Χάικο Μάας σε Άγκυρα: Σταματήστε τα παιχνίδια
3 years, 5 months ago
6

«Η Άγκυρα πρέπει να σταματήσει τα παιχνίδια μεταξύ αποκλιμάκωσης και προκλήσεων» δήλωσε πριν αναχωρήσει για Αθήνα και Λευκωσία

Η Τουρκία πρέπει να αποφεύγει τις προκλήσεις στην ανατολική Μεσόγειο, δήλωσε την Τρίτη ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας, προσθέτοντας ότι η χώρα του είναι αλληλέγγυα προς την Ελλάδα και την Κύπρο, εταίρους της στην ΕΕ.

«Η Άγκυρα πρέπει να σταματήσει τα παιχνίδια μεταξύ αποκλιμάκωσης και προκλήσεων, αν η κυβέρνησή της ενδιαφέρεται για συνομιλίες, όπως έχει διαβεβαιώσει επανειλημμένα», επεσήμανε ο Μάας προτού αναχωρήσει από το Βερολίνο για επίσημες επισκέψεις στην Ελλάδα και την Κύπρο.

Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών παρότρυνε την Τουρκία να παραμείνει ανοικτή στον διάλογο και να μην επαναλάβει τις έρευνες για υποθαλάσσια κοιτάσματα αερίου. Για σήμερα Τρίτη ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Χάικο Μάας είχε προγραμματίσει επίσκεψη σε Λευκωσία και Αθήνα ενώ την Τετάρτη επρόκειτο να ταξιδέψει στην Άγκυρα.

Παραλλήλως από το Βερολίνο ο εκπρόσωπος της Καγκελαρίας Στέφεν Ζάιμπερτ δήλωσε ότι «εάν πραγματοποιηθούν νέες έρευνες, αυτό θα ήταν ένα πολύ λυπηρό και, κατά την άποψή μας, παράλογο βήμα. Κάτι τέτοιο θα θα αποτελούσε ανασταλτικό παράγοντα για τις προσπάθειες που καταβάλλονται για την αποκλιμάκωση στην ανατολική Μεσόγειο. Κάτι τέτοιο δεν θα λειτουργούσε υπέρ των σχέσεων ΕΕ – Τουρκίας».