Ο νέος Δαβίδ του Μιχαήλ Άγγελου είναι 3D και πολύ… ελαφρύτερος
2 years, 9 months ago
6

Πάνω από 500 χρόνια αφότου δημιουργήθηκε το αρχικό γλυπτό του Δαβίδ από τον Μιχαήλ Άγγελο, μια ομάδα ερευνητών από το Πανεπιστήμιο της Φλωρεντίας έχει δημιουργήσει τρισδιάστατα ένα ακριβές αντίγραφο του αγάλματος ύψους 17 ποδιών. Το γλυπτό αποκαλύφθηκε στο Pavilion της Ιταλίας, εγκαίρως για το φετινό Expo 2020 στο Ντουμπάι.

Μέρος του αντιγράφου, που παρέχεται από τη μάρκα ανθρακούχου νερού Ferrarelle, αποτελείται από ανακυκλωμένα μπουκάλια. Ολόκληρο το κομμάτι χρειάστηκε μόνο τέσσερις μήνες για να δημιουργηθεί, μια σημαντική μείωση σε σύγκριση με τα τρία χρόνια που χρειάστηκε ο Μιχαήλ Άγγελος για να ολοκληρώσει το πρωτότυπο του.

«Έχουμε τώρα την πιο πιστή αναπαραγωγή του Δαβίδ», λέει η Grazia Tucci, καθηγήτρια γεωμετρίας στο Πανεπιστήμιο της Φλωρεντίας. H Tucci συντονίζει το έργο, το οποίο ήταν μια συνεργατική προσπάθεια μεταξύ της σχολής μηχανικής του πανεπιστημίου και της σουηδικής τεχνολογικής εταιρείας Hexagon.

Με το ψευδώνυμο «Digital David», το αντίγραφο του 21ου αιώνα ζυγίζει συνολικά 545 κιλά (περιλαμβάνεται η βάση), καταφέρνει να είναι 10 φορές ελαφρύτερο από το αρχικό άγαλμα που είναι φτιαγμένο από μάρμαρο.

 

Το έργο περιγράφεται ως τρόπος για τη Φλωρεντία να «επιδείξει [την] καλλιτεχνική της ευφυΐα στον κόσμο» από τον Δήμαρχο της Φλωρεντίας, Dario Nardella. Αν και η πλούσια ιστορία της τέχνης της πόλης προσελκύει συνήθως πλήθος τουριστών, με την πανδημία έχει δει καταστροφική μείωση του αριθμού, όπως πολλά μέρη σε όλο τον κόσμο.

Ωστόσο, ο Nardella ελπίζει ότι αυτό το ζωντανό αντίγραφο, το αποκορύφωμα της τεχνολογίας και της τέχνης, θα εμπνεύσει τους επισκέπτες να δουν το πρωτότυπο καθώς ο τουρισμός αρχίζει να μοιάζει εφικτός για πρώτη φορά μετά από ένα χρόνο. Το Expo 2020 αναμένεται να προσελκύσει περίπου 25 εκατομμύρια επισκέπτες, δίνοντας στην πόλη περισσότερες από δίκαιες πιθανότητες να ανακάμψει από την απώλεια του συνηθισμένου πέλματος των μουσείων της.

in.gr