταση του κουφαριού της φάλαινας, αλλά ο επικεφαλής του Ινστιτούτου Υγείας των Ζώων και Ασφάλειας Τροφίμων του Πανεπιστημίου του Λας Πάλμας, Fernandez Rodríguez, ήταν αποφασισμένος να μάθει τι οδήγησε στον θάνατό της.

Υποπτευόμενος πως είχε κάποιο πεπτικό πρόβλημα, εξέτασε το παχύ έντερό της και ένιωσε κάτι σκληρό.

«Αυτό που έβγαλα ήταν μια πέτρα διαμέτρου περίπου 50-60 εκατοστών και βάρους 9,5 κιλών» εξήγησε ο Rodríguez.

«Τα κύματα έπλεαν πάνω από τη φάλαινα. Όλοι παρακολουθούσαν όταν επέστρεψα στην παραλία, αλλά δεν ήξεραν ότι αυτό που είχα στα χέρια μου ήταν άμβρα».

Η άμβρα ή γκρι κεχριμπάρι, γνωστό και ως επιπλέων χρυσός, είναι μία στερεή ουσία που παράγεται στο πεπτικό σύστημα των φαλαινών φυσητήρων.

Αποτελεί ιερό δισκοπότηρο των αρωματοποιών εδώ και αιώνες. Η ποσότητα που εντοπίστηκε στη φάλαινα κοστίζει 500.000 ευρώ.

Η άμβρα έχει άρωμα όπως το σανταλόξυλο, αλλά περιέχει επίσης αμπρεΐνη, μια άοσμη αλκοόλη που σταθεροποιεί και διατηρεί τη μυρωδιά των αρωμάτων αρκετά, εξ ου και η δημοτικότητά του μεταξύ των αρωματοποιών.

Οι φάλαινες τρώνε μεγάλες ποσότητες καλαμαριών και σουπιών, το μεγαλύτερο μέρος των οποίων δεν μπορεί να χωνευτεί με αποτέλεσμα να κάνει εμετό. Κάποια από αυτά, όμως, παραμένουν και με την πάροδο των χρόνων ενώνονται στα έντερα της φάλαινας σχηματίζοντας γκρι κεχριμπάρι.

Αυτό μερικές φορές αποβάλλεται, γι’ αυτό και το κεχριμπάρι βρίσκεται συνήθως να επιπλέει στη θάλασσα. Αλλά μερικές φορές, όπως στην περίπτωση της φάλαινας στη Λα Πάλμα, μεγαλώνει τόσο πολύ που προκαλεί διάτρηση του εντέρου και η φάλαινα πεθαίνει.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Σε ΗΠΑ, Αυστραλία και Ινδία έχει απαγορευτεί η εμπορία του γκρι κεχριμπαριού, στο πλαίσιο της απαγόρευσης φαλαινοθηρίας.