Έρχεται αύξηση στην τιμή για ένα σουβλάκι στα 5 ευρώ
3 years, 9 months ago
6

Εκτοξεύεται η τιμή στο σουβλάκι εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού.

Η πανδημία του κορωνοϊού όλο αυτό το διάστημα έχει επηρεάσει τους περισσότερους τομείς της ζωής μας. Στη λίστα αυτή φαίνεται πως θα προστεθεί ακόμη ένας, καθώς οι προβλέψεις θέλουν να αυξάνεται δραματικά η τιμή στο φαγητό. Συγκεκριμένα, το σουβλάκι αναμένεται να φτάσει στα 5 ευρώ.

Γιατί όμως να συμβεί αυτό; Η αφρικανική πανώλη των χοίρων που θερίζει παγκοσμίως ίσως είναι ο βασικός παράγοντας για την εκτόξευση της τιμής στο ελληνικό σουβλάκι, σύμφωνα με δηλώσεις υπευθύνων που δραστηριοποιούνται στο συγκεκριμένο τομέα του εμπορίου.

Σε ρεπορτάζ του OPEN TV αναφέρεται ότι η τιμή για ένα σουβλάκι με γύρο χοιρινό έχει ανέβει από τον περασμένο Απρίλιο που η τιμή του έφτανε τα 2,40€, τον Σεπτέμβριο του 2020 έφτασε στα 2,80 €, αγγίζοντας δηλαδή τα 3 ευρώ. Οι προβλέψεις όμως είναι ακόμα πιο δυσοίωνες σε ένα από τα πιο βασικά και δημοφιλή γεύματα των Ελλήνων, ανεξαρτήτων εποχής.

«Οι τιμές μειώθηκαν 15% – 20% για δύο εβδομάδες και από χθες ανεβαίνουν δραματικά. Παρατηρείται αύξηση €0,50, εξαιτίας του ότι η Κίνα έκλεισε τις εισαγωγές από τη Γερμανία, λόγω Covid-19. Όταν ένα σφαγείο, που κανονικά απασχολεί 750 άτομα, λειτουργεί με μόνο 150, αυτό σημαίνει ότι εξυπηρετεί το 20% των ποσοτήτων. Θα περάσουμε δραματικό χειμώνα, λόγω των τιμών και μου φαίνεται ότι θα δούμε το σουβλάκι να πηγαίνει στα 5 ευρώ», προειδοποιεί ο Γιώργος Λούστας, CEO της Megas Yeeros στο FnB Daily.

Σύμφωνα με το Euro Meat News, μεταξύ 18 Σεπτεμβρίου και 1η Οκτωβρίου έχουν αναφερθεί παγκοσμίως 313 νέα κρούσματα.

Με ταχείς ρυθμούς αυξάνεται ο αριθμός κρουσμάτων στη Γερμανία, που είναι ένας από τους μεγαλύτερους εισαγωγείς χοίρων και χοιρινού κρέατος στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Για την ώρα έχουν επιβεβαιωθεί 49 περιπτώσεις, τρεις εβδομάδες μετά την εμφάνιση του πρώτου κρούσματος, με βάση τα στοιχεία από το εργαστήριο αναφοράς Friedrich Loeffler Institute (FLI). Η πορεία της νόσου στη Γερμανία έχει οδηγήσει στην επιβολή ανώτατου ορίου στις τιμές του χοιρινού κρέατος στην ευρωπαϊκή αγορά, καθώς η χώρα έχει χάσει την πρόσβαση σε αρκετές ασιατικές αγορές όπως η Κίνα, η Ιαπωνία και η Νότια Κορέα.

Οι χώρες, που αναμένεται να επωφεληθούν από την τρέχουσα κρίση στον κλάδο στη Γερμανία, είναι οι ΗΠΑ, ο Καναδάς, η Βραζιλία και η Ισπανία, χώρες οι οποίες είναι οι μεγάλοι προμηθευτές χοιρινού κρέατος στην κινεζική αγορά. Η Βουλγαρική Υπηρεσία Επισιτιστικής Ασφάλειας ανέφερε άλλο ένα ξέσπασμα της Αφρικανικής Πανώλης των Χοίρων στις αρχές Οκτωβρίου (το προηγούμενο ήταν τέλη Αυγούστου), αυτή τη φορά σε χοιροτροφική μονάδα στο Lovec, όπου και θανατώθηκαν 554 χοίροι.

ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΛΛΙΑΝΤΕΡΗΣ

www.pagenews.gr