Συγκίνησε ο Ισπανός θεραπευτής που έκανε την μπαλαρίνα να «ξαναχορέψει»: Πέθανε ακούγοντας τη μουσική της
3 years, 5 months ago
6

Στο βίντεο το οποίο έγινε viral και δείχνει μια πρώην μπαλαρίνα σε αναπηρικό καροτσάκι να «ξυπνά» από το Αλτσχάιμερ χάρη στη δύναμη της μουσικής αναφέρθηκε η Ιωάννα Μαλέσκου το πρωί της Τετάρτης. Στην εκπομπή «Love it» του ΣΚΑΪ φιλοξενήθηκε συνέντευξη του Ισπανού θεραπευτή και ψυχολόγου της μπαλαρίνας.

Ο διευθυντής της Asociacion Musica para Despertar (μουσικής αφύπνισης) μίλησε για τη γνωριμία του με τη Μάρτα –που δεν είναι πια στη ζωή- και τον θεραπευτικό ρόλο που μπορεί να έχει η μουσική στη ζωή των ανθρώπων με άνοια και Αλτσχαίμερ.

«Είμαι διευθυντής του “Μουσικού για Αφύπνιση” ενός ισπανικού συλλόγου. Βοηθάμε να διαδοθεί η μουσική σε άτομα με άνοια και αυτό ήταν μια άσκηση που κάναμε σε ένα κέντρο για ηλικιωμένους και εκεί ζούσε η Μάρτα. Τότε την γνωρίσαμε.

Μάθαμε την ιστορία της και είδαμε πόσο σημαντική ήταν η μουσική για εκείνη και ότι θα μπορούσαμε να καταφέρουμε πολλά πράγματα για εκείνη. Περίμενα ότι θα μπορούσε να εκφραστεί με την κίνηση γιατί στο κάτω κάτω της γραφής είναι πολλά τα άτομα με άνοια και Αλτσχάιμερ -όχι μόνο άτομα που υπήρξαν αρτίστες αλλά και μέσοι άνθρωποι -που εκφράζονται με το κορμί τους, τη ματιά τους, το πρόσωπο τους.

Περιμέναμε μια μεγάλη ανταπόκριση από την πλευρά της, αλλά η αλήθεια είναι ότι μας εξέπληξε γιατί φυσικά δεν είναι απλά ένα πρόσωπο που αισθάνεται τη μουσική. Ήταν μια μεγάλη αρτίστα, μια μεγάλη δασκάλα χορού και πιστεύαμε ότι αυτό που βλέπαμε είναι τέχνη βγαλμένη από τη ψυχή του. Και αυτό δε χάνεται, αυτό μένει!» ανέφερε αρχικά.

Στην συνέχεια αναφέρθηκε στα συναισθήματα που ένιωσε όταν είδε τη Μάρτα να «θυμάται» τη χορογραφία της: «Αισθάνθηκα πολύ συγκινημένος. Μέχρι που δάκρυσα! Ήταν μεγάλη τιμή να είμαι εκεί να συντροφεύω τη Μάρτα. Ήμουν συγκινημένος που έδωσα τη δυνατότητα να έχει μια όμορφη εμπειρία.

Μείναμε περισσότερη ώρα ακούγοντας μουσική και είδαμε ότι αισθανόταν καλά και ένιωθε πιο ολοκληρωμένη. Με ευχαρίστησε αλλά ήταν λυπημένη που δεν μπορούσε να κουνήσει τα πόδια της. Της δώσαμε ένα μεγάλο χειροκρότημα και ένα φόρο τιμής για να αισθανθεί και πάλι μια μεγάλη αρτίστα όπως ήταν παλιά».

Η Μάρτα έχει «φύγει» από τη ζωή, σύμφωνα με τα όσα εξομολογήθηκε ο Ισπανός θεραπευτής: «Πέθανε ακούγοντας τη μουσική της».