Από τις 8 το πρωί ψηφίζουν στα κατεχόμενα για να εκλέξουν νέο ηγέτη του ψευδοκράτους
3 years, 4 months ago
6

Το νέο ηγέτη τους εκλέγουν οι Τουρκοκύπριοι σήμερα Κυριακή. Οι κάλπες στις κατεχόμενες περιοχές άνοιξαν στις 8 το πρωί και θα κλείσουν στις 18:00.

Στις εκλογές που ήταν προγραμματισμένες για τις 26 Απριλίου αλλά αναβλήθηκαν στις 11 Οκτωβρίου λόγω της πανδημίας νέου κορωνοϊού (Covid-19) παίρνουν μέρος 11 υποψήφιοι, οι επτά ανεξάρτητοι.

Πρόκειται για τις προεδρικές εκλογές με τον μεγαλύτερο αριθμό υποψηφίων στην ιστορία της ΤΔΒΚ.

Στις εκλογές παίρνουν μέρος ο νυν Πρόεδρος Μουσταφά Ακιντζί, ο αρχηγός του Κόμματος Εθνικής Ενότητας (UBP) και νυν Πρωθυπουργός, Ερσίν Τατάρ. Ως ανεξάρτητοι κατεβαίνουν ο νυν αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών, Κουντρέτ Οζερσάι και ο βουλευτής του Δημοκρατικού Κόμματος, Σερντάρ Ντενκτάς.

Παράλληλα θα διεξαχθεί  δημοψήφισμα για τη συνταγματική μεταρρύθμιση που προβλέπει την αύξηση του αριθμού των δικαστών του Ανώτατου Δικαστηρίου.

Τα αποτελέσματα των προεδρικών εκλογών και του δημοψηφίσματος αναμένεται να ανακοινωθούν την ίδια μέρα στις 22:00 τοπική ώρα.

Επόμενος Πρόεδρος της χώρας θα εκλεγεί ο υποψήφιος που θα συγκεντρώσει την απόλυτη πλειοψηφία των ψήφων.

Σε αντίθετη περίπτωση θα διεξαχθεί δεύτερος γύρος μετά από μια εβδομάδα στον οποίο θα πάρουν μέρος οι δυο υποψήφιοι που συγκέντρωσαν τις περισσότερες ψήφους.

Ανά επαρχία, στη Λευκωσία ψηφίζουν 63.842 ψηφοφόροι, στην Αμμόχωστο, 49.958, στην Κερύνεια 42.773, στη Μόρφου 15.016, στο Τρίκωμο 20.419 και στη Λεύκα 6.858.

Οι αναλυτές εστιάζουν το ενδιαφέρον τους στον κομματικό υποψήφιο Ερσίν Τατάρ, ο οποίος προέρχεται από το Κόμμα Εθνικιστικής Ενότητας και τον ανεξάρτητο υποψήφιο και νυν ηγέτη της τουρκοκυπριακής κοινότητας Μουσταφά Ακιντζί.

Όπως μεταδίδεται από την ιστοσελίδα του Μπαϊράκ, ο «πρωθυπουργός» και υποψήφιος «πρόεδρος», Ερσίν Τατάρ αντέδρασε στη δήλωση του Συμβουλίου Ασφαλείας που αφορά το άνοιγμα μέρους της περιφραγμένης πόλης του Βαρωσίου.

«Αυτό που αναμένω από το ΣΑ του ΟΗΕ είναι να δει τις πραγματικότητες στην Κύπρο», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο Μουσταφά Ακιντζί δήλωσε σε τουρκοκυπριακά μέσα ότι δέχθηκε απειλές από τις τουρκικές Αρχές για να αποσύρει την υποψηφιότητα του για τις «προεδρικές εκλογές».

Σύμφωνα με την Ahval, ο Ακιντζί ανέφερε ότι «υπάρχουν κάποιες ομάδες που έχουν στενές σχέσεις και είναι πιστές σε αυτούς που κυβερνούν την Τουρκία. Έλαβα μήνυμα μέσω του γραμματέα μου ότι θα ήταν καλύτερα για την οικογένεια και τους οικείους μου να μην συμμετάσχω στις “εκλογές”».

Άμεση ήταν η αντίδραση της λεγόμενης τουρκικής «πρεσβείας» στα κατεχόμενα, η οποία σε ανακοίνωση αναφέρει ότι ο ισχυρισμός του Ακιντζί είναι εκτός πραγματικότητας.

Για την τελική εκλογή ηγέτη απαιτείται απλή πλειοψηφία. Σε περίπτωση που μεταξύ των υποψηφίων «προέδρων» δεν υπάρχει κάποιος που θα συγκεντρώσει το 50% + 1 ψήφο, τότε θα υπάρξει β’ γύρος την Κυριακή 18 Οκτωβρίου.

www.real.gr