Η ώρα των ποινών για τα μέλη της Χρυσής Αυγής: Αυτές είναι οι υποψήφιες φυλακές για τους καταδικασθέντες
3 years, 4 months ago
6

Η ώρα της τελικής κρίσης για τους καταδικασθέντες της Χρυσής Αυγής έφτασε, με τις ποινές να ανακοινώνονται νωρίς το μεσημέρι, μαζί και τα σωφρονιστικά ιδρύματα στα οποία θα μεταφερθούν.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Στις 12 το μεσημέρι αναμένεται να ανακοινωθούν οι ποινές για τα μέλη της Χρυσής Αυγής και κατ΄ επέκταση και τα σωφρονιστικά καταστήματα που θα οδηγηθούν τα καταδικασμένα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό της ΕΛ.ΑΣ οι πρώην βουλευτές και τα στελέχη του ακροδεξιού μορφώματος θα οδηγηθούν σε φυλακές της ενδοχώρας, κάτι που πρακτικά σημαίνει πως υποψήφιες φυλακές για την κράτησή τους είναι αυτές σε Λάρισα, Βόλο, Μαλανδρίνο, Αγιο Στεφάνου Πάτρα, Τρίπολη, Κομοτηνή, Σέρρες, Τρικάλων, Ιωαννίνων και Θεσσαλονίκης.

Όπως αναφέρουν πηγές από την γενική γραμματεία αντεγκληματικής πολιτικής, αποκλείονται οι φυλακές που βρίσκονται σε νησιά. Μόνο δεδομένο, αποτελεί το γεγονός πως ο δολοφόνος του Παύλου Φύσσα, ο Γιώργος Ρουπακιάς, θα μεταφερθεί είτε στις φυλακές της Άμφισσας, είτε στο Δομοκό, που «ασφυκτιούν» καθώς οι κρατούμενοι ξεπερνούν τον προβλεπόμενο αριθμό. Διαθέσιμα κελιά, υπάρχουν και στις παλιές γυναικείες φυλακές Κορυδαλλού, νυν κατάστημα κράτησης Κορυδαλλού 2.

Μάλιστα πριν από 3 ημέρες στελέχη του υπουργείου προστασίας του Πολίτη μετέβησαν στο σημείο προκειμένου να ελέγξουν τους χώρους. Πηγές απο την ΕΛ.ΑΣ πάντως σημειώνουν πως «δύσκολα θα επιλεγούν οι φυλακές Κορυδαλλού καθώς θα πρέπει τα καταδικασμένα μέλη της Χρυσής Αυγής να είναι τόσο χωριστά μεταξύ τους, όσο και να μην υπάρχει καμία πιθανότητα επαφής τους με ποινικούς και άτομα καταδικασμένα για τρομοκρατία».

Οι προτάσεις της εισαγγελέως και οι τελικές αποφάσεις

Στην τελική ευθεία βρίσκεται πλέον η δίκη της Χρυσής Αυγής, μετά την πρόταση της εισαγγελέως για τις ποινές που θα επιβληθούν στους κατηγορούμενους. Τον τελευταίο λόγο για τις ποινές έχει το δικαστήριο.

Η ποινή κάθειρξης επτά ετών που πρότεινε η εισαγγελέας να επιβληθεί σε επτά πρώην βουλευτές της Χρυσής Αυγής οι οποίοι καταδικάστηκαν για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση και το δικαστήριο δεν τους αναγνώρισε ελαφρυντικό αφορά τους: Κωνσταντίνο Μπαρμπαρούση, Ελένη Ζαρούλια, Νίκο Κούζηλο, Δημήτρη Κουκούτση, Πολύβιο Ζησιμόπουλο, Παναγιώτη Ηλιόπουλο και Αντώνη Γρέγο.

Για τους κατηγορούμενους της υπόθεσης δολοφονίας του Παύλου Φύσσα που καταδικάστηκαν για συνέργεια στην ανθρωποκτονία, η εισαγγελεας ζητά να τους επιβληθεί ποινή κάθειρξης 8 ετών. Για τον πυρηνάρχη Νίκαιας Γιώργο Πατέλη προτάθηκε ποινή κάθειρξης 8 ετών για την συνέργεια σε ανθρωποκτονια και 7 έτη για την ένταξη σε εγκληματική οργάνωση. Σε όσους έλαβαν ελαφρυντικό η προτεινόμενη ποινή είναι τα 6 έτη κάθειρξης.

Για την υπόθεση της επίθεσης σε βάρος των Αιγυπτίων αλιεργατών η εισαγγελέας πρότεινε ποινές κάθειρξης από 7-10 χρόνια για απόπειρα ανθρωποκτονίας. Για τον πυρηνάρχη Περάματος Αναστάσιο Πανταζή ζητά ποινή κάθειρξης 10 ετών για την απόπειρα ανθρωποκτονίας και 7 ετών κάθειρξης για την ένταξη σε εγκληματική οργάνωση.

Για την επίθεση σε βάρος των αφισοκολλητών του ΠΑΜΕ ζητά να επιβληθεί ποινή 10 μηνών φυλάκισης για το αδίκημα της σωματικής βλάβης για κάθε θύμα. Εξαίρεση αποτελεί ο Χρήστος Χατζιδάκης ο οποίος έλαβε ελαφρυντικό και γι΄ αυτόν ζητά ποινή φυλάκισης 6 μηνών για κάθε πράξη.

Για το αδίκημα της οπλοφορίας η εισαγγελέας πρότεινε ποινή φυλάκισης από 6-18 μήνες κατά περίπτωση και χρηματικές ποινές. Μεταξύ των καταδικασθέντων για αυτό το αδίκημα είναι ο Νίκος Μιχαλολιακος, ο Ηλίας Κασιδιάρης, ο Γιάννης Λαγός, Γιώργος Γερμενής και Νίκος Μίχος.

NEWPOST.GR