Το τρίτο παιδί της οικογένειας είναι το πιο τυχερό απ’ όλα
3 years, 7 months ago
6

Τα τρίτα παιδιά έχουν τη φήμη ότι κάνουν τη ζωή της οικογένειας πιο πολύπλοκη, αφού αυξάνουν κατά πολύ, όχι μόνο τα γέλια και τα παιχνίδια μέσα στο σπίτι, αλλά και την βαβούρα που μπορεί να τρελάνει έναν γονιό. Σκεφτείτε, ας πούμε, ότι αλλάζουν τις αριθμητικές ισορροπίες, αφού, για πρώτη φορά, τα παιδιά είναι περισσότερα απ’ τους γονείς μέσα στο σπίτι – έχουν την πλειοψηφία. Τρομακτικό δεν ακούγεται;

Παράλληλα, οι γονείς είναι μεγαλύτεροι και πιο καταπονημένοι απ’ ότι ήταν στα άλλα δύο, αλλά ένα μωρό δεν τα λαβαίνει υπ’ όψιν αυτά τα πράγματα όταν ζητάει τη φροντίδα μας – θέλει όλα όσα είχαν τα αδέρφια του.

Τα τρίτα παιδιά σημαίνουν τριπλή δουλειά για μας τους γονείς, αλλά με κάποιο μαγικό τρόπο τα καταφέρνουμε γιατί η αγάπη μας γι’ αυτά είναι τεράστια και μας δίνει δύναμη. Ποιος είναι αυτός ο… μαγικός τρόπος; Μα φυσικά, η εμπειρία που έχουμε αποκτήσει από τα μεγαλύτερα παιδιά μας.

Τα τρίτα παιδιά δεν το ξέρουν, αλλά είναι πολύ τυχερά γιατί μπορεί να τα παίρνουν όλα από δεύτερο χέρι – ρούχα, σεντόνια, έπιπλα και παιχνίδια – αλλά έχουν δύο γονείς που ξέρουν τι κάνουν και πώς να το κάνουν καλύτερα ανά πάσα στιγμή. Είναι με λίγα λόγια, ακόμη καλύτεροι γονείς απ’ ότι ήταν τις δύο προηγούμενες φορές.

Ξέρουν τι να προσέξουν απ’ το πρώτο λεπτό, πώς να τα ταΐσουν, πώς να τα κοιμίσουν, πώς να τα φροντίσουν και πώς να τα κρατήσουν υγιή και προστατευμένα. Εντάξει, κάθε παιδί είναι διαφορετικό και πολλά πράγματα μπορεί να πάνε αλλιώτικα απ’ ότι περιμένουμε, αλλά ο έμπειρος γονιός βλέπει μπροστά και προλαβαίνει πολλά που κάποτε τον αιφνιδίαζαν.

Λένε ότι στο δεύτερο παιδί, κάνεις τα μισά απ’ όσα έκανες στο πρώτο γιατί ξέρεις πια τι έχει αποτέλεσμα και τι είναι περιττό. Κι όμως, υπάρχει περίπτωση να χαλαρώσεις υπερβολικά και να πας στο άλλο άκρο, αμελώντας και λεπτομέρειες που μπορεί να αποδειχθούν σημαντικές αν δεν είσαι σε εγρήγορση.

Στο τρίτο παιδί, όμως, έχεις βρεθεί και στις δύο πλευρές και ξέρεις πλέον τι κρατάς και τι αφήνεις απ’ τον συρμό των συμβουλών με τις οποίες σε βομβαρδίζουν όλοι – ειδικοί και μη – απ’ την πρώτη μέρα που γίνεσαι γονιός. Έτσι, του εξασφαλίζεις ότι καλύτερο χωρίς να βγαίνεις απ’ το μπάτζετ ή να συμβιβάζεις την ποιότητα που έχει ανάγκη γιατί το κριτήριό σου είναι πλέον σχεδόν αλάνθαστο.

Και φυσικά, έχεις δοκιμάσει όλες τις μεθόδους στα δυο παιδιά σου, ξέρεις τι πιάνει και γιατί και μπορείς να εφαρμόσεις το κατάλληλο μείγμα αυστηρότητας και χαλαρότητας χωρίς υπερβολές, πειράματα ή πισωγυρίσματα.

Τα τρίτα παιδιά, λοιπόν, μας βρίσκουν κουρασμένους και καταπονημένους, αλλά μας βρίσκουν και σοφότερους, ικανότερους και γεμάτους αυτοπεποίθηση. Και γι’ αυτό είναι τα πιο τυχερά απ’ τα παιδιά μας. Άσε που έχουν και δυο μεγαλύτερα αδερφάκια να τα αγαπούν, να τα προστατεύουν και να τους μαθαίνουν ένα σωρό πράγματα.

Πηγή: scarymommy.com