Έρχονται Ελλάδα; Οι ΗΠΑ αποδεσμεύουν Tomahawk σε μέλη του ΝΑΤΟ
3 years, 5 months ago
6

Δύο υποβρύχια Α-26 θα ναυπηγηθουν για το Σουηδικό Ναυτικό και πιθανόν για την Ολλανδία. Αυτό σημαίνει ότι οι ΗΠΑ αποδεσμεύουν Tomahawk σε μέλη του ΝΑΤΟ, γραφει ο αναλυτής Γιάννης Τσαμάνδουρας στον λογαριασμό του στο Twitter, σύμφωνα με το sportime.gr

Οι αμερικανικές φρεγάτες της Lockheed Martin μπορεί να μην έχουν τα ανθυποβρυχιακά και αντιεροπορικά συστήματα που χρειάζεται η Ελλάδα (σ.σ. αντίστοιχα με τον Belh@rra) αφού ο ρόλος τους στο αμερικανικό ναυτικό είναι άλλος, όμως γίνεται να εξοπλιστούν στα στάνταρ που απαιτεί η Ελλάδα (σ.σ. οι Αμερικανοί τις δίνουν χωρίς τους πυραύλους μεγάλης εμβέλειας SM-2MR/ER).

Ειδικά αυτό που θα εκτοξεύσει την απόδοση του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού είναι η ύπαρξη επί των αμερικανικών φρεγατών των πυραύλων Tomahawk και των πυραύλων αεράμυνας SM2.

Οι αμερικανικές φρεγάτες μπορούν να φέρουν τα υπερ-όπλα.

Οι Tomahawk με εμβέλεια 2.500 χλμ. είναι οι πύραυλοι με τους οποίους το ναυτικό των ΗΠΑ έπληττε το Ιράκ επί καθεστώτος Σαντάμ Χουσείν από την «ασφάλεια» του Περσικού Κόλπου.

Σε κάθε περίπτωση, η επιλογή της Αθήνας φαίνεται (σ.σ. με την γερμανική πρόταση να μην έχει καεί ακόμα) πως θα είναι οι αμερικανικές φρεγάτες.

Η Ελλάδα άσχετα με την πρόταση αγοράς φρεγατών στην οποία θα καταλήξει, υπάρχει η σκέψη να αναβαθμίσει τις φρεγάτες των χωρών των οποίων τις φρεγάτες έχει στην κατοχή της αλλά δεν θα προτιμήσει για αγορά (π.χ. γερμανικές ή ολλανδικές αν αγοράσει τις γαλλικές) ώστε να μετριάσει την απογοήτευση των συμμάχων της.

pentapostagma.gr