Χρυσή Αυγή : Πως ξεπλένεται μετά την καταδίκη της – Εκτός ελέγχου ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ
3 years, 6 months ago
6

Σε επικίνδυνες ατραπούς οδηγείται η αντιπαράθεση ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ για την μετά τη Χρυσή Αυγή εποχή. Η κατασυκοφάντηση των αγώνων κατά των μνημονίων, η επαναφορά της θεωρίας περί άκρων. Η ΝΔ εξισώνει το ΣΥΡΙΖΑ με τη Χρυσή Αυγή και ο ΣΥΡΙΖΑ το ΚΚΕ με τη Χρυσή Αυγή. Και όλα αυτά ενώ ακόμα εκκρεμεί η απόφαση για τις ποινές στους χρυσαυγίτες.

Σε επικίνδυνες ατραπούς οδηγείται η αντιπαράθεση ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ για την μετά τη Χρυσή Αυγή εποχή. Στον απόηχο της δικαστικής απόφασης της Τετάρτης και ενώ εκκρεμεί ακόμη η ετυμηγορία του δικαστηρίου για τις ποινές που θα επιβληθούν στα μέλη της εγκληματικής νεοναζιστικής οργάνωσης, τα δύο κόμματα πρωταγωνιστούν σε μια πρωτοφανούς οξύτητας αντιπαράθεση όπου τελικά το μόνο αποτέλεσμα είναι το από κοινού ξέπλυμα της Χρυσής Αυγής και της συναλλαγής του κυρίαρχου πολιτικού συστήματος με τους νεοναζί όλα τα προηγούμενα χρόνια.

Ποια η σκοπιμότητα της αντιπαράθεσης ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ

Μάλιστα προκαλούνται πολλά ερωτηματικά για τη σκοπιμότητα αυτής της καταρχήν δικομματικής αντιπαράθεσης με δεδομένο ότι θα μπορούσε να επιδράσει, βοηθούντος και του πλαισίου του νέου ποινικού κώδικα, στον επηρεασμό του δικαστηρίου για ποινές χάδια στους χρυσαυγίτες, ποινές που δεν θα αντιστοιχούν στις ανώτατες ποινές που πρέπει να επιβληθούν για τα αποκρουστικά τους εγκλήματα.

Υπενθυμίζεται ότι η ανακοίνωση των ποινών αναμενόταν για την προηγούμενη Πέμπτη, ωστόσο μεταφέρθηκε για την Παρασκευή και δόθηκε νέα παράταση προκειμένου να ανακοινωθούν αύριο το πρωί.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο όπου η συνολική ετυμηγορία του δικαστηρίου εκκρεμεί, από την πλευρά της κυβερνητικής παράταξης έχει εξαπολυθεί εδώ και μέρες μια προσπάθεια συκοφάντησης των αγώνων κατά του μνημονίου την περίοδο 2010-2015.

Η θεωρία των δύο άκρων και οι πλατείες

Προς αυτή την κατεύθυνση το μέγαρο Μαξίμου έχει ενορχηστρώσει μια κατά μέτωπο επίθεση στη λογική περί «δύο άκρων» και χρησιμοποιεί το ΣΥΡΙΖΑ ως όχημα για να μιλήσει για «ανίερη σύμπλευση» της Αριστεράς με τη Χρυσή Αυγή.

Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι οι υποστηρικτές της κυβερνητικής γραμμής «επιχειρηματολογούν» χρησιμοποιώντας τα σχήματα περί «πάνω» και «κάτω πλατείας» στο πλαίσιο των δηλώσεων του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και του κυβερνητικού εκπροσώπου Στέλιου Πέτσα τις προηγούμενες μέρες περί θολών νερών του αντιμνημονίου και πλατειών του μίσους και του λαϊκισμού.

Μάλιστα και το ΚΙΝΑΛ συντάσσεται με αυτή τη γραμμή υπερασπιζόμενο τα μνημονιακά πεπραγμένα της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ και του Γιώργου Παπανδρέου το 2010-2011. «Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι τέκνο μιας περιόδου ανορθολογισμού και μεγάλωσε με τροφή το διχασμό δήλωσε ο εκπρόσωπος τύπου του ΚΙΝΑΛ Παύλος Χρηστίδης.

Κορωνίδα αυτή της σύμπλευσης ήταν η οργισμένη αντίδραση ΝΔ και ΚΙΝΑΛ για το πρωτοσέλιδο της Αυγής όπου στοχοποιούνταν οι Κυριάκος Μητσοτάκης και Αντώνης Σαμαράς με το σύνθημα «δεν είναι αθώοι», μέσω του οποίου η κοινωνία είχε εκφράσει τις προηγούμενες μέρες την απαίτησή της για την καταδίκη της Χρυσής Αυγής και των χρυσαυγιτών.

Επικίνδυνοι συνειρμοί

Από την πλευρά του ο ΣΥΡΙΖΑ, βρέθηκε απολογούμενος για τις αλλαγές στον ποινικό κώδικα και το γεγονός ότι μείωσε τις ποινές για το αδίκημα της διεύθυνσης εγκληματικής οργάνωσης.
Οδηγήθηκε μάλιστα σε ένα νέο κύκλο εσωστρέφειας με τη διαγραφή του Σταύρου Κοντονή μετά τις καταγγελίες του τελευταίου για τις αρνητικές επιπτώσεις των αλλαγών του ποινικού κώδικα στην ποινική μεταχείριση των χρυσαυγιτών.

Σε αυτό το πλαίσιο ο ΣΥΡΙΖΑ θέλησε να περάσει στην αντεπίθεση ανταποδίδοντας τα πυρά που δέχτηκε από τη ΝΔ. Έτσι μετά το βίντεο που δημοσιοποίησε με την επισήμανση του Αλέξη Τσίπρα ότι δεν μπορεί η ΝΔ να παριστάνει τον τιμητή του αγώνα κατά του φασισμού, κατέληξε στο σημερινό πρωτοσέλιδο της Αυγής της Κυριακής όπου μιλάει για συμπόρευση της ΝΔ με τη Χρυσή Αυγή.

Παραμονές της ανακοίνωσης των ποινών για τους καταδικασθέντες για εγκληματική οργάνωση χρυσαυγίτες, το πολιτικό σκηνικό διαμορφώνεται με εκατέρωθεν κατηγορίες για συμπόρευση με τη Χρυσή Αυγή.

Μάλιστα ο ΣΥΡΙΖΑ στις επιλεκτικές αναφορές των κυβερνητικών στελεχών σε ψηφοφορίες της βουλής για να υποστηρίξουν το αφήγημα της κοινοβουλευτικής σύμπλευσης ΣΥΡΙΖΑ και Χρυσής Αυγής υπέπεσε σε ένα σοβαρό ατόπημα ενισχύοντας και κάνοντας πιο επικίνδυνο το αφήγημα περί δύο άκρων το οποίο επαναφέρουν τα στελέχη της ΝΔ. Ο ΣΥΡΙΖΑ προσπαθώντας να απαντήσει σε αυτή την κατηγορία, δημιουργεί συνειρμούς για σύμπλευση ΚΚΕ και Χρυσής Αυγής!

Συνέπραξε για να ρίξει το Σαμαρά

Ειδικά για αυτό το ζήτημα είναι χαρακτηριστικά τα όσα είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας.

«Επί 4,5 χρόνια δεν είδαν (σ.σ. οι πολίτες) να εξελίσσεται η δίκη με τους ρυθμούς που θα έπρεπε, με διάφορες προφάσεις ενώ σε όλο το μεσοδιάστημα η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ με διάφορους τρόπους χρησιμοποιούσε κατά το δοκούν τις ψήφους της Χρυσής Αυγής στο Κοινοβούλιο για κομβικά θέματα όπως ήταν το να ρίξει την προηγούμενη κυβέρνηση Σαμαρά.

Ο πολίτης καταλαβαίνει ότι σε κομβικά σημεία της νεότερης ιστορίας της χώρας, ο ΣΥΡΙΖΑ ως κυβέρνηση συνέπραξε με τη Χρυσή Αυγή σε πολλές περιπτώσεις. Δυστυχώς. Όταν ήταν στην αντιπολίτευση συνέπλευσε με τη Χρυσή Αυγή και τον κ. Κουβέλη για να ρίξει την κυβέρνηση Σαμαρά ενώ ως κυβέρνηση χρησιμοποίησε ψήφους της ΧΑ κι έλεγε ότι δεν υπάρχουν ευπρόσδεκτες και μη ευπρόσδεκτες ψήφοι στην περίπτωση του εκλογικού νόμου.

Σε πολλές περιπτώσεις εργαλειοποίησε τη συμμετοχή της ΧΑ σε επικοινωνιακά σόου όπως στο Καστελόριζο και σε πάρα πολλές περιπτώσεις ακόμη και μέχρι πρόσφατα είδαμε ότι έκανε ό,τι μπορούσε για να μειώσει τις ποινές, να μην υπάρξει στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων κι όλα αυτά τα ζητήματα προκειμένου να φθάσει η ΧΑ μέχρι τις εκλογές του 2019 μήπως και μπορέσει να κόψει την αυτοδυναμία από τη ΝΔ. Ευτυχώς οι πολίτες άκουσαν τον Κυριάκο Μητσοτάκη στο βασικό πολιτικό διακύβευμα που έθεσε να αφήσει τη ΧΑ εκτός Βουλής και το έκαναν» δήλωσε ο κ. Πέτσας.

Ο όψιμος αντιφασισμός και η ταύτιση ΚΚΕ και Χρυσής Αυγής

Τα όσα αντιτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ σε αυτή την μομφή που του αποδίδει η ΝΔ ουσιαστικά συμπυκνώνονται σε άρθρο της Αυγής το οποίο παραθέτει τον πίνακα με τα στατιστικά στοιχεία από τις ψηφοφορίες στη βουλή και το οποίο άρθρο για τον «όψιμο αντιφασισμό της ΝΔ» καταλήγει ως εξής:

«Όπως προκύπτει από έρευνα που είχε πραγματοποιήσει το VouliWatch σε συνεργασία με τη «Lifo» την κοινοβουλευτική περίοδο 2015-2019, το ποσοστό ταύτισης της Χρυσής Αυγής με τη Ν.Δ. σε ψηφοφορίες ήταν 35,8%. Την ίδια στιγμή το αντίστοιχο ποσοστό της Χ.Α. σε σχέση με τον ΣΥΡΙΖΑ ήταν μόλις 4,2%, όπως μπορείτε να δείτε στον σχετικό πίνακα. Για τα υπόλοιπα κόμματα τα ποσοστά διαμορφώνονται ως εξής: 25,77% με το ΚΙΝ.ΑΛΛ., 21,66% με την Ένωση Κεντρώων, 20,32% με το Ποτάμι και 5,8% με τους ΑΝ.ΕΛΛ.

Σε ό,τι αφορά το υψηλό ποσοστό ταύτισης με το ΚΚΕ (72,58%), αυτό οφείλεται κατά κύριο λόγο στην επιλογή του «παρών» ή της αποχώρησης από ψηφοφορίες που αφορούσαν κατά κύριο λόγο έγκριση μνημονιακών δεσμεύσεων. Άρα προφανώς δεν πρόκειται για πολιτική ή ιδεολογική σύμπτωση. Τα συμπεράσματα δικά σας».

Ακρότητα η …καταψήφιση των μνημονίων

Το τελευταίο μάλιστα υπονοούμενο προκαλεί την οργή του Περισσού που αναρωτιέται ποια είναι η σκοπιμότητα αυτής της κίνησης από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ «να δημιουργήσει εντυπώσεις κατά του ΚΚΕ, το οποίο μάλιστα ουδέποτε υιοθέτησε τον ισχυρισμό της ΝΔ που θωρεί τον ΣΥΡΙΖΑ ότι ταυτίστηκε με τη Χρυσή Αυγή επειδή ψήφιζαν το ίδιο σε κρίσιμες ψηφοφορίες στη Βουλή».

Αυτό που έχει ενδιαφέρον, είναι ότι η θέση αυτή του ΣΥΡΙΖΑ αποδίδει το «υψηλό ποσοστό ταύτισης» του ΚΚΕ με τη Χρυσή Αυγή στην καταψήφιση μνημονιακών μέτρων! Θα μπορούσε να θεωρηθεί και απλώς ηλιθιότητα από την πλευρά της Κουμουνδούρου η συγκεκριμένη αντίληψη αλλά στην πραγματικότητα με τον τρόπο αυτό ο ΣΥΡΙΖΑ ενισχύει τις συκοφαντίες των αντιπάλων του που εμφανίζουν την εναντίωση στις πολιτικές του μνημονίου ως μήτρα του φασισμού.

Πολύ δε περισσότερο που με τον τρόπο αυτό ο ΣΥΡΙΖΑ γίνεται αριστερό άλλοθι της επικίνδυνης θεωρίας των δύο άκρων καθώς στην προσπάθεια της ΝΔ να εμφανίσει ως συγκοινωνούντα δοχεία το ΣΥΡΙΖΑ με τη Χρυσή Αυγή, ο ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζεται να προεκτείνει τη θέση της ΝΔ και να τοποθετεί στο μύλο αυτό περί άκρων το ΚΚΕ κατά τη λογική της εξίσωσης του κομμουνισμού με το φασισμό!

Εκτός ελέγχου

Σε κάθε περίπτωση η κατάσταση δείχνει να βγαίνει εκτός ελέγχου και μέσα από αυτό το εξ’ αντικειμένου ξέπλυμα της Χρυσής Αυγής και του φασισμού τελικά αυτό που μένει είναι οι συκοφαντίες κατά των αντιμνημονιακών αγώνων του ελληνικού λαού.

Στην πραγματικότητα αυτή η σαπίλα που αναδύεται μέσα από αυτή την αντιπαράθεση ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ δείχνει τα πραγματικά όρια του μνημονιακού εν τέλει τόξου.

Η «σοβαρή Χρυσή Αυγή»

Αξίζει να σημειωθεί ότι από τη ΝΔ προωθήθηκε η άποψη ότι θα μπορούσε να υπάρξει μια «σοβαρή Χρυσή Αυγή» και να γίνει κυβερνητικός εταίρος της συντηρητικής παράταξης, θέση που είχε διατυπώσει ανοιχτά ο σημερινός βουλευτής της ΝΔ, Μπάμπης Παπαδημητρίου λίγο πριν τη δολοφονία Φύσσα το 2013.

Αυτή η τοποθέτηση ουσιαστικά είχε πρακτική εφαρμογή στις υπόγειες και παρασκηνιακές συναλλαγές της ΝΔ με τη Χρυσή Αυγή όπως απέδειξε και το βίντεο Μπαλτάκου Κασιδιάρη.

Η συνύπαρξη…

Αξίζει παράλληλα να υπενθυμιστεί ότι το 2016 παραλλαγή της θέσης Παπαδημητρίου είχε υποστηρίξει ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Παρασκευόπουλος.

«Η εικόνα της συνύπαρξης στο Καστελόριζο και στη Ρω σε πολλούς μας δεν άρεσε. Από την άλλη όμως πρέπει να αποφασίσουμε τι προτιμούμε: μια προσπάθεια ένταξης της Χρυσής Αυγής στο κλίμα της δημοκρατίας ή τη διαρκή ρήξη. Κατά τη γνώμη μου, πρέπει να προηγηθεί η ουσία μιας σύγκλισης», είχε δηλώσει ο κ. Παρασκευόπουλος (συνέντευξη στη Βραδυνή) και υπογράμμιζε:

«Η Χρυσή Αυγή πρέπει να δεχθεί έμπρακτα την υπαγωγή της στους θεσμούς της Δημοκρατίας. Και αυτή την στάση, αν και όταν εκδηλωθεί, πρέπει να τη στηρίξουν τα δημοκρατικά κόμματα».

Μνημονιακές στροφές

Πρόκειται για μια τοποθέτηση από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ η οποία έρχεται μετά την κωλοτούμπα του 2015 και την υπογραφή του τρίτου μνημονίου. Άλλωστε η ΝΔ που σήμερα ρίχνει το ανάθεμα στις πλατείες των αγανακτισμένων για να υποστηρίξει το αφήγημα της δήθεν σύμπλευσης Αριστεράς και Χρυσής Αυγής, λησμονεί ότι ο Αντώνης Σαμαράς είχε κάνει προσπάθεια να αγκαλιάσει το κίνημα των πλατειών και προσχώρησε στο αφήγημα των δύο άκρων για τις «πλατείες» μετά τη μνημονιακή στροφή της ΝΔ στα τέλη του 2012 όταν και συνέβαλε στη συγκρότηση της τρικομματικής κυβέρνησης του Λουκά Παπαδήμου.

www.in.gr