Οι πρέσβεις της ΕΕ στην Τρίπολη απέρριψαν «πανηγυρικά» την συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης
3 years, 4 months ago
6

Η Ευρωπαϊκή Ένωση, φαίνεται πως έδωσε ακόμη ένα «χαστούκι» στην Τουρκία και πιο συγκεκριμένα στον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σχετικά με την παράνομη συμφωνία που υπέγραψε με την κυβέρνηση της Τρίπολης για οριοθέτηση ΑΟΖ.

Συγκεκριμένα οι πρέσβεις χωρών της ΕΕ στη Λιβύη απέρριψαν «πανηγυρικά» την συμφωνία του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τον Φαγιέζ αλ-Σάρατζ.

«Η ΕΕ και τα κράτη μέλη της επαναλαμβάνουν ότι το μνημόνιο συμφωνίας Τουρκίας-Λιβύης σχετικά με την οριοθέτηση των θαλάσσιων δικαιοδοσιών στη Μεσόγειο Θάλασσα παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα τρίτων κρατών, δεν συμμορφώνεται με το Δίκαιο της θάλασσας και δεν μπορεί να έχει νομικές συνέπειες για τρίτα κράτη», δήλωσαν οι Ευρωπαίοι διπλωμάτες μετά από συναντήσεις με ανώτερους αξιωματούχους από την Κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας του υπό παραίτηση Σάρατζ (GNA).

​Υπενθυμίζεται πως η συμφωνία που υπεγράφη στις 27 Νοεμβρίου, αγνοεί τα χωρικά ύδατα γύρω από το νησί της Κύπρου και ορισμένα ελληνικά νησιά, συμπεριλαμβανομένης της Κρήτης.

Η Ελλάδα, η Κύπρος και η Αίγυπτος, που επιδιώκουν την κατασκευή αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου στην Ευρώπη σε αυτά τα ύδατα, έχουν αντιταχθεί σθεναρά στη συμφωνία.

Οι διπλωμάτες τόνισαν επίσης τη σημασία μιας πολιτικής λύσης στη σύγκρουση στη Λιβύη.«Στις συναντήσεις μας σήμερα (σσ το περασμένο Σάββατο) στην Τρίπολη, επιβεβαιώσαμε ότι η ΕΕ είναι ενωμένη πίσω από τη διαδικασία του Βερολίνου ως τη μόνη επιλογή για να τερματιστεί η κρίση της Λιβύης και τα δεινά του άμαχου πληθυσμού της Λιβύης και να αποφευχθεί περαιτέρω αποσταθεροποίηση στη Λιβύη και στην περιοχή», ανέφεραν στη δήλωσή τους.

www.pronews.gr