Επένδυση και σε φωτοβολταϊκά από την Microsoft για τις ανάγκες των data centers.
3 years, 6 months ago
6

Τις ενεργειακές τους ανάγκες σχεδόν αποκλειστικά με φωτοβολταϊκά θα καλύπτουν τα τρία διαφορετικά data centers που σχεδιάζει να κάνει η Microsoft σε ξεχωριστές εγκαταστάσεις στην Αττική. Κίνηση που με την σειρά της ανοίγει μια νέα και σχεδόν ανύπαρκτη μέχρι σήμερα στην Ελλάδα, αγορά, αυτήν της μεγάλης κλίμακας αυτοπαραγωγής ενέργειας με φωτοβολταϊκά.

Κάθε ένα από τα ακίνητα που έχει εντοπίσει η Microsoft είναι έκτασης 80 έως 100 στρεμμάτων. Θα απέχει από τα υπόλοιπα 15 χιλιόμετρα για λόγους ασφαλείας, θα συνδέεται μαζί τους με οπτική ίνα, το κυριότερο όμως είναι ότι θα πρόκειται για μια μεγάλη επίπεδη επιφάνεια. Δηλαδή ό,τι πιο ιδανικό για την ανάπτυξη φωτοβολταϊκών. Αυτά θα είναι εγκατεστημένα τόσο στις στέγες των τριών εγκαταστάσεων, όσο και στο έδαφος.

Τα data centers είναι πάρα πολύ ενεργοβόρα. Σε όλο τον πλανήτη εκτιμάται ότι καταναλώνουν το 1% της συνολικής ενεργειακής ζήτησης διεθνώς! Η ψύξη των αιθουσών server, η οποία φυσικά εξαρτάται από τις συνθήκες του χώρου, μπορεί σε πολλές περιπτώσεις να αντιπροσωπεύει έως και το 60% του συνολικού κόστους ενέργειας. Οι θερμοκρασίες πρέπει να είναι εξαιρετικά χαμηλές και σε μια χώρα με τις κλιματολογικές συνθήκες της Ελλάδας, αυτές οι θερμοκρασίες πρέπει να δημιουργηθούν, άρα θα χρειαστούν τεράστιες ποσότητες ενέργειας.

Στην προκειμένη περίπτωση, αυτήν της νέας επένδυσης της Microsoft, θα χρειαστούν αρκετά μεγαβάτ φωτοβολταϊκών αυτοπαραγωγής, των οποίων η ενέργεια θα ιδιωκαταναλώνεται.

Σήμερα η συντριπτική πλειοψηφία των projects αυτοπαραγωγής στην Ελλάδα είναι μικρά. Παρ’ ότι θεσμικό πλαίσιο υπάρχει από το 2016, εντούτοις λιγοστές επιχειρήσεις έχουν μπει στο παιχνίδι. Όταν επομένως τα φωτοβολταϊκά της Microsoft τεθούν σε λειτουργία, θα αποτελέσουν μακράν το μεγαλύτερο σύστημα αυτοπαραγωγής της ελληνικής αγοράς.

Το ισχύον θεσμικό πλαίσιο δίνει την δυνατότητα σε μια εταιρεία, ακριβώς επειδή τα φωτοβολταϊκά δεν είναι αυτόνομα, παρά διασυνδεδεμένα με το δίκτυο, να πουλάει σε αυτό το 20% της παραγόμενης ενέργειας σε συγκεκριμένες τιμές.

Θοδωρής Παναγούλης

www.news247.gr