Επίδομα γέννησης: Αυξάνεται από 2.000 στα 2.400 ευρώ
5 months, 21 days ago
6

Την αύξηση του επιδόματος γέννησης σε 2.400 ευρώ ανακοίνωσαν ο υπουργός Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης και η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας Σοφία Ζαχαράκη, στο πλαίσιο των μέτρων στήριξης νέων οικογενειών, που καλούνται να αντιμετωπίσουν το ακριβό κόστος ζωής.

Η αύξηση μπορεί να φτάσει έως και 1.500 ευρώ, ενώ το μέτρο θα εφαρμοστεί αναδρομικά και για γεννήσεις που έγιναν το 2023. Η κυρία Ζαχαράκη σημείωσε ότι το αυξημένο επίδομα αναμένεται να πληρωθεί για πρώτη φορά τον Απρίλιο, ενώ θα διατεθούν 90 εκατ. ευρώ σε δύο δόσεις σε 300.000 νέους γονείς. Η πρώτη δόση θα καταβάλλεται τον πρώτο μήνα από τη γέννηση του παιδιού και η δεύτερη δόση μέσα στο πρώτο πεντάμηνο από τη γέννηση του παιδιού.

Η αύξηση όπως είπε η Σοφία Ζαχαράκη θα είναι κλιμακωτή:

  • 400 ευρώ, δηλαδή 2.400 ευρώ για οικογένειες που αποκτούν το πρώτο τους παιδί
  • 800 ευρώ, δηλαδή 2.800 ευρώ για οικογένειες που αποκτούν το δεύτερο παιδί
  • 1.000 ευρώ, δηλαδή, 3.000 ευρώ για οικογένειες που αποκτούν το τρίτο παιδί
  • 1.500 ευρώ, δηλαδή, 3.500 ευρώ για οιογένειες που αποκτούν το τέταρτο παιδί και πάνω.

Αφορά σε περίπου 300.000 οικογένειες σε βάθος διετίας

Ο κ. Χατζηδάκης ανακοίνωσε ότι σημείωσε ότι σε νέους γονείς θα δοθούν περίπου 90 εκατ. ευρώ, που προέρχονται από την εξοικονόμηση που προέκυψε από τα μέτρα για τους ελεύθερους επαγγελματίες. Το επίδομα αφορά σε περίπου 300.000 οικογένειες σε βάθος διετίας. «Είναι η απάντηση της κυβέρνησης βασικά στο πρόβλημα της ακρίβειας, μετά τα βαριά πρόστιμα, το πλαφόν που έχει εισαχθεί στο βρεφικό γάλα».

Ο υπουργός Οικονομικών αναφέρθηκε στα 7 νέα μέτρα της κυβέρνησης για τη στήριξη των νέων γονέων, :

  • Αύξηση κατά 1000 ευρώ του αφορολόγητου για οικογένειες με παιδιά
  • Αύξηση του επιδόματος μητρότητας από 4 σε 9 μήνες σε ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες.
  • Προσαύξηση εισοδηματικών κριτηρίων για το επίδομα θέρμανσης από 3.000 ευρώ σε 5.000 ευρώ για κάθε παιδί
  • Κοινωνικό τιμολόγιο ρεύματος πολυτέκνων
  • Αναμόρφωση του επιδόματος παιδιών για το δημόσιο, με αύξηση 20 ευρώ για το πρώτο παιδί και 50 ευρώ από το δεύτερο και κάθε επιπλέον παιδί.
  • Θέσπιση πλαφόν κέρδους για το βρεφικό γάλα.
Ανάρτηση για το ζήτημα έκανε και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, που έθεσε τη στήριξη των οικογενειών με παιδιά ως βασική προτεραιότητα. «Γι’ αυτό και αυξάνουμε το επίδομα γέννησης μόνιμα και αναδρομικά για τις γεννήσεις που έγιναν από 1/1/2023. Από €2.000 για κάθε παιδί, σε €2.400 έως €3.500 ανάλογα με τον αριθμό των παιδιών», έγραψε στο Χ.
«Είχαμε κατ’ επανάληψη έκτακτες οικονομικές ενισχύσεις στο επίδομα τέκνου σε 800.00 δικαιούχους, με κόστος 355 εκατ. ευρώ» είπε ο κ. Χατζηδάκης, που έκανε λόγο για πλέγμα παρεμβάσεων της κυβέρνησης για την ενίσχυση των νέων οικογενειών.

«Εκεί που πηγαίναμε σε ένα οριζόντιο πρόγραμμα, τώρα μιλάμε για εξαρτώμενα μέλη. Οπότε προσμετράται το πόσα παιδιά έχει ο καθένας. Το ποσό είναι σημαντικό όταν το λαμβάνει η οικογένεια. Έρχεται να προστεθεί στα παιδιά που ήδη έχεις», είπε η κυρία Ζαχαράκη.

Για τα σχολικά γεύματα

Όσον αφορά στα σχολικά γεύματα, η κυρία Ζαχαράκη ανέφερε ότι τα ποσά έχουν αυξηθεί και δίνονται μερίδες περισσότερες από ποτέ. «Είναι αντικειμενικά τα κριτήρια. Είναι σημαντικό να αλλάξουν τα παιδιά τις συνήθειες της διατροφής. Είναι η ποιότητα», είπε, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξει νέα παρέμβαση για το ζήτημα. Από την πλευρά του, ο κ. Χατζηδάκης ανέφερε ότι χρειάζεται πολύμηνη μελέτη, κάτι που γίνεται, καθώς έχει συσταθεί επιτροπή, αφού το δημογραφικό είναι μείζον θέμα για την Ευρώπη και κυρίως για την Ελλάδα. «Την περίοδο 2018-2019, είχαμε 120.000 vouchers για βρεφονηπιακούς σταθμούς, φέτος ο αριθμός έχει ανέβει στα 177.000, μέσα σε τέσσερα χρόνια. Γίνεται συστηματική προσπάθεια σε όλα τα επίπεδα».

«Το μέτρο αυτό αποδεσμεύστε το με την κουβέντα για το δημογραφικό. Γίνεται μια συζήτηση για τη νέα οικογένεια, αλλά προστίθεται και στα μέτρα για να ενισχυθεί το διαθέσιμο εισόδημα. Επίσης, μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης γίνεται προσπάθεια να υπάρξουν θέσεις σε βρεφονηπιακούς σταθμούς, γιατί υπάρχουν vouchers και δεν μπορεί κάποιος να το αξιοποιήσει», είπε.

Γιατί η αύξηση είναι μεγαλύτερη για το πρώτο παιδί

Τον Απρίλιο, εάν ένας γονέας γέννησε παιδί εντός του 2023, θα πάρει τα επιπλέον 400 ευρώ. Εάν γεννήσει και δεύτερο, θα πάρει όσο αντιστοιχεί. Αύξηση δόθηκε κυρίως για το πρώτο παιδί γιατί έχει διαπιστωθεί ότι αυτό είναι το δύσκολο.

Συνολικά δίνονται 845 εκατ. ευρώ ετησίως μόνιμα μέτρα. Σύμφωνα με την κυβέρνηση, σε όλες τις εκφάνσεις της δημοσιονομικής πολιτικής θα υπάρχουν μέτρα ειδικά για τις οικογένειες.

Το υπουργείο Οικονομικών, είπε ο κ. Χατζηδάκης, ανέφερε ότι έχει αυξηθεί ο κατώτατος μισθός, ενώ ο μέσος μισθός ανέβηκε στην Ελλάδα. Το 2023 θα κλείσει σε ύψος πάνω από 1.250 ευρώ. Παράλληλα, έχουν αυξηθεί οι μισθοί στο δημόσιο, ενώ έχουν αναληφθεί πρωτοβουλίες για να στηριχθεί το εισόδημα της οικογένειας. «Παρακολουθούμε τις δυσλειτουργίες της αγοράς και όταν χρειαστεί θα παρέμβουμε», είπε.

Η κυρία Ζαχαράκη έκανε λόγο για την παρέμβαση Σπίτι μου, που θα ωφελήσει 19.000 δικαιούχους. Την ίδια ώρα, το πρόγραμμα Ανακαινίζω – Νοικιάζω, έχει κυρίως στόχο να υπάρξει ανακαίνιση κατοικιών που είναι κλειστές στο Ε2 εδώ και δύο χρόνια ώστε στη συνέχεια να υπάρξει μίσθωσης. Το κράτος επιδιώκει να διευρύνει το οικιστικό απόθεμα, ώστε να ωφελήσει τις μακροχρόνιες μισθώσεις.

Παράλληλα, υπάρχουν διαρθρωτικά μέτρα για τη στέγαση και τα ενοίκια, όπως η αύξηση των μισθών, η αύξηση της Golden Visa, στόχος είναι να μπουν περισσότερα ακίνητα στην αγορά της μακροχρόνιας μίσθωσης.

epidoma
epidoma1
epidoma2
epidoma3
epidoma4
epidoma6
epidoma7
epidoma8
epidoma9
epidoma10
epidoma11